Jučer, 14. rujna, u prostoru Hotela Amalia u Ludbregu održana je završna konferencija projekta „Pomažemo sebi – pomažemo drugima“, odnosno „Zaželi“ koji je provodilo Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg.

Vrijednost projekta u trajanju od 30 mjeseci bila je 3.148.500 kuna.

Projekt i njegove rezultate predstavile su Mirjana Jerbić, ravnateljica GDCK Ludbreg i Tea Rod, administratorica po projektu.

– Projekt „Zaželi“ započeo je u ožujku 2018. godine i završava 16. rujna ove godine. U dvije i pol godine na projektu je bilo zaposleno 20 žena i jedna administrativna tajnica, a obuhvaćeno je 130 korisnika – rekla je u uvodu Mirjana Jerbić.

Osvrnula se i na osjetljivost skupina koje su projektom obuhvaćene.

– Kad kažemo da želimo pomoći ljudima starije dobne skupine, bolesnima i nemoćnima, te često usamljenima, i kad o tome razgovaramo, to zvuči jako jednostavno, ali u praksi i nije tako. Skupina kojoj je putem ovog projekta namijenjena pomoć je jako osjetljiva skupina ljudi, koja je proživjela mnogo teških trenutaka, koja je bolesna i nepovjerljiva jer nisu navikli da im netko pomaže, a da pritom nema drugih, skrivenih namjera. Tako naviknuti da uvijek svaku uslugu trebaju platiti jednostavno jako teško nekog puštaju u svoj dom. Srećom, Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg ih već godinama opskrbljuje lijekovima, namirnicama iz trgovine, pomaže kod nošenja drva za ogrjev i sudjeluje na različite načine u životu korisnika. Na taj način olakšan je ulazak gerontodomaćica GDCK-a u domove. Gerontodomaćice su uspjele zadobiti povjerenje korisnika te stvoriti jedan lijep i prijateljski odnos – rekla je ravnateljica.

Partneri na projektu su Općina Martijanec, Općina Sveti Đurđ, Općina Veliki Bukovec, Općina Mali Bukovec i Grad Ludbreg. Obvezni partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Vraždin i Centar za socijalnu skrb Ludbreg.

Projekt je financiran u stopostotnom iznosu od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

– „Zaželi“ je projekt koji je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Taj projekt omogućava zapošljavanje žena iz evidencije nezaposlenih koje svojim radom doprinose boljitku lokalne zajednice brigom za starije osobe i osobe u nepovoljjnom položaju. Naglasak projekta je na promicanju socijalne uključenosti i suzbijanju siromaštva – pojasnila je Tea Rod.

Zaposlene žene prije samog su zapošljavanja pohađale program stručnog osposobljavanja za poslove gerontodomaćice, čime su stekle dodatnu kvalifikaciju te su nakon završetka projekta postale konkurentnije na tržištu rada.

Komentari

Komentara