Povežite se s nama

U fokusu

Grad kupuje zgradu koja košta 11,5 milijuna kuna i to bez idejnog rješenja i studije izvedivosti

Objavljeno:

- dana

Dobra ideja?

Grad Varaždin će za 11,5 milijuna kuna kupiti bivšu Varteksovu robnu kuću i u nju preseliti dio Gradske knjižnice, sada smještene u HNK.

Odluku o kupovini podržalo je 13 vijećnika, nitko nije bio protiv, a tri su vijećnika ostala suzdržana.

Zanimljivo je kako su SDP-ovi Neven Bosilj i Bruno Ister žestoko bili protiv kupovine, dok ju je njihov stranački kolega, Alen Kišić zagovarao. Dvojica vijećnika SDP-a nisu bili u dvorani kad se glasalo.

HNS i Kišić  „za“, Strahonja se predomislio, Gotić izostao

To što su glasali „za“, vijećnici SDP-a i HNS-a su opravdavali raznim argumentima, od kojih je glavni bio da su u svom mandatu kao vladajući sami predložili kupovinu, ali vijećnici nisu podržali odluku pa bi sad „bilo licemjerno glasati protiv“, rečeno je.

Iako, Alen Kišić je dodao : –  Činjenica je da vjerujemo na riječ, a nismo vidjeli statičke izračune, studiju izvedivosti… To su otvorena pitanja – zaključio je i glasao za kupovinu, uz dodatnu primjedbu kako svi „imaju svoje argumente i svi su u pravu“.   Inače, SDP je jučer na stranačkoj sjednici donio odluku o prihvaćanju s omjerom 12:1.

Na sjednici se nije pojavio niti Robert Gotić (HDZ) koji je, zajedno sa Vjeranom Strahonjom na sjednici Odbora za financije u petak glasao protiv kupovine dok je njegov, tada istomišljenik, Vjeran Strahonja promijenio odluku i glasao za kupovinu zgrade na korzu.- Mišljenje nsam promijenio jer sam dobio odgovore koje na Odboru nismo imali, a izvršna vlast ih je bila dužna dostaviti. Ipak, mislim da će biti teško realizirati projekt za pet milijuna kuna, kao što je najavljeno. Ali, tko sam ja da to osporavam? – pojasnio nam je Vjeran Strahonja kako je došlo do promjene odluke. 

Bez idejnog rješenja  i studije

Rasprava je, očekivano, potrajala dva sata i izazvala, kako ju je nazvao gradonačelnik – konstruktivni dijalog.

Zagovornici su govorili o kulturnim aspektima potrebe kupovine dok su se oponenti usredotočili na nedostatak brojki, idejnog rješenja, izvedbene studije ali i nemogućnost dolaska automobilom ili biciklom, pristupa za invalide. Budući da se za kupovinu treba zadužiti, njih je, također, strah hoće li Grad postati prezadužen.

Dok je nositeljica ideje, dogradonačelnica Sandra Malenica, emotivno zagovarala preseljenje Knjižnice u strogi centar, Davor Patafta i Bruno Ister upozorili su da vatrogasci imaju vozila stara 30 godina.

Vijećnik Patafta se živopisno izrazio:

– Što ako sagradimo sve te kulturne objekte i knjižnicu,  a onda izbije požar i nema ih tko ugasiti? – pitao se.

Emocije nasuprot brojkama?

Spomenuto je i niz gradskih neuređenih  prostora, ostavljenih da propadaju i zahtjev državi da Gradu pokloni dodatne nekretnine dok se istovremeno kupuje još jedna zgrada. Također,  POS je zastao ne temeljima, pod hitno se treba riješiti prometni čep kod Kućanske rampe, a  novac treba imati i za javljanje na Europske fondove.

Neven Bosilj je naljutio gradonačelnika kad je rekao da je “ova kupovina odlično legla gradskoj vlasti jer sad vilu Oršić – u koju se prema planu trebala preseliti Knjižnica – mogu prodati investitoru za izgradnju hotela”. Ivan Čehok mu je rekao da priča gluposti i napamet, a da bi on, uostalom, bio jako sretan kad bi netko želio uložiti novac u izgradnju hotela u Varaždinu. 

Budući da su zagovornici spominjali brojke od 15 milijuna kuna potrebnih za kupovinu zgrade i pripadajuće kamate, nakon čega će i Ministarstvo kulture dati pet milijuna, navodno obećanih kuna, vijećnik Patafta je tražio da se sve točno unese u zapisnik kako bi se kasnije vidjelo je su li brojke prezentirane vijećnicima bile točne.

Gradonačelnik Čehok je rekao da je baš obećanje ministrice kulture o novcu koji će Ministarstvo dati Gradu za uređenje knjižnice bio momenat zbog kojega on sad podupire kupovinu zgrade.

– Teško je donositi odluke o dvadesetak milijuna kuna na bazi emocija – zaključio je vijećnik Patafta i uz Vesnu Dušak i Darka Detelja  (Reformisti) ostao suzdržan.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati