Povežite se s nama

U fokusu

Gdje je obećani ultrazvučni aparat za ginekološku ordinaciju u Ludbregu?

Objavljeno:

- dana

OBEĆANJE, LUDOM RADOVANJE

– Zašto još nije došao ultrazvučni aparat za ginekološku ordinaciju u Ludbregu? Bilo je predviđeno da će doći do kraja godine. 

Kad će se konačno to riješiti i kad će građani ludbreškog kraja imati adekvatnu uslugu u Domu zdravlja, u kojem je voda i dalje neispravna – pitala je vijećnica SDP-a Marija Đud na sjednici Županijske skupštine u petak.

Štromar: Ultrazvuk je tamo i može se početi koristiti

O problemima s kvalitetom vode u ludbreškom Domu zdravlja i starim ultrazvukom u ginekološkoj ordinaciji javnost je doznala krajem rujna, kad je SDP-ova vijećnica Ivana Pomahač potegnula to pitanje na sjednici Županijske skupštine. Naime, postojeći ultrazvuk star je više od 20 godina i putem njega je sve teže obavljati preglede.

– Nije u redu da žene i trudnice iz Ludbrega nemaju omogućen pristup modernoj dijagnostici kao u Varaždinu i drugdje –  požalio se tada i čitatelj, što smo objavili u Regionalnom tjedniku.

Dožupan Alen Kišić, zadužen za zdravstvo tada je rekao da će do kraja godine to biti riješeno. Župan Predrag Štromar sada tvrdi da je ultrazvuk već tamo.

– Ultrazvuk je već tamo, prema mojim informacijama, i može se početi koristiti. Ako ne, bit će u idućih nekoliko dana sigurno – najavio je Štromar koji je ustvrdio da Dom zdravlja ima dobru i kvalitetnu vodu.  

Izvor:
Foto:

U fokusu

Rezultati nadzora u ŽB Čakovec: “Propusta nije bilo, niti je sestra hranila mrtvu pacijenticu. Hoće li se netko sada ispričati Bolnici?”

Objavljeno:

- dana

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U petak, 27. siječnja, u prostorijama ravnateljstva Županijske bolnice Čakovec održana je konferencija za medije na kojoj su izneseni rezultati unutarnjeg nadzora koji je proveden zbog pritužbi Ane Novak, kćeri pacijentice koja je zaprimljena i medicinski obrađivana u čakovečkoj Bolnici.

Naime, Ana Novak podnijela je pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela za gastroenterologiju i opću internu medicinu prema njezinoj majci tijekom njezinog boravka na Odjelu. Svoje je nezadovoljstvo iznijela i na društvenim mrežama, a neprovjerene tvrdnje brzo su se proširile medijskim prostorom.

>>Županijska bolnica Čakovec ispričala se Ani Novak zbog neugodnih situacija koje su doživjele ona i njezina majka

Ondje je, osim nezadovoljstva zbog tretmana njezine majke, tvrdila i da je medicinska sestra hranila preminulu pacijenticu koja je boravila u sobi zajedno s njezinom majkom, čemu je navodno Ana Novak „svjedočila“ jer je tom prilikom bila u posjetu svojoj majci, no to u pisanoj pritužbi Bolnici nije navela. To je izazvalo veliko zanimanje javnosti i to je postao glavni „slučaj“, rekao je ravnatelj ŽB Čakovec Igor Šegović.

Rezultati nadzora pokazali su da to nije točno i da je nanesena velika šteta ugledu Bolnice i povjerenju pacijenata u medicinsko osoblje. Pokazalo se također da nije bilo propusta u tretmanu pacijentice, majke Ane Novak, već da je bilo određenih poteškoća u komunikaciji, što je detaljno objašnjeno na konferenciji za medije.

Rezultati nadzora Povjerenstva za izvanredni nadzor, koje je naveo ravnatelj Šegović, su sljedeći:

1. Pacijentica N.D. zaprimljena je na OHBP, gdje je u najkraćem vremenskom periodu pregledana, postavljena je radna dijagnoza s obzirom na njezino zdravstveno stanje, a o čemu su obaviješteni i sama pacijentica i njezina kćer. S obzirom na to da je gđa Novak javno rekla o čemu se radi, možemo i mi ponoviti da je gđa došla na pregled radi kašlja, a otkriven je tumor trbuha. I sigurno tumor nije otkriven slučajno kao što se piše, nego zahvaljujući stručnosti i kvalitetom pregledu u OHBP-u. S obzirom na potrebu provođenja daljnjih postupaka, pacijentica je smještena na Odjel za gastroenterologiju i opću internu medicinu gdje su napravljeni svi dijagnostičko terapijski postupci koji su bili potrebni za daljnje liječenje i zbrinjavanje pacijentice.

2. Po primitku pritužbe gđe Novak vezano za zbrinjavanje njezine majke na Odjelu za gastroenterologiju, Bolnica je vrlo ozbiljno pristupila rješavanju pritužbe. Gđa Novak je o zdravstvenom stanju svoje majke razgovarala s voditeljicom Jedinice za kvalitetu dr. Renatom Pongrac koja ju je osobno odvela do Voditeljice Odjela za gastroenterologiju dr. Maše Bel te je gđa Ana Novak pozvana na sastanak u bolnicu. Također se sastao Stručni kolegij Odjela i pokrenut je unutarnji nadzor nad postupcima zdravstvenih djelatnika prozvanog Odjela vezano uz tijek boravka na Odjelu pacijentice N.D.

3. Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da NEMA propusta u dijagnostičko terapijskom zbrinjavanju pacijentice N.D. i da je pacijentica liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Utvrdilo se da je njezino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i učinjeno liječenje.

4. Važno je naglasiti da se sama pacijentica nikad nije požalila niti medicinskim sestrama, odnosno tehničarima, niti liječnicima koji su je svakodnevno posjećivali u više navrata.

5. Povjerenstvo se osvrnulo i na tvrdnje gđe Novak koje je iznijela medijima, a to su da je medicinska sestra odjela gastroenterologije hranila „mrtvu pacijenticu“ koja se nalazila u istoj sobi kao i njezina majka, a za koje se utvrdilo da su NETOČNE. Ipak smatramo da školovano medicinsko osoblje zna o tome više od laika.

Ravnatelj Šegović rekao je i da je o svemu obaviješteno Ministarstvo zdravstva te da se nada da će poslati svoju neovisnu inspekciju.

– Ono što želim naglasiti je kako nitko u našoj bolnici ne bježi od preuzimanja odgovornosti vezano za propuste u komunikaciji koji su se desili između zdravstvenih radnika na Odjelu za gastroenterologiju i kćeri pacijentice. Posebno napominjem da su sve pritužbe Ane Novak saslušane, uvažene i provjerene. Na Odjelu za gastroenterologiju i opću internu medicinu poduzeti su koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima kao i u cijeloj bolnici, gdje se kontinuirano radi na edukaciji i unapređenju komunikacijskih vještina u cilju poboljšanja komunikacije između djelatnika, pacijenata i njihovih obitelji – rekao je Šegović i dodao da je pacijent na prvom mjestu te da se Bolnici nije teško ispričati ako je pogriješila, ali da isto očekuje i od drugih kada napadnu osoblje, odjel ili Bolnicu, a napad se pokaže neutemeljenim.

– Mi shvaćamo da su ljudi posebno emotivni kad su njima najmiliji bolesni, pa osoblje Bolnice ponekad i trpi uvrede na svoj račun, što nije lako podnijeti. Medicinske sestre i tehničari su ponekad izloženi napadima jer su stalno uz pacijente. No, i to ima svoje granice, a smatramo da ih je postupanje gđe. Novak daleko prešlo. Ne samo da je dovela u pitanje ugled Bolnice nego i osnovnu stručnost osoblja kad je rekla da je sestra hranila mrtvu ženu. Ne, nije se hranilo mrtvu ženu, ona je preminula kasnije. O tome kako se osjećala medicinska sestra koja je za to optužena ne trebam ni govoriti. Možete zamisliti ili pretpostaviti kako se osjećala kada je u medijima čitala izjavu gđe Novak da je hranila mrtvu pacijenticu, kada su je nazivali kolege i pitali isto pitanje. Svaki profesionalac zna što znači optužiti ga da neodgovorno radi svoj posao – istaknuo je još ravnatelj.

Više informacija o tome rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn.

– Nakon unutarnjeg nadzora utvrđeno je da je medicinska sestra hranila palijativnu pacijenticu koja je bila živa u trenutku hranjenja. Temeljem iskaza djelatnika potkrijepljenih medicinskom dokumentacijom smrt bolesnice je nastupila nakon hranjenja i to za vrijeme prisutnosti medicinske sestre koja je evidentirala postupke u sestrinsku dokumentaciju, a koje je prethodno obavljala kod pacijentice. O smrtnom ishodu obavijestila je kolege i liječnika. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije primala infuzijsku terapiju, što je utvrđeno uvidom u medicinsku dokumentaciju, već je pacijentici nakon hranjenja postavljen gravitacijski sistem za kontinuiranu rehidraciju – rekla je Korent.

Žaljenje zbog svega navedenog izrazio je i pomoćnik za kvalitetu ŽB Čakovec Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije.

– Svi djelatnici naše ustanove polažu izrazite napore kako bi svakodnevno zbrinulo nekoliko stotina pacijenata. Vezano uz kvalitetu, nakon pritužbe zaprimljene dana 9. siječnja primili smo gospođu Anu Novak osobno u našoj ustanovi te dogovorili razgovor s voditeljicom Odjela dr. Mašom Bel dana 10. siječnja. Također, sukladno internoj proceduri, zatražena su očitovanja od svih dionika unutar sustava te je gospođi Novak odgovoreno u zakonskom roku. Također, s obzirom na napise na društvenim mrežama, gospođu Novak primio je i ravnatelj na sastanku na kojem su prisustvovali glavna sestra Odjela za gastroenterologije i opće interne medicine, voditeljica odjela, glavna sestra službe internističkih djelatnosti, pročelnik službe internističkih djelatnosti, voditeljica jedinice za kvalitetu, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, pomoćnica ravnatelja za pravne poslove te zamjenik ravnatelja. Gospođu Novak se saslušalo vezano uz njezino nezadovoljstvo te su se ponudila određena rješenja. U 2022. godini primljene su i obrađene 93 pritužbe te 20 pohvala i oko 150 pohvala upisano je u knjigu pohvala. Sve su zaprimljene pritužbe provjerene, obrađene i dogovorene te su u slučaju pronalaska nesukladnosti provedene korektivne mjere – rekao je, među ostalim, dr. Pal i dodao:

– Odstupanja koja postoje najčešće su komunikacijske prirode, ali nikada nisu rezultat zle namjere. Svima nam je u fokusu upravo pacijent i njegovo ozdravljenje, odnosno boljitak.

Na konferenciji za medije navedeno je i da se Bolnica eventualne nesporazume u komunikaciji trudi smanjiti na najmanju moguću razinu, stoga djelatnici polaze tečajeve komunikacijskih vještina i za smanjenje stresa na radnome mjestu.

Ravnatelj se zahvalio medijima koji su se informirali o slučaju i istaknuo da žalosti činjenica da su neki mediji prenijeli osobnu objavu Ane Novak bez prethodnog utvrđivanja svih činjenica.

– Hoće li se neki sada ispričati Županijskoj bolnici Čakovec i svim njezinim djelatnicima za slučaj kojega nema? Hoćete li se ispričati za štetu koja je nanesena Bolnici koja svoj ugleda gradi više od 100 godina, a koji se tako lako može oštetiti zahvaljujući širenju i prenošenju neprovjerenih informacija? – pita se Šegović i dodaje da je način razgovora gđe Ane Novak neprihvatljiv.

– Naravno da razumijemo stres i strah kod pacijenata ili njihovih obitelji u vrijeme kad se bore s bolestima, razumijemo da se u takvim životnim situacijama mnogo toga kaže i u afektu. Pritisak javnosti na zdravstvene djelatnike sve je veći, a ne razmišlja se o mentalnom zdravlju već ionako umornih i preopterećenih djelatnika. No svi zajedno ovaj puta moramo stati u obranu naše Bolnice i naših djelatnika koji svakodnevno daju sve od sebe da ubrzaju oporavak i boravak u bolnici učine što manje stresnim. Pozitivna iskustva naših pacijenata i trud djelatnika zaslužuje da ne budu u sjeni ovog događaja jer njih je ipak puno više nego ovih manje lijepih. Postoje mnogobrojni kanali za pritužbe prema medicinskom osoblju, a društvene mreže i daljnje prenošenje netočnih i neprovjerenih informacija kroz medije izaziva nepovjerenje kod pacijenata, a istovremeno povećava stres zdravstvenih djelatnika. Županijska bolnice Čakovec zajedno s osnivačem kroz sva ulaganja i neprestani trud svih djelatnika je tu zbog svakog Međimurca kako bi imao dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i zaštitu. Zato pozivam sve ljude bez straha koriste usluge naše bolnice i osjećaju se sigurno u bolnici – zaključio je ravnatelj Igor Šegović.

Nastavite čitati

U fokusu

U Kuršancu, Paragu i Piškorovcu zajedno lani rođeno gotovo dvostruko više djece nego u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija je na svojim službenim internetskim stranicama objavila statistiku rođenih i umrlih osoba 2022. godine s prebivalištem na području Međimurske županije, upisanih u državne matice u matičnim uredima Međimurske županije. Objavljeni su brojevi rođenih i umrlih po naseljima, odnosno prema prebivalištu roditelja/umrle osobe.

Kada se gleda cijela županija, prirodni prirast je, kao i u ostatku države, negativan: lani je u Međimurju rođeno ukupno 1066 djece, od čega je 530 djevojčica i 536 dječaka, a umrla je ukupno 1401 osoba, i to 725 žena te 676 muškaraca. U gradu Čakovcu s pripadajućim naseljima rođeno je ukupno 249 djece, a umrlo je 328 osoba, u gradu Prelogu s pripadajućim naseljima rođenih je 67, a umrlih 94, dok je u Murskom Središću rođeno ukupno 67 djece, a umrlo je 68 osoba.

Situacija s negativnim prirodnim prirastom je slična i u većini općina, osim u Maloj Subotici, gdje je rođeno ukupno 68 djece, a umrlih je 48, zatim u općini Orehovica, gdje je rođeno 46 djece, a umrlo je 37 ljudi, općini Pribislavec u kojoj je rođeno 48 djece, a umrle su 34 osobe, te u općini Vratišinec koja je imala 22 rođena i 18 umrlih.

Naselja

No, posebno je zanimljivo kada se analiziraju podaci za svako naselje i grad zasebno. Vidljivo je da je negativan prirodni prirast prisutan u većini gradova i naselja, pa je tako primjerice u samom Čakovcu rođeno 98 djece, a umrlih je 196. S druge strane, pozitivan prirodni prirast vidljiv je u Kuršancu, i to s prilično velikom stopom, gdje je rođeno 73 djece, a umrlo je 12 osoba. U Novom Selu Rok rođeno je 15, a umrlo 14. ljudi.

Što se tiče Murskog Središća, u samom gradu rođeno je 42 djece, a umrlo je 38 osoba. Prirodni prirast pozitivan je još u naselju Peklenica, gdje je rođeno 12, a umrlo 6 osoba, dok je u ostalim pripadajućim naseljima mortalitet veći od nataliteta.

U gradu Prelogu rođeno je 46, a umrlo 48 osoba te je prirodni prirast negativan i u ostalim pripadajućim naseljima.

Od naselja koja pripadaju općinama, velika je razlika u broju rođenih i umrlih u Piškorovcu koji pripada Općini Mala Subotica. Ondje je lani bilo čak 47 rođenih, a umrle su dvije osobe. Još je više rođene djece bilo u Paragu koji pripada Općini Nedelišće – čak 61 dijete je rođeno, dok su preminula dvojica. U naselju Orehovica koje pripada istoimenoj općini rođeno je 36 djece, a umrlo je 25 osoba. Slika je pozitivna i u Podbrestu, gdje je rođeno 7, a umrlo 6 osoba. Razlika u natalitetu i mortalitetu nešto je veća i u Pribislavcu koji je imao 48 rođenih i 34 umrle osobe. Dodajmo još da je u naselju Vratišinec rođeno 19, a umrlo 12 osoba.

Zaključno, zamjetno je da je pozitivan prirodni prirast s velikom stopom prisutan u onim naseljima u kojima živi veliki broj pripadnika romske nacionalne manjine.

U svim ostalim naseljima mortalitet je veći od nataliteta, ili se radi o malim naseljima gdje je prirodni prirast na nuli ili je tijekom cijele godine rođeno i umrlo tek nekoliko osoba te je eventualni pozitivan prirodni prirast nezamjetan.

Lani u Međimurju rođeno najmanje djece u posljednjih 12 godina

Ako pogledamo broj rođenih i umrlih osoba na području Međimurske županije unazad 12 godina, vidjet ćemo da je u 2022. godini rođeno najmanje djece – 1066. Godine 2017. rođeno je 1088 djece, a 2019. 1091 dijete, dok je ostalih godina rođeno više od 1100 djece.

S druge strane, u posljednje tri godine u Međimurju je preminulo osjetno više ljudi nego u godinama prije, što se može pripisati posljedicama pandemije koronavirusa koja je u cijelom svijetu prouzročila veliku smrtnost. U 2022. godini preminula je 1401 osoba, 2021. godine 1411 osoba, a 2020. bilo je 1350 umrlih. Od 2019. do 2010. godišnje je umrlo manje od 1200 osoba, osim 2015., kada su preminule 1203 osobe.

Sklopljeno 398 brakova i ni jedno životno partnerstvo

Prema dostupnim podacima, u Međimurskoj županiji lani je sklopljeno 398 brakova i ni jedno životno partnerstvo. Za usporedbu, 2021. godine sklopljena su 383 braka i jedno životno partnerstvo, a 2020. 358 brakova i također jedno životno partnerstvo.

Od 2019. do 2010. godišnje je sklopljeno više od 400, a nekih godina i više od 500 brakova te je 2018. godine sklopljeno jedno životno partnerstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje