Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec: besplatna prehrana za učenike iz socijalno ugroženih obitelji

Prehrana učenici škola obrok

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju školskih obroka djeci iz socijalno ugroženih obitelji u svim jedinicama lokalne samouprave koje su svojim projektima zadovoljile uvjete provedenog natječajnog postupka.

To znači da će se odobrenim projektima ukupno dodijeliti 25 milijuna kuna, a među 30-ak projekata koji su zadovoljili uvjete natječaja je i „Prehrana u osnovnim školama Grada Čakovca za šk. god. 2021./2022.“ kojem se dodjeljuje 740.000 kuna.

Tako će I. i III. osnovna škola Čakovec, uz škole u Ivanovcu i Kuršancu kojima je Grad Čakovec također osnivač, osigurati besplatan školski obrok za svu onu djecu iz socijalno ugroženih obitelji koja su u riziku od siromaštva.

Riječ je o projektu koji se na području Grada Čakovca provodi od 2016. godine, a njime će ove školske godine biti obuhvaćeno 734 djece. U III. osnovnoj školi tako je uključeno 62 djece, u Osnovnoj školi Ivanovec 85 djece, u I. osnovnoj školi 187 djece, dok ih je najviše, čak 400 djece, uključeno u Osnovnoj školi Kuršanec, koja je posebna i po tome što u svom sastavu učenika broji čak 80-ak posto djece iz socijalno ugroženih obitelji.

– Broj djece uključene u projekt, prethodno je utvrđen prema zadanim kriterijima, a uz redovit i zdrav obrok za svako dijete, njegovom provedbom se doprinosi i smanjenju socijalne isključivosti djece iz socijalno osjetljivih skupina, omogućeno je aktivno i zdravo odrastanje sve djece u osnovnoškolskom obrazovanju te je senzibilizirana lokalna zajednica o potrebama djece koja su u riziku od siromaštva. Važno je i napomenuti da se provedbene aktivnosti odvijaju bez diskriminacije, uz poštivanje anonimnosti potrebite djece – ističu iz Grada Čakovca.

Međimurje

Čakovec domaćin besplatne edukacije o korištenju sunčeve energije u kućanstvima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zelena energetska zadruga (ZEZ) ponovno provodi turneju „Dobra energija“ kojom promovira korištenje solarne energije u hrvatskim gradovima, a domaćin prvog predavanja je grad Čakovec. Turneja „Dobra energija“ u Čakovcu će se održati u utorak, 19. listopada, a njezino središnje događanje je besplatna edukacija o solarnoj energiji koja će biti održana u zgradi Scheier od 16 sati.

Teme će biti: trošak ugradnje, kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje i udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije. Edukacija je besplatna, a svi zainteresirani svoje sudjelovanje moraju potvrditi putem prijavnog obrasca.

Zelena energetska zadruga kampanju provodi u suradnji s europskom inicijativom „Sporazum gradonačelnika“, Udrugom gradova i Udrugom „Pokret otoka“. Prošlogodišnje prvo izdanje turneje održano je u 11 gradova kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će se 12 gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani smijeha ove godine u Prelogu započinju 22. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kerekesh teatar

Već petu godinu zaredom Kerekesh Teatar u suradnji sa Gradom Prelogom organizira Dane smijeha, a ovogodišnji će se održati od 22. do 24. listopada.

U petak, 22. listopada, na redu je predstava „Ja, tata“ u izvedbi glumca Rakana Rushaidata, a dan kasnije, u subotu, 23. listopada, „Ja, trudnica“ u kojoj igraju Ana Begić Tahiri i Jan Kerekeš. Nedjelja je rezervirana za predstavu „Susjedi“ u kojoj igraju Ljubomir Kerekeš, Darko Janeš, Tamara Šoletić i Antonija Stanišić Šperanda.

Cijena ulaznice je 50 kuna za svaku od predstava, a broj mjesta ograničen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje