Povežite se s nama

Međimurje

Otvorenje “Urbanova” okupilo ljubitelje dobrog vina, slijede otvoreni podrumi, Vinski bal…

FOTO: Međimurska županije/Matej Ščavničar/Urbanovo

Objavljeno:

- dana

U prepunoj dvorani novoobnovljenog Doma kulture Štrigova Festivalom pušipela otvoreno je “Urbanovo”, tradicionalna međimurska enogastronomska manifestacija.

Na Festivalu vinari s područja Međimurske županije predstavljaju svoja vina. Manifestaciju koja je i ove godine okupila velik broj proizvođača vina i vinarske opreme, OPG-ova, gospodarstvenika, ljubitelje dobrog vina, ali i predstavnike političkog života, pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Urbanovo je jedna od najznačajnijih manifestacija, ne samo u Međimurju, nego i mnogo šire, a iza dobro prepoznatljivog imena kriju se vrijedne ruke naših vinara i vinogradara, njihova ljubav prema međimurskoj zemlji, entuzijazam kao glavni pokretač i motiv nastajanja kvalitetnog vina i manifestacije koja se njime može podičiti.

Ostvareni san

Svečanosti su prisustvovali državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, savjetnica za međunarodnu suradnju Hrvatske turističke zajednice Olivera Šarić, župan Občine Raskrižje Stanko Ivanušić, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, kao i mnogi drugi uvaženi gosti.

Posebitost ovogodišnjeg “Urbanova” je što se održava u godini u kojoj obilježavamo 30 godina rada Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae”, zahvaljujući kojima je manifestacija i zaživjela. Čak 18 Decantera stiglo je međimurskim vinarima s prošlogodišnjega najprestižnijeg vinskog natjecanja održanog u Londonu, a u 2019. godini, pored 15 osvojenih medalja, međimurski pjenušac svrstan je u najbolje svjetske pjenušce.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” David Štampar rekao je da generacija vinara koja je jednu odličnu ideju pretvorila u stvarnost danas može biti ponosna, jer Urbanovo je danas ono što je u početku bio san.

Šampioni

“Urbanovo” je započelo 6. Međunarodnim ocjenjivanjem vina, koje se održavalo 3. i 4. svibnja, za koje je pristiglo 217 uzoraka 18 različitih sorti vrsnih vina iz Hrvatske i Slovenije. Ove godine su vina ocjenjivali izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, dr. sc. Ivana Puhelek, Goran Marmilić, dipl. ing. agr., Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., Andreja Brglez, univ. dipl. inž., Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Zdenko Ivanković, dipl. ing. agr., Željko Gregorić, dipl. ing. agr. i Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr.

Na svečanom otvorenju “Urbanova” dodijeljena su odličja šampiona kvalitete. Šampion kvalitete u kategoriji predikatnih vina je Rajnski rizling, izborna berba prosušenih bobica iz 2019. godine Vinogradarstva i podrumarstva Branimira Jakopića, šampion kvalitete u kategoriji bijelih vina je Šipon iz 2016. godine Stanka Pesrla iz Miklavža pri Ormožu, šampion kvalitete u kategoriji “Pušipel” je Pušipel Mađerka iz 2021. godine Vinarije Cmrečnjak, šampion kvalitete u kategoriji crnih vina je Cabernet sauvignon iz 2020. godine Horvat univerzala d.o.o., Vinarske opreme Varaždin, a šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je Pjenušac “Urban white” sorte pušipel Vinarije Štampar.

Prvi put dodijelilo se posebno odličje “Nagrada Franjo Lebar” za najbolji Sauvignon, a nagradu je osvojio Sauvignon iz 2021. godine Izletišta “Vinska kuća Hažić”.

Program otvorenja nastupom su uljepšale članice Ženske vokalne skupine “Stridonne”.

Što vas još čeka u okviru Urbanova?

Novost ovogodišnjeg Festivala Pušipela je Pjenušav doručak na Mađerkinom bregu, koji se održao 14. svibnja, dok se Dani otvorenih podruma organiziraju u petak i subotu, 20. i 21. svibnja.

Svoja vrata pritom otvaraju Izletište “Vinska kuća Hažić”, Munđarov breg, Podrum Štrigova, Preiner vina, Solum vinarija, Vina DK – Dvanajščak Kozol, Vina Horvat, Vina Kunčić, Vina Medenjak, Vina Vuković, Vinarija Cmrečnjak, Vinarija Kocijan, Vinarija Novak, Vinarija Štampar, Vino Kerman i Vinska kuća Kossi.

U kapelici u sv. Urbanu u srijedu, 25. svibnja, u 19 sati održat će se sveta misa za vinogradare i vinare. Vinski bal u Terbotzu na rasporedu je pak u petak, 27. svibnja. Radi se o atraktivnoj gastro večeri u četiri slijeda jela popraćenih probranim međimurskim vinima. U okviru Bala organizira se i ceremonija otvaranja prve boce pušipela berbe 2021. uza zdravicu.

Posljednja je pak u sklopu programa ovogodišnjeg “Urbanova” sveta misa, koja će se u nedjelju, 29. svibnja, održati u kapelici u sv. Urbanu u 11 sati, pri čemu je u planu i procesija do obližnjeg vinograda s kipom sv. Urbana.

Munđarov breg – Filip Palašek

Na Danima otvorenih podruma koji se održavaju 20. i 21. svibnja vrata svojeg podruma otvara i vinar Filip Palašek, dipl. agronom čiji se upečatljivi vinograd i vinarija nalaze na poznatom Munđarovu bregu u Frkanovcu.

– Za nas je Urbanovo prilika za adekvatnu prezentaciju vina potencijalnim kupcima, restoraterima i vinskim entuzijastima. Svake se godine manifestacija diže na kvalitetniju razinu i podiže potencijal lokalne i vinske zajednice. Također nam je bitna usporedba s drugim vinarijama i stvaranje čvrščih veza među samim vinarima, jer u komunikaciji i suradnji dižemo kvalitetu vina i na taj način brendiramo Međimurje kao bitnu wine, gastro i turističku destinaciju Hrvatske – smatra Filip.

Filip Palašek diplomirani je agronom iz Frkanovca. Munđarov breg mala je butik vinarija. FOTO: Matej Ščavničar/Urbanovo

Dodaje da na Munđarovu bregu organiziraju obilazak podruma uz degustaciju vina, edukaciju posjetitelja o vinogradarstvu, povijesti, novim tehnologijama, podrumarstvu, enologiji, preradi grožđa, mikrobiomu tla i terroiru.

– Kao mala butik vinarija ciljano privlačimo vinske entuzijaste koje zanima naša filozofija vinogradarstva, vinarstva i specifičnosti naših vina. Odlaze zadovoljni i svake nam se godine vraćaju fascinirani prirodom i mirom, suživotom sa životinjama i našim dobrosusjedskim odnosima – zaključuje Palašek.

FOTO: Matej Ščavničar/Urbanovo

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje