Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Županijska smotra LiDraNo: održana svečanost učeničkog stvaralaštva

Sanja Biškup/OŠ Vidovec

Objavljeno:

- dana

Domaćin ovogodišnje smotre literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva u Varaždinskoj županiji bila je Osnovna škola Vidovec. Zbog pandemije koronavirusa smotra je ove godine održana online, dok je dramsko-scenski izraz održan u prostorima Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, ali samo u kategoriji pojedinačnih nastupa.

Emisije, listovi, literarni i novinarski radovi

Na ovogodišnju smotru LiDraNo za osnovne škole pristiglo je 36 literarnih radova, 23 novinarska rada, jedna radio-igra i šest radio-reportaža te tri školska lista.

Među literarnim radovima za državnu smotru LiDraNo predloženi su radovi “Puževo putovanje” Zlatke Bartol Golubić iz I. OŠ Varaždin (mentorica Marija Hublin), “A da je Mali princ posjetio još koji planet…” Filipa Premeca iz OŠ Sveti Đurđ (Elena Kovačić), “Krizma je (ipak) prva liga” Vedrana Mamića iz OŠ Novi Marof (Sunčica Križan-Kadi), “Ljudska krivica” Stephany Težak iz OŠ Šemovec (Valentina Barulek Boltližar), “Rasizam u ritmu Bluesa” Lovra Rešetara iz OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik (Marija Konjević), “Smijeh je najbolji lijek” Ive Plišo iz OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice (Sanja Habek) i “Poslušaj me” Erika Mikeca iz OŠ Cestica (Matea Kovačić).

Za županovu nagradu predložen je rad “Nestašna vreća na snijegu” Mateja Vidačeka iz OŠ Metela Ožegovića Radovan (mentorica je Jelena Piskač).

Za državnu smotru predloženo je ukupno pet novinarskih radova: “Zvonar crkve svetog Vida” Anamarije Zavrtnik iz OŠ Vidovec (mentorica Sanja Biškup), “Pobijedili ili izgubili – važno da ste dali sve od sebe” Darije Ratković iz OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice (Sanja Habek), “Moj prijatelj Hašimoto” Jane Hosni iz OŠ Vladimira Nazora Sveti Ilija (Maja Priher), “Nije nepoznat, dugo se dopisujemo” Davida Grabara iz I. OŠ Varaždin (Ružica Gregurić) i “Kako sam zavoljela čitanje” Zlatke Bartol Golubić iz I. OŠ Varaždin (Marija Hublin).

Za županovu nagradu predložen je rad Anamarije Zavrtnik “Zvonar crkve svetog Vida” (mentorica je Sanja Biškup).

Od školskih listova za državnu smotru LiDraNo predloženi su list “Ilek” OŠ Vladimira Nazora Sveti Ilija (urednica Klara Pomper, mentorica Sunčana Lelkić), “Klen” iz OŠ grofa Janka Draškovića iz Klenovnika (urednik Lovro Rešetar, mentorica Anita Husnjak) te “Suhodolček” OŠ Petra Zrinski iz Jalžabeta (urednica Marta Cvek, mentor Milivoj Dretar).

Za županovu nagradu ove je godine predložen list “Klen”(mentorica je Anita Husnjak).

Za državnu smotru LiDraNo predložene su tri radijske emisije: “Izgubljeni u prijevodu” OŠ Šemovec (novinarka Lorena Tolić, snimatelj Tin Vincek, mentorica Maja Vitković), “Djevojčice prevelikih tijela” OŠ Novi Marof (novinarka Dora Kopjar, snimateljica Ana Rabuzin, mentorica Sunčica Križan-Kadi) te “Mežnari” OŠ Vidovec (novinarka Anamarija Zavrtnik, snimatelj Valentino Presečki, mentorica Sanja Biškup).

Za županovu nagradu predložena je radijska emisija “Izgubljeni u prijevodu” OŠ Šemovec (mentorica je Maja Vitković).

Ove godine samo pojedinačni nastupi

Ove godine održani su samo pojedinačni scenski nastupi u sklopu županijske smotre LiDraNo, a za državnu smotru predloženi su „Djeca nasmijana” koju je izvela Iva Tomiek iz OŠ Ljubešćica (mentorica Sanja Horžić), „Kad kuha tata-mata” u izvedbi Lare Prepelić iz Katoličke osnovne škole Sveta Uršula Varaždin (mentorica Andreja Jošić) te „Zrak na prodaju” u izbedbi Katarine Ivančević iz II. OŠ Varaždin (mentorica Maja Šmic).

Za županovu nagradu predložena je učenica  Marta Klaneček iz OŠ Petrijanec koja je kazivala pjesmu „Šum šumi“ Milana Taritaša (mentorica Željka Rabuzin).

Život i društvo

Jelena Geček iz Disc golf kluba Varaždin druga u konkurenciji od preko 500 igračica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jelena Geček iz Disc golf kluba Varaždin osvojila je drugo mjesto u konkurenciji od preko 500 igračica iz cijelog svijeta na turniru Women’s Global Event (WGE) koji se 8. svibnja igrao u brojnim zemljama diljem svijeta od SAD-a do Kine, Australije, Finske, pa i do Hrvatske.

Hrvatski turnir Black Cats Open + WGE, igrao se u Varaždinu na privremenom terenu u šumi uz varaždinsko groblje za što je Disc golf klub Lagoda, na čelu s direktorom turnira i predsjednikom kluba Dinkom Šimencom, dobio dozvolu od gradskih nadležnih institucija.

– Ovaj događaj je za mene bio sjajno iskustvo i zaista sam sretna što smo, igrajući Women Global Event, imali priliku testirati ovaj novi teren Varaždinu, koji je prilagođen za početnike. Drago mi je kad vidim kako ženski disc golf raste u Hrvatskoj i kako smo imali igračice u više divizija. S obzirom na to kako je moja divizija bila ukupno najbrojnija, u potpunosti sam zadovoljna što sam odigrala dvije od svojih najbolje rangiranih PDGA rundi ikad, što sam osvojila sam Black Cats Open, ali i ono najvažnije što sam zauzela 2. mjesto na globalnom poretku WGE-a – rekla je nakon turnira Jelena Geček.

Ukupno je na ovogodišnjem WGE-u sudjelovalo rekordnih 3228 igračica koje su se natjecale u 24 divizije određene prema godinama i jakosnim skupinama, a osim Jelene Geček iz Hrvatske je sudjelovalo još 10 žena i djevojčica koje su također ostvarile fenomenalne rezultate.

Pobjeda za 5-godišnju Kaju

Za istaknuti je Varaždinku sa zagrebačkom adresom, Anu Gorički, koja se natjecala u Juniorskoj diviziji do 18 godina u kojoj je osvojila treće mjesto.

Maja Šimenc iz novoosnovanog varaždinskog Disc golf kluba Lagoda osvojila je odlično četvrto mjesto u Intermediate diviziji, dok je Danica Pajtak iz Disc golf kluba Varaždin završila 80. u Advanced diviziji.

Priča dana svakako je bio nastup petogodišnje Kaje Gorički iz Zagreba koja se natjecala u diviziji Junior Girls do šest godina u kojoj je pobijedila

Tu je i fantastičan rezultat Ire Molnar Gorički koja je diviziji žena iznad 40 godina osvojila fantastično drugo mjesto.

– Zaista sam se radovala ovom turniru jer promovira sudjelovanje žena i djevojaka u našem sportu i dio je velikog WGE natjecanja. Po prvi puta je moja najmlađa kći Kaja (5 godina) sudjelovala na turniru i pobijedila je u svojoj diviziji, a ja sam joj bila podrška i caddy u prvom krugu. Kad sam vidjela koliko uživa u igri i nadmetanju, i meni je bilo lakše igrati. Veliko hvala organizatorima što su omogućili ovo natjecanje i pripremili ovaj sjajni novi teren u Varaždinu – rekla je nakon turnira Ira Molnar Gorički.

Ukupno, igračice iz Hrvatske su na globalnom turniru u konkurenciji od 3228 igračica osvojile čak četiri postolja, od čega jedno prvo, dva druga i jedno treće mjesto.

Osim spomenutih igračica, na varaždinskom WGE-u natjecale su se i Diana Bokulić (96. Mjesto u Novice), Marina Starčić Krvavica (159. Mjesto u Novice), Martina Cikač (348. Mjesto u Novice), Laura Žiković (405. Mjesto u Novice) i Tina Milenković (87. Mjesto u Recreational Women)

Cilj globalnog turnira pod nazivom je povećati participaciju žena u disc golfu.

Zato je 2012. pokrenut Women’s Global Event kako bi potaknuo participaciju žena u disc golfu, a ovo je drugi put da je i jedan hrvatski turnir dio globalnog eventa.

U muškoj konkurenciji pobjeda Riječaninu, drugi i treći Varaždinci

Na turniru je osim žena sudjelovalo i 16 muških igrača koji su se natjecali u MPO diviziji, a najbolji je bio Riječanin Vjeran Tuhtan iz Disc golf kluba Eagle. Za drugo mjesto izborio se Aleksandar Aki Vucković iz Disc golf kluba Varaždin, dok je treći bio Nino Đurak, također iz DGK Varaždin.

– Vau! Što reći? Moja prva PDGA pobjeda! Zaista sam sretan što se to dogodilo na ovom prekrasnom novom terenu u centru Varaždina. Sretni što smo dio ovog turnira i što vidimo neke nove igračice u Hrvatskoj jer je ovo bio dio PDGA-ovog globalnog ženskog turnira. Dvije uzastopne solidne runde bile su dovoljne za pobjedu, ali posebna čestitke želim uputiti našim igračicama koje su postigle sjajne rezultate na WGE globalnoj ljestvici – zaključio je Tuhtan iz riječkog Disc golf kluba Eagle.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vitamin A za bolji vid, jači imunitet i pravilan razvoj stanica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vitamin A je prvi otkriveni vitamin topljiv u mastima, a identificiran je 1913. godine. Kao i brojni drugi vitamini, i ovaj ima mnoge važne uloge u organizmu.

Naime, vitamin A pomaže u očuvanju zdravlja očiju – sudjeluje u sintezi fotopigmenta iz oka koji ima ključnu ulogu u prilagodbi oka na svjetlost, piše portal Vitamini.hr. Ovaj vitamin ima i imunološku funkciju. Njegov deficit oslabljuje imunološki sustav, što nas čini podložnijima različitim infekcijama. Neophodan je za pravilan rast i razvoj svih stanica, stoga je adekvatan unos od izrazite važnosti za djecu i adolescente. Osim toga, vitamin A ima i reproduktivnu funkciju, odnosno nužan je za pravilan razvoj embrija u maternici.

Deficit vitamina A

Simptomi nedostatka ovog vitamina su opadanje kose, razna kožna oboljenja, suhoća očiju, slab rast noktiju, slaba zubna caklina, oslabljen vid noću i povećana osjetljivost na infekcije. Deficit vitamina A vodeći je uzrok sljepoće u zemljama u razvoju, dok u razvijenim zemljama većina ljudi osigurava dovoljno ovog vitamina putem pravilne prehrane.

Vitamin A najčešće se u hrani javlja u obliku retinola, a rijetko se pojavljuje u drugim oblicima ovog vitamina kao što su retinal ili retinoična kiselina, navodi portal Vitamini.hr. Dok se retinol nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla, neke vrste voća i povrća sadržavaju fitonutrijente koji se nazivaju karotenoidi, a koje naš organizam prema potrebi pretvara u vitamin A. Najpoznatiji takav karotenoid je beta-karoten, koji se naziva i provitamin A.

Rizična skupina za razvoj deficita vitamina A su vegani, s obzirom na to da se vitamin A nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla. Iako se provitamin vitamina A nalazi u brojnom voću i povrću, sav provitamin A se ne pretvara u retinol, odnosno aktivni oblik vitamina A.

Odgovarajuća prehrana

Potrebe za vitaminom za vitaminom A moguće je zadovoljiti odgovarajućom prehranom, odnosno unosom namirnica koje su bogate ovim vitaminom, kao što su goveđa, janjeća i guščja jetra, masna riba i riblje ulje, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, tamnozeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj), voće i povrće žute, odnosno narančaste boje (bundeva, batat, mrkva, dinja, marelica, breskva), rajčice te obogaćene namirnice poput mliječnih proizvoda, margarinskih namaza i žitarica.

S obzirom na to da je vitamin A topljiv u mastima, apsorpcija je puno bolja ako se navedeni vitamin konzumira zajedno s izvorom masti. Većina namirnica životinjskog podrijetla koje su izvori vitamina A bogata je i mastima, ali to se ne odnosi i na izvore provitamina A iz namirnica biljnog podrijetla, stoga je dobro salatu obogatiti s nekoliko kapi maslinova ulja, a pire pripremiti od batata ili bundeve sa žličicom maslaca.

I dok većina ljudi može putem hrane unijeti preporučenu dnevnu dozu, osobe koje imaju dijagnosticiran deficit ovog vitamina ili osobe s povećanim potrebama te vegani mogu imati koristi od vitamina A u obliku dodatka prehrani.

Prekomjerni unos

Prekomjerni unos vitamina A može uzrokovati hipervitaminozu, koja se može javiti kao posljedica pretjerane konzumacije vitamina A iz dodataka prehrani te pretjeranom konzumacijom jetara ili ribljeg ulja. Suprotno tomu, visok unos provitamina A ne može uzrokovati hipervitaminozu.
Neki od simptoma i posljedica toksičnosti uključuju mučninu, povraćanje, glavobolju, zamućenje vida, bol u kostima i zglobovima, suhu kožu te slab apetit.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!