Povežite se s nama

Novosti

Gdje ima volje ima i načina…

Objavljeno:

- dana

Hoće li se napokon zbrinuti balirani komunalni otpad u Brezju

Evo nam i mjeseca svibnja godine Gospodnje 2012. Cijene rastu ili se najavljuje njihov rast, kao struje i plina, što govori da će problema biti sve više, a stari se još ne rješavaju. Za grad Varaždin i građane sigurno je najveći problem zbrinjavanje otpada. Ukupna količina baliranog komunalnog otpada u Brezju već je prešla jubilarnu težinu od 100 tisuća tona. Mnogi se zato u Varaždinu i okolici pitaju hoće li se i kada napokon naći rješenje za zbrinjavanje ove ekološke sramote Varaždina koja izravno zagađuje prirodu i okoliš.

S dolaskom ljetnog vremena i visokih temperatura, i smrad s deponija ponovno će se i još jače širiti varaždinskim krajem kao podsjetnik da su bale još uvijek tamo gdje su i bile godinama. Iako su predstavnici varaždinske gradske vlasti više puta najavljivali da će riješiti taj problem, to do sada nije učinjeno. Njihovi pokušaji da se balirani otpad koji godinama trune u Brezju odveze u Međimurje i Slavoniju, ili negdje drugdje, ostali su sanak pusti, što i ne čudi s obzirom na raspoloženje mještana Totovca, odnosno nedostatne kapacitete, tehničke i druge probleme. Nakon propasti ovih opcija, odnosno približavanja stajališta dviju strana, sve je jasnije da postoji još jedna, kvalitetna i prihvatljiva opcija: da se balirani komunalni otpad zbrine u najsuvremenijoj tvornici za mehaničko-biološku obradu otpada tvrtke T7 VIS, koja je udaljena svega 400 metara od hrpetine poslaganih bala.
Da bi otpad napokon završio u obradi u novoj tvornici MBO, koja ima sve potrebne dozvole, odgovarajuću odluku trebala bi donijeti gradska vlast. Međutim, ona i dalje ne govori kako misli riješiti problem, pa tako šuti i o novom prijedlogu T7 VIS-a. Podsjećam, T7 VIS je upravo radi postizanja kompromisnog rješenja ponudio Gradu niže cijene: 800 kuna za obradu tone baliranog otpada i 700 kuna za tonu novonastalog otpada, u idućih šest mjeseci. A danas se za zbrinjavanje otpada, odnosno zamatanje bala i drugo, plaća više od 700 kuna po toni!
Cijena, dakle, više ne bi trebala biti kamen spoticanja u donošenju konačne odluke od strane Grada, poglavito ako se zna da su građani Varaždina do sada platili ukupno 50 milijuna kuna za baliranje i privremeno skladištenje otpada na ilegalnom deponiju u Brezju. T7 VIS je sa svoje strane učinio sve i pokazao dobru volju da se ovaj gorući ekološki problem Varaždina riješi. Vrijeme je da tu volju pokaže i Grad jer samo ako ima volje, ima i načina, da se napokon ukloni ekološka bomba i riješi otpad u interesu građana. Građani Varaždina to s pravom očekuju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT-a

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje