Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Žiškovec ugostio 11. Županijsku smotru međimurske narodne nošnje

Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Žiškovec, Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i Odbora za narodne običaje održana je 11. Županijska smotra međimurske narodne nošnje.

Ove godine u Domu kulture u Žiškovcu predstavili su se KUD “Katruža” Ivanovec, KUU “Veseli Međimurci” Čakovec, KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, KUD Goričan, KUD Žiškovec, Cecilija Merkač Hudopisk iStanko Trstenjak, a program je uz temu “Kaj se k meši oblečeno nosilo, na velike cirkvene svetke, do 1950.-toga leta” vodila Snježana Sternad.

Sve prisutne, kako organizatore tako i sudionike, pritom je pohvalila prisutna gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

– Drago mi je da kod nas postoje KUD-ovi koji narodnu tradiciju ne samo čuvaju, već svoju ljubav prema našem kraju i običajima prenose na mlađe generacije. Na našu djecu i unuke, kojima od srca čestitam njihov dan – Svjetski dan djece, svjesna kako je na nama da radimo na njihovom zajedništvu, boljem razumijevanju u zajednici i njihovoj dobrobiti –rekla je Cividini.

Dodala je da je smotra na efektan način pokazala kako su se naši preci odijevali za odlazak na misu povodom crkvenih blagdana, pa su tako prikazane nošnje na osnovu starih fotografija, a posebno je bilo zanimljivo vidjeti da je velik dio odjevnih predmeta originalan i sačuvan iz nekih davnih, no ne i zaboravljenih vremena. 

– Čestitam i bravo sudionicima koji su oduševili sve prisutne i u nama samo dodatno produbili ljubav prema međimurskom i baštini naših starih – zaključila je.

Spomenimo i da je međimurske nošnje pomno pratio i ocjenjivački sud u sastavu prof. emer. Stjepan Hranjeci muzejska savjetnica Smiljana Petr Marčec.

Međimurje

Cividini na sjednici Gradskog kotara Zapad s građanima razgovarala o potrebama i novim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini sudjelovala je na 18. sjednici Gradskog kotara Zapad, gdje je s građanima razgovarala o potrebama i neophodnim projektima na tom području.

Predsjednica kotara Štefanija Damjanović naglasila je potrebu za kompletnom obnovom i sanacijom ulica, nogostupa, šahtova te pješačkih i biciklističkih staza.

Građani su dodali i potrebu za uvođenjem rasvjete po pješačkim stazama, a iznijeli su i svoju ideju o potencijalnom novom kružnom toku kod raskrižja Vukovarske, Športske i Ulice Jakova Gotovca, ali i o potencijalnoj instalaciji vode za piće na prostoru fontane u Perivoju Zrinskih Čakovec te izgradnji ograđenog prostora za pse.

Što se tiče velike većine molbi, ono što predstavlja izazov je činjenica da nisu napravljeni sustavi oborinskih odvodnja i da treba obnoviti kanalizacijski sustav. Kako je naglasila Cividini, počeli su radovi u Ulici Žrtava Fašizma, a budući da Međimurje plin u ovoj situaciji nema sredstva za investicije, tražit će se rješenja za plinsku mrežu.

Što se tiče prometa i rasvjete, dodala je da će se neki od projekata rekonstrukcije pokrenuti u 2023. godini, ovisno o financijskim mogućnostima Grada i prema prioritetima koje su građani iznijeli.

Najavila je da su u tijeku pregovori s Hrvatskim cestama da se osvijetli nadvožnjak i paralelno odradi okolna rasvjeta, kao i priprema novih parkirališnih mjesta i staze kod bazena.

Na zahtjev stanara kod križanja ulica Miroslava Magdalenića i Jakova Gotovca koji su zatražili rješenje za proširenje parkinga, gradonačelnica je odgovorila da je već održan sastanak te je u izradi projektna dokumentacija za nove parkirališne površine.

Građani su pohvalili nove vijesti o rekonstrukciji Dječjeg vrtića Cipelica i potencijalnom parku koji je planiran Gradskim urbanističkim planom između Srednje škole Čakovec i novih zgrada, a od gradonačelnice su ujedno više saznali o projektu jednog od većih i najopremljenijih regionalnih teniskih centara regije uz kompleks SRC-a Mladost, ali i drugim sportskim sadržajima koji će se u tom dijelu grada planirati s naglaskom na sportaše, rekreativce, djecu i mlade.

Pritom je Cividini pohvalila ideju za iniciranjem projekta sufinanciranja solarnih panela kućanstvima, kao i za izradu klupica u suradnji s Tehničkom školom Čakovec.

Dodajmo da je bilo riječi i o božićnici za sugrađane u potrebi, koju će ove godine dobiti 25 stanovnika Gradskog kotara Zapad.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je Ugovor o uređenju Cvjetne i Dravske ulice u Cirkovljanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorima Uprave Grada Preloga potpisan je Ugovor o uređenju, odnosno rekonstrukciji Cvjetne i Dravske ulice s izgradnjom pješačko biciklističkih staza te uređenju parkirališta kod groblja u Cirkovljanu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i ispred izvođača radova, tvrtke Szabadics Építöipari Zrt. iz Mađarske, Horvath Szabolcs.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 3.123.465,81 kunu (s uključenim PDV-om).

Prema potpisanom Ugovoru, navedeni radovi će početi nakon radova na Aglomeraciji Donja Dubrava, u okviru kojih je u tijeku izgradnja sanitarne kanalizacije i kućnih priključaka u naseljima Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Oporovec, a ujedno se vrši i intenzivno uređenje prometnica.

– Zahvaljujemo stanovnicima svih naselja u kojima se provodi projekt Aglomeracije Donja Dubrava na strpljenju. Radovi idu kraju, kreće uređenje svih naselja, a ovo je prvi korak u tom smjeru – istaknuo je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje