Povežite se s nama

U fokusu

Gospodarski kriminal u Varaždinu porastao za 1650 %!

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici PU varaždinske ove se godine mogu pohvaliti iznimnim rezultatima pojačanog rada na prevenciji svih oblika kriminaliteta na varaždinskom gradskom području. Naime, samo iz usporedbe prvih pet mjeseci 2019. i 2020. godine, proizlazi da je razriješenost počinjenih kaznenih djela porasla s 69 na 83 posto.

Premda u PU varaždinskoj stanje sigurnosti u gradu ocjenjuju zadovoljavajućim, opuštanja ne smije biti jer je u odnosu na prvo polugodište 2019., ove godine zabilježeno značajno povećanje gospodarskog kriminaliteta i onog koji se odnosi na nezakonito posjedovanje i trgovanje drogama.

– Raduje nas činjenica da u strukturi kriminaliteta imamo 50 posto općeg u ukupnom broju što je 20 % manje od uobičajenog udjela. Istovremeno je učinkovitost otkrivanja počinitelja kaznenih djela na oko 70 %, a naši pokazatelji sugeriraju da imamo povećanje gospodarskog kriminaliteta, koji je u odnosu na lani porastao za 1650 %. Odnosno, dok je u prvih pet mjeseci lani bilo tek 7 takvih kaznenih djela, ove godine ih je otkriveno 123 – istaknuo je na prošlotjednoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta, Krešimir Bosak, načelnik Policijske postaje Varaždin.

Pritom je zahvalio svim županijskim i gradskim institucijama te pojedincima, koji su policijskim službenicima izašli u susret tijekom donedavne epidemije koronavirusa, kada su oni  bili 24 sata iznimno aktivni u provođenju mjera zaštite zdravlja i života građana. Dodao je da je tijekom ožujka 2020. na gradskom području zabilježen porast općeg kriminaliteta.

– Riječ je o krađama i teškim krađama, provalama i razbojništvima, kojih je bilo čak 95. No, treba znati da imamo 206 postotno povećanje kod kaznenih djela koja se odnose na droge i onih na štetu mladeži i obitelji – rekao je Bosak.

Na njega se nadovezao Dejan Piskač, načelnik Postaje prometne policije Varaždin, koji je okupljenima poručio da je u Varaždinu ove godine 35 % manje prometnih nesreća.

– Lani smo ih do kraja svibnja imali 162, a sada ih je 105 i to bez poginulih osoba. Nažalost, nedavno stradavanje biciklista u Gospodarskoj ulici i pješakinje na Kapucinskom trgu ukazuju na to da s najugroženijim skupinama u prometu treba još više raditi. Zadovoljni smo suradnjom s Gradom oko uređenja prometnica na gradskom području i u prigradskim naseljima – istaknuo je Piskač, dodavši da je dio vozača nakon vrhunca koronakrize odlučio sjedati za volan „na radnoj temperaturi“.

Štoviše, otkrio je da je ranije najveći broj pripitih vozača upravljao automobilima s jednim promilom, a sada rijetko kad „napušu“ ispod dva promila alkohola u krvi. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok to je prokomentirao rekavši da je pijanstvo vozača „nakon COVID-a donekle psihološki razumljivo, ali nije nikako sa stanovišta sigurnosti u prometu“.

– Uvijek kada raspravljamo o prometnoj infrastrukturi u gradu, ispostavi se kako ona nije razlog stradavanja sudionika u prometu. Gotovo uvijek je glavni krivac ljudska nepažnja. Nedopustivo je da se biciklisti voze izvan uređenih iscrtanih staza po pločnicima, pa još i u suprotnom smjeru – naglasio je Čehok.

Na sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta raspravljalo se i o gradskim „neuralgičnim točkama“, poput one s opijanjem neodgovornih pojedinaca na igralištu u Parku mladih. Najavljeno je i postavljanje dodatnog videonadzora na lokacijama s kojih „nestaju“ bicikli, a kradljivcima će se pokušati stati na kraj barkodovima i čvršćim lokotima.

– Statistike pokazuju da je zabilježeno manje krađa bicikala u prvih pet mjeseci, pogotovo na mjestima koja su osigurana videonadzorom. U gradu će biti tri mjesta za čuvanje bicikla pod videonadzorom –  kod tržnice, na Trgu Slobode i kod meteorološkog sata u Stepinčevoj ulici. Nažalost, kradljivci sada više otuđuju bicikle iz privatnih kuća i zgrada – rekao je gradonačelnik.

Stoga je predloženo novo educiranje građana, kako bi bolje zaštitili svoje bicikle. U sklopu već predstavljenog projekta subvencija kupnje i servisiranja bicikla, gradonačelnik je ovaj put najavio razvoj aplikacije kojom bi uz pomoć bar-koda policija mogla utvrditi vlasnika i tako preventivno sprječavati potencijalne kradljivce bicikla.

 

U fokusu

FOTO Let za život: Teško ozlijeđena pacijentica prevezena helikopterom iz Čakovca u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je u Međimurskoj županiji izveden prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca.

-Osoba koja je ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći prebačena je u Zagreb civilnom helikopterskom službom, zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoć, a hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti kako bi osigurali siguran i brz transport – objavili su iz Međimurske županije.

Podsjetimo da je od 30.ožujka 2024. godine uspostavljana civilna hitna medicinska služba i u Međimurskoj županiji, a jučer je izveden prvi civilni helikopterski prijevoz u Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

U fokusu

Poliklinika MR CENTAR: Najsuvremeniji MR uređaj i jedina privatna ambulanta za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je bogatiji za novu polikliniku koja pruža vrhunsku medicinsku skrb uz najsuvremeniju opremu. Novootvorena Poliklinika MR CENTAR nalazi se na adresi Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin, a jedinstvena je jer nudi zaista širok spektar usluga, među kojima je i precizna magnetska dijagnostika.

Uz pomoć snažnog magnetskog polja i radiovalova, MR pregled Philips 3500 uređajem najnovije tehnologije omogućuje liječnicima detaljnu analizu tijela, ozljeda i drugih medicinskih stanja, što rezultira preciznom dijagnozom i planom liječenja.

Uz to, u poliklinici MR CENTAR otvorena je i Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava.

Poliklinika MR CENTAR  tako pruža usluge specijalista anesteziologije za sigurno i učinkovito ublažavanje boli tijekom kirurških zahvata, dok ambulanta za liječenje boli nudi preglede i terapije za upravljanje kroničnom boli.

Uz to, u ovoj novootvorenoj poliklinici možete obaviti i dijagnostiku, a zatim i liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, te liječenje ozljeda nastalih nesrećama uz ultrazvučne preglede liječnika specijalista.

Također, stručni medicinski kadar ističe kako se ponose i pružanjem vrhunskih dijagnostičkih usluga uz pomoć najmodernije ultrazvučne tehnologije.

Ono što je zasigurno najvažnije, sve preglede možete obaviti bez čekanja. Dovoljno je javiti se i dogovoriti termin. Zdravlje ne može čekati, a stručnom medicinskom kadru u Poliklinici MR CENTAR pacijenti su na prvom mjestu i možete biti sigurni da će vam se maksimalno posvetiti.

Magnetska rezonanca

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. Ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Anesteziologija i liječenje boli

Ambulanta za anesteziologiju pruža uslugu prijeoperacijskog pregleda pacijenata koji će biti podvrgnuti operativnom liječenju ili izvođenju dijagnostičkih postupaka u anesteziji.

Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava, pruža usluge liječenja akutne i kronične boli farmakoterapijom te liječenje boli minimalno invazivnim postupcima (¨blokadama¨) pod kontrolom ultrazvuka. Pod pojmom ¨blokada¨ bolnog ramena, kuka, koljena, gležnja ili ¨blokada¨pojedinog perifernog živca, smatra se aplikacija lijeka u blizini živca čime se uspješno liječe navedeni bolni sindromi. Navedeni postupak daje dobre rezultate u liječenju glavobolja koje su rezistentne na farmakološko liječenje.

Navedeni postupci koriste pacijentima sa osteoartitisom zglobova, kod kojih je kontraindiciran operativni zahvat, kojima se želi odgoditi operativni zahvat ili čekaju na ortopedsko liječenje, a trpe jake bolove, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života. Prema iskustvu pacijenata čak i ako se bol ponovno javi, ona je manja nego prije “blokade˝. Analgetski učinak je u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o uzroku boli.

Navedene postupke izvodi specijalistica anesteziologije posebno educirana iz područja liječenja boli (algologije).

Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.

Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.

Dijagnostika i liječenje ozlijeda

U Poliklinici MR CENTAR možete obaviti pregled specijalista ortopedije i traumatologije Tina Šinjori, dr. med. Uz dijagnostiku i liječenje sportskih ozljeda, bolnih stanja mišićno koštanog sustava, degenerativnih bolesti sustava za kretanje, sindroma prenaprezanja, obavljaju se i preventivni ultrazvučni pregledi djece u svrhu otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. UZV dječjih kukova metoda je kojom se otkrivaju mogući razvojni poremećaji dječjeg kuka. U potpunosti je bezbolna i neinvazivna, koriste se neionizirajući ultrazvučni valovi. Optimalna dob djeteta za obavljanje navedene pretrage je 6-8 tjedana starosti.

Zdravlje je prioritet i ne može čekati

Zdravlje ne može čekati te je stoga vrlo važno preglede obaviti na vrijeme kako bi se, ukoliko postoji potreba, na vrijeme moglo krenuti s liječenjem. U Poliklinici MR CENTAR vrijeme potrebno od prvog pregleda do postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja svodi na minimum. Također, kroz sve procese vodi vas stručni medicinski kadar koji ima jednak pristup prema svim pacijentima.

Pacijenti na prvom mjestu

Trebate li informacije ili savjet? Javite se i dogovorite termin.

Stručan medicinski kadar koji ima jednak pristup prema pacijentima i maksimalno će vam se posvetiti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja i objasniti vam na koji način se pojedini pregled odvija. Također, dat će vam savjete i maksimalno vam se posvetiti tijekom dijagnostike i liječenja.

MR poliklinika nalazi se Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin

mr-poliklinika.hr

[email protected]

+ 385 42 421 922

+ 385 99 3300155

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje