Povežite se s nama

Život i društvo

GMV

Objavljeno:

- dana

Prosinac u Muzeju

Prosinac u Muzeju program je koji će zadnjeg mjeseca u godini zamijeniti sada već tradicionalnu Srijedu u Muzeju. U prvome su tjednu na rasporedu tri programa – od srijede do petka.

Prvo će 3. prosinca u palači Herzer Konzervatorsko-restauratorski odjel predstaviti publici svoju djelatnost. Dan kasnije u istom će se izložbenom prostoru otvoriti izložba O gradu priča palača: Palača Herczer – Varaždin, dok će se u petak u salonu palače Sermage otvoriti izložba “Prolaznici” autorice Smiljane Brezovec Meštrić.
Svi programi počinju u 19 sati, a ulaz je besplatan. Sa Srijedom u Muzeju Gradski muzej Varaždin nastavlja od siječnja iduće godine.

U Konzervatorsko-restauratorskom odjelu provodi se sustavna preventivna zaštita predmeta muzejskog fundusa. Tijekom prezentacije u 19 sati restauratorica Daša Suhić Hižak objasnit će neke postupke kod pozlaćivanja umjetnina, dok će Melita Krnoul obrazložiti tijek restauracije svilenog ruha s kipa Madone s Isusom.
Izložba O gradu priča palača nizom portreta, dokumenata, fotografija… oslikava segment varaždinske povijesti. Palača Herzer višestruko je mijenjala vlasnike i namjenu. Prije desetak godina u potpunosti je obnovljena. Danas su u njoj stalni postav Entomološkog odjela Svijeta kukaca, Povijesni i Arheološki odjel GMV-a.
Treći program izložba je 18 radova varaždinske umjetnice Smiljane Brezovec Meštrić, realiziranih kao keramičke instalacije, kolaž i kombinirana tehnika, nastalih u zadnjih nekoliko godina.

Ivan Nepomuk Petrović bio je vlasnik palače Herzer od 1851. god., pa do svoje smrti 1904. god. Nakon njegove smrti, palačom dalje upravlja Stipendijalna zaklada Ivana Nepomuka i Rozalije Petrović. Tako ostaje sve do 1945. kada sva imovina zaklade prelazi u društveno vlasništvo.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Policijska akcija „Brzina“ u četvrtak u cijeloj Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marija Ivanušić s Varaždin Brega dobila nagradu za izvanredna postignuća i promicanje udomiteljstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ministrastvo rada

Ministar Josip Aladrović i državna tajnica Marija Pletikosa svečano su 16. lipnja uručili nagrade udomiteljima za izvanredna postignuća i njihovu predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici.

– Upravo je udmiteljstvo način da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imaju kvalitetniju skrb i odrastanje. Sretno i nesmetano djetinjstvo trebalo bi biti pravo, a ne privilegija. Svako dijete zaslužuje da o njemu skrbi netko kome je interes tog djeteta na prvom mjestu – naglasio je ministar Aladrović.

Ministar Aladrović istaknuo je kako se kroz Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi predviđa dodatno poboljšanje udomiteljstva te kako će se pojednostaviti uvjeti za obavljanje udomiteljstva i dobivanje statusa udomitelja, povećat će se udomiteljske naknade i opskrbnine za djecu. Radimo na povećanju broja udomitelja, a samim time i djece koje će imati priliku odrastati izvan institucija.

Sukladno općim kriterijima vrednovala se inovativnost u osiguravanju stabilnog i poticajnog okruženja za korisnika, postignuća u obavljanju udomiteljstva u smislu pozitivnog utjecaja na poboljšanje stanja korisnika, zainteresiranost i predanost udomiteljskom pozivu i promicanje udomiteljstva u zajednici.

Povjerenstvo za dodjelu nagrada udomiteljma donijelo je odluku da se za 2021. godinu dodijeli pet Godišnjih nagrada udomiteljicama: Gordani Štrbo iz Vinkovaca, Dubravki Čordašev iz Đurđevca, Silviji Vrgoč iz Solina, Mariji Ivanušić s Varaždin Brega i Mari Anđelić iz Trnjana.

Podsjetimo, Marija Ivanušić, po zanimanju trgovkinja, udomiteljstvom se bavi od 1986. godine. Udomila je više od 60-ero djece te kaže da joj je to životni poziv. Marija je i sama odrasla bez roditelja i brinula o svojoj mlađoj braći.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!