Povežite se s nama

Međimurje

Goričan na Šuderici dobiva nove turističke sadržaje i odmorište za cikloturiste

Foto: Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

U Goričanu je potpisan ugovor vrijedan više od 1,8 milijuna kuna kojim je definiran početak radova na izgradnji Turističko-rekreativnog centra Ribnjak na popularnoj Šuderici. Iz fondova Europske unije sufinancira se 85 posto ukupnih troškova dok je preostali dio osiguran u proračunu Općine Goričan.

Novi objekt služit će kao info točka za posjetitelja, ali će biti uređen i kao izložbeni te interpretacijski centar kojemu je cilj poboljšati ponudu za sve posjetitelje Šuderice. U sklopu novog turističkog objekta uredit će se i natkriveno odmorište za bicikliste, tzv. „smart-bike point“ koji će biti opremljen alatima za popravak, USB punjačima, wi-fi pristupnim točkama i mapom s osnovnim informacijama o biciklističkim rutama u okolici. Naime, u neposrednoj blizini Goričana prolazi popularna ruta EuroVelo 13, a riječ je o najdužoj europskoj cikloturističkoj ruti dugoj 9950 kilometara, a koja prolazi kroz 20 država i spaja Barentsovo i Crno more.

– Riječ je o nastavku projekta pod nazivom „Two rivers one goal“, čiji je prvi dio završio prije godinu dana, a bio je vezan uz izgradnju staze i rasvjete te postavljanju fitness sprava na otvorenom te još neke detalje. Nastavak projekta ukupne je vrijednosti 2,6 milijuna kuna za Goričan, od čega će se na izgradnju objekta s info centrom i odmorištem za bicikliste utrošiti oko 1,8 milijuna kuna. Rok za izvedbu radova je šest mjeseca, no radovi će biti završeni i prije roka, vjerujem do početka ljeta. Šuderica mora biti najljepši rekreacijski centar u regiji te stoga uskoro potpisujemo još jedan ugovor za Šudericu. Riječ je o izgradnji moderne pozornice čije je vrijednost oko 330.000 kuna. I taj se projekt financira europskim novcima iz Fonda za ruralni razvoj. Radovi na pozornici bit će završeni do 1. svibnja – otkrio je Mario Moharić, načelnik Općine Goričan.

Goričan se može pohvaliti s čak šest projekata iz programa Interreg Mađarska – Hrvatska, po čemu je najuspješnija općina u Međimurju.

– Projekt ima veliki značaj za Goričan, za cijelo donje Međimurje, a rekao bih i za cijelo Međimurje jer nudi nove turističke sadržaje, diže kvalitetu života i pokazuje primjer dobre prakse u kvalitetnom korištenju europskih sredstava u prekograničnoj suradnji. Ovo je jedan od petnaestak projekata koji će Međimurskoj županiji dati dodanu vrijednost u privlačenju domaćih i stranih gostiju, podići će vidljivost Međimurja, a sigurno će imati učinak i za gospodarstvo – dodao je međimurski župan Matija Posavec.

U okviru ovoga projekta neće se ulagati samo u infrastrukturu na području Goričani. Jedna od aktivnosti je i izgradnja tradicijskog etno-parka u Donjem Vidovcu u okviru kojeg će se postaviti pet drvenih kućica u kojima će biti izloženi tradicionalni alati, a koji će služiti u prezentaciji i promociji tradicijskih obrta, posebno o tradiciji ispiranja zlata. Također, u okviru projekta će Općina Legrad nabaviti ekološki prihvatljiv solarni čamac pomoću kojeg će organizirati i odrađivati turističke obilaske rijekama Murom i Dravom. U mađarskoj Općini Tótszerdahely uredit će se lokalno umjetno jezero na način da postane prihvatljivo za odmor i rekreaciju turistima. Svi sadržaji u okviru projekta „Two rivers one goal II“ zajednički će se promovirati kako bi postali što dostupniji domaćim i stranim posjetiteljima, posebno zaljubljenicima u cikloturizam.

Međimurje

Cijepljenje AstraZenecom u Čakovcu nastavlja se i idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je temeljem dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa.

Cijepiti su se mogli svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec, a interesa nije nedostajalo.

Unatoč lošem vremenu, građani su pristizali u velikom broju već od jutarnjih sati pa se u pojedino doba na cijepljenje trebalo pričekati i do pola sata.

Gradska uprava proteklih je tjedana primila brojne upite zašto na području grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje.

Mnogi građani koji su se željeli cijepiti nisu bili u mogućnosti otići na organizirane punktove u druga mjesta u Međimurju pa je zato i dogovoreno masovno cijepljenje u krugu Županijske bolnice Čakovec.

Za punkt u trijažnoj garaži bolnice, Grad Čakovec je osigurao stolice i komunalne redare koji su pazili na red, dok su se Zavod za javno zdravstvo i Županijska bolnica Čakovec pobrinuli za sve ostalo.

Kako je rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Marina Payerl-Pal, u cilju procjepljivanja što većeg broja građana cijepljenje će se u Čakovcu nastaviti i tijekom idućeg tjedna, no u nešto drugačijoj satnici.

I dalje će se građani moći cijepiti radnim danom od 9 do 18 sati, no na dvjema lokacijama: u prijepodnevnim satima, odnosno od 9 do 13 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (krug Županijske bolnice Čakovec), a od 13 do 18 sati u suterenu bolnice, odnosno u trijažnoj garaži, gdje je cijepljeno bilo organizirano i u petak.

Poruka Zavoda za javno zdravstvo je da cjepiva za punkt u Čakovcu ima dovoljno, a u buduće se nadaju i cjepivima drugih proizvođača.

Nastavite čitati

Međimurje

Adaptiran Dnevni boravak čakovečkog Doma za starije za kvalitetnije socijalno uključivanje korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Međimurska županija kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec još od 2007. godine sufinancira boravak 15-ak korisnika Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Realizacijom prve faze projekta „Pruži ruku“, čiji je nositelj Međimurska županija, adaptiran je i opremljen prostor depadanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se, zahvaljujući projektu, u život zajednice putem rada Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, istaknuvši važnost ovog projekta putem čijih će se aktivnosti nastojati senzibilizirati zajednicu o bolestima demencije.

Razvijanje socijalnih usluga

Jedan od glavnih programa Međimurske županije je razvijanje socijalnih usluga. Na glavne elemente projekta podsjetila je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, pojasnivši da će se uz adaptaciju i opremanje Dnevnog boravka suvremenim didaktičkim materijalima jačati kapaciteti stručnjaka temeljem kojih će biti pružene nove socijalne usluge u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove demencije.

Članove obitelji spomenutih korisnika također će se osvijestiti i educirati kako bi lakše postigli ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Radit će se na socijalnom uključivanju osoba oboljelih od demencije pomoću sudjelovanja u aktivnostima Dnevnog boravka te će se organizirati jednodnevna putovanja, posjet Muzeju Međimurja Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Osim toga, organizacijom pet „Alzheimer caffea“ u pet različitih županija obilježit će se Dan Alzheimerove bolesti te upoznati i osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma demencije.

Kvalitetna suradnja

Suradnja Međimurske županije i Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu iz godine u godinu je sve kvalitetnija te pridonosi modelu deinstitucionalizacije i boljoj skrbi prema starijim i nemoćnim osobama.

– Uz ovaj projekt otvorit ćemo mogućnost da starije i nemoćne osobe, ali i njihove obitelji, imaju kvalitetniju svakodnevicu. Depadansa je dobila uređeni i moderni prostor koji će omogućiti nove sadržaje. Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te smo proveli niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika. Tijekom zadnjih godina uloženo je gotovo 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe, jer želimo stvoriti nadstandard i u ovom segmentu – zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati