Povežite se s nama

Kultura

Godinama se brinu o zapostavljenoj keramici

Objavljeno:

- dana

ROĐENDAN KERAMEIKONA

Desetu godišnjicu Kerameikon je proslavio cijelim festivalom keramike, a centralna izložba do prije nekoliko dana bila je otvorena i u Varaždinu

Keramika je svjedok vremena. Ona dopušta da preko nje stvorimo kontakt sa zemljom i umjetničkom crtom koju nosimo u sebi. Mogućnosti su joj bezbrojne – s ovime bi se složili svi kojima je keramičarstvo poziv ili pak samo hobi.

Desetljeće

Nije ovo slučajna priča. Povod joj je uistinu velik. Naime, Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon (jedna od najvećih udruga koja okuplja zaljubljenike u keramiku iz cijelog svijeta) slavi ove godine svoj deseti rođendan. Prava je to prilika da se podsjeti na značajnost keramike i da ju se postavi na viši nivo, a upravo je Varaždin pravo mjesto za to, s obzirom na to da je odatle krenula i cijela inicijativa. – Bilo je teško u početku, no svaki početak je težak. Najvažnija je upornost i ljubav prema tome što radiš, a onda jednostavno krenu i druge stvari – rekla je Blaženka Šoić Štebih, predsjednica Udruženja Kerameikon koje je danas poznato ljudima širom svijeta a glavnu riječ vode upravo žene.

Počeli su s nulom, a deseti su rođendan obilježile bogatom izložbom. Naime, posljednjih nekoliko mjeseci u Varaždinu je bila otvorena izložba Ceramica Multiplex 2012. koja je na jedno mjesto stavila najbolje svjetske keramičke radove, ali i okupila uistinu velik broj posjetitelja. I dok je dio izložbe iz palače Herzer zatvoren, dio je još uvijek otvoren za razgled i tamo će biti do daljnjeg. Naime, udruga je na korištenje dobila prostor u Kukuljevićevoj 10 gdje sve vrvi od keramičkih radova. – Ovo je privremen prostor, no postav je stalan. Riječ je o 200 radova iz nagrađenog dijela zbirke. Drago nam je što ih imamo gdje držati – naglasila je Šoić Štebih. S obzirom na tempo rada i razvoja, ali i entuzijazam, ovaj je prostor itekako zaslužen.

Zapostavljena keramika

Keramika nosi povijest na sebi i po njoj se prepoznaju mnoga razdoblja – podsjetila je na to Šoić Štebih. Uistinu, stoljećima je ona dijelom čovječanstva i ima veliki značaj, no pitanje je koliko smo svjesni toga. Činjenica je da danas mnogi keramiku povezuju više s jeftinim tanjurima nego umjetničkim djelima. – Keramika je oduvijek zapostavljena. O tome vam govori i činjenica da je samo jedna generacija u Hrvatskoj imala priliku izučavati ju u sklupu studija i to pedesetih godina – ukazala je na problem nerazumijevanja Šoić Štebih. Osim toga, u umjetničkim krugovima ona se uvijek nalazi u drugom planu i ne ukazuje se toliko na njezine vrijednosti. Ona nije predmetom novinskih napisa, nije toliko hvaljena i „popularna“.

Upravo zato, vrijednost ovog udruženja još je veća jer ono keramiku vraća u modu. – Malo tko je svjestan njezinih čari, a to je da je ona mnogoznačna. Povezuje razne vidove umjetnosti i velike su mogućnosti izražavanja kroz nju – kazala je Šoić Štebih te dodala: – U samoj srži je glina i njeno pretvaranje u keramiku, a sve ostalo su karakteristike vremena i raznih ideja koje stvaraju velik spektar radova.

No u osnovi se osim gline nalazi i velika ljubav. Jer samo ulaganjem sebe može se toliko ostvariti, a nadamo se da će to ovim upornim keramičarima biti i dobra motivacija za dalje.

Na redu izložba u Austriji
Izložba u Varaždinu, gdje su bili nagrađeni i najbolji radovi, tek je mali dio cijelog festivala keramike koji je počeo još na proljeće. Naime, prva je izložba u sklopu manifestacije bila održana u Mariboru. Nakon toga održana je izložba u Njemačkoj. Ceramica Multiplex bila je glavna manifestacija festivala koji se nastavlja i dalje. Radovi će uskoro biti izloženi u Austriji te u Krapini sljedeće godine. No osim izložbi Udruženje u planu ima i radionice keramike. Sljedeća bi se trebala održati već prije Božića.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Kultura

Uskoro se uvodi euro, no koje su se sve novčanice kroz povijest koristile u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjoj ovogodišnjoj „Srijedi u Muzeju“, koja se održava u palači Herzer 30. studenoga, na predavanju pod nazivom „Od krune do kune ususret euru“ dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi.

U Varaždinu se papirni novac upotrebljava tek u novije vrijeme, od prve polovice 19. stoljeća, kada se kao formalni način plaćanja uvodi u Carevini Austriji i Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu.

Varaždinci su koristili guldene, forinte i krune, potom jugoslavenske dinare, koje su tijekom Drugoga svjetskog rata zamijenile kune, a onda su se u poraću ponovno javili jugoslavenski dinari.

Tek je po uspostavi samostalne Republike Hrvatske uvedena prijelazna valuta, hrvatski dinar, koju je zamijenila kuna.

Na predavanju će se analizirati i fenomen novčanice od 5 kuna, tiskane u RH 1993. godine, sa zrcalnim prikazom Staroga grada, koja je potom i povučena iz optjecaja.

S obzirom na to da će u siječnju 2023. godine hrvatsku kunu zamijeniti euro, posjetitelji će imati prigodu doznati i nešto o motivima na novčanicama eura, između ostalog, i zašto na reversu nema jadranskih otoka.

Predavanje, koje Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju uz Dan grada Varaždina, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri u Švicarskoj već realiziraju partnerstvo za 2023. godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin te izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik boravili su u Švicarskoj, gdje su obavili razgovore o novim glazbenim suradnjama za 53. Varaždinske barokne večeri iduće godine.

– Odabir Švicarske kao države partnera na Varaždinskim baroknim večerima pomno je biran i promišljen izbor s obzirom na nemjerljiv doprinos njihova glazbenog obrazovanja u kontekstu povijesno osviještene interpretacije rane glazbe – ističe ravnatelj Festivala Davor Bobić, koji je zajedno s ravnateljem Rojnikom posjetio i glasovitu Scholu Cantorum Basiliensis u Baselu, najpoznatiji i najveći institut za proučavanje rane glazbe i njenog povijesno glazbenog izvođenja.

Tom prigodom susreli su se s profesorom čembala i svjetski poznatim glazbenikom Francescom Cortijem te njegovom kolegicom, profesoricom pjevanja srednjevjekovne i renesansne glazbe u Baselu, hrvatskom pjevačicom i muzikologinjom Katarinom Livljanić, utemeljiteljicom nagrađivanog ansambla Dialogos kojeg je varaždinska barokna publika već imala prigodu upoznati.

Ravnatelji su se susreli i razgovarali o gostovanju na 53. Varaždinskim baroknim večerima i s dirigentom, orguljašem i čembalistom Andreom Marconom, koji je 1997. godine utemeljio Venecijanski barokni orkestar, danas jedan od vodećih baroknih ansambla u svijetu, a glazbeni je i direktor La Centra Barockorchester Basel.

U Konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu  generalni konzul Slobodan Mikac organizirao je sastanak s umjetničkim voditeljima vodećih švicarskih ansambala specijaliziranih za ranu glazbu, Peterom Barczijem, umjetničkim voditeljem ansambla Capricornus Consort Basel i Konstantinom Timokhine, umjetničkim ravnateljem ansambla Ensemble Baroque De Zürich, a koji je bio usmjeren prema stvaranju novog oblika suradnje i uloge Švicarske Konfederacije kao zemlje partnera na Varaždinskim baroknim večerima. 

– Povezivanje i partnerstvo sa Švicarskom iznimno je važno za Varaždin i varaždinski kulturni život, jer dokaz je to i kako su i Varaždinske barokne večeri i Varaždin prepoznati kao festival i grad daleko izvan hrvatskih granica. Ostvarili smo značajne kontakte i uspostavili suradnje koje će zasigurno rezultirati gostovanjem iznimnih švicarskih glazbenika ne samo u Varaždinu u vrijeme 53. Varaždinskih baroknih večeri, već i šire jer planiramo daljnje širenje festivala u Hrvatskoj – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin zahvalivši konzulu Mikacu i osoblju Konzulata RH u Zürichu na susretljivosti i pomoći prilikom boravaka u Švicarskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje