Povežite se s nama

Život i društvo

GDCK Ludbreg: projektom „Zaželi“ bilo je obuhvaćeno 130 korisnika i zaposleno 20 žena

Objavljeno:

- dana

Jučer, 14. rujna, u prostoru Hotela Amalia u Ludbregu održana je završna konferencija projekta „Pomažemo sebi – pomažemo drugima“, odnosno „Zaželi“ koji je provodilo Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg.

Vrijednost projekta u trajanju od 30 mjeseci bila je 3.148.500 kuna.

Projekt i njegove rezultate predstavile su Mirjana Jerbić, ravnateljica GDCK Ludbreg i Tea Rod, administratorica po projektu.

– Projekt „Zaželi“ započeo je u ožujku 2018. godine i završava 16. rujna ove godine. U dvije i pol godine na projektu je bilo zaposleno 20 žena i jedna administrativna tajnica, a obuhvaćeno je 130 korisnika – rekla je u uvodu Mirjana Jerbić.

Osvrnula se i na osjetljivost skupina koje su projektom obuhvaćene.

– Kad kažemo da želimo pomoći ljudima starije dobne skupine, bolesnima i nemoćnima, te često usamljenima, i kad o tome razgovaramo, to zvuči jako jednostavno, ali u praksi i nije tako. Skupina kojoj je putem ovog projekta namijenjena pomoć je jako osjetljiva skupina ljudi, koja je proživjela mnogo teških trenutaka, koja je bolesna i nepovjerljiva jer nisu navikli da im netko pomaže, a da pritom nema drugih, skrivenih namjera. Tako naviknuti da uvijek svaku uslugu trebaju platiti jednostavno jako teško nekog puštaju u svoj dom. Srećom, Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg ih već godinama opskrbljuje lijekovima, namirnicama iz trgovine, pomaže kod nošenja drva za ogrjev i sudjeluje na različite načine u životu korisnika. Na taj način olakšan je ulazak gerontodomaćica GDCK-a u domove. Gerontodomaćice su uspjele zadobiti povjerenje korisnika te stvoriti jedan lijep i prijateljski odnos – rekla je ravnateljica.

Partneri na projektu su Općina Martijanec, Općina Sveti Đurđ, Općina Veliki Bukovec, Općina Mali Bukovec i Grad Ludbreg. Obvezni partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Vraždin i Centar za socijalnu skrb Ludbreg.

Projekt je financiran u stopostotnom iznosu od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

– „Zaželi“ je projekt koji je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Taj projekt omogućava zapošljavanje žena iz evidencije nezaposlenih koje svojim radom doprinose boljitku lokalne zajednice brigom za starije osobe i osobe u nepovoljjnom položaju. Naglasak projekta je na promicanju socijalne uključenosti i suzbijanju siromaštva – pojasnila je Tea Rod.

Zaposlene žene prije samog su zapošljavanja pohađale program stručnog osposobljavanja za poslove gerontodomaćice, čime su stekle dodatnu kvalifikaciju te su nakon završetka projekta postale konkurentnije na tržištu rada.

Život i društvo

Jednoglasno prihvaćen proračun Općine Cestica za 2022. godinu u iznosu od 38.698.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 4. sjednici Općinskog vijeća Općine Cestica održanoj u petak, 26. studenoga, općinski vijećnici jednoglasno su prihvatili prijedlog Proračuna Općine Cestica za 2022. godinu kao i projekcije za 2023. i 2024. godinu.

Proračun iznosi 38.698.000 kuna.

Najviše sredstava je osigurano za investicije, komunalnu infrastrukturu, kao i za modernizaciju nerazvrstanih cesta, aglomeraciju, dogradnju i nadogradnju dječjeg vrtića i obrazovanje. Kroz Proračun se vidi da Općina vodi računa o mladim obiteljima pa je tako sufinanciranje smještaja djece u vrtićima, produženi boravak djece u školi, stipendije i ulaganje u obrazovanje osigurano u iznosu od 2.500.000 kuna.

Općina vodi računa o udrugama, one su važan čimbenik u zajednici, ali i za socijalno potrebite, osigurana je isplata božićnica za umirovljenike koji primaju mirovine niže od 2500 kuna, a najavljena je i tradicionalna podjelu poklona povodom sv. Nikole za djecu, kao i prethodnih godina.

Proračun za 2022. godinu je gospodarski, razvojan i socijalno osjetljiv.

Načelnik Mirko Korotaj zahvalio je svim vijećnicima na prihvaćanju Proračuna te naglasio: “Iako je ova godina za općinske financije bila izazovna, mi nismo stali s naporom i radovima, smatram da je za 2022. godinu vijećnicima predstavljen realan Proračun i želim da se svi još više uključe u razvoj zajednice. Finalizirali smo mnoge projekte, planirane investicije, te optimistično nastavljamo aktivnosti.”

Nastavite čitati

Život i društvo

Koronavirus u Hrvatskoj: 67 preminulih i 1031 novi slučaj zaraze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježen je 1031 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 29.891, objavio je 29. studenoga nacionalni Stožer.

Među njima je 2598 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 308 pacijenata.

Preminulo je 67 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 604.347 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 10.826 preminulo, ukupno se oporavilo 563.630 osoba od toga 5399 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 21.971 osoba.

Do danas je ukupno testirano 3.437.227 osoba, od toga 3466 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje