Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Ludbreg u Interreg projektu transnacionalnih hodočasničkih ruta

Objavljeno:

- dana

Gradu Ludbregu odobren je projekt “Promicanje promocije i razvoja transnacionalnih hodočasničkih ruta povezanih s održivim i kulturnim turizmom“, akronim: VIA SAINT MARTIN u sklopu programa suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014-2020. Projekt će se provoditi u partnerstvu provesti u partnerstvu s Općinom Zalaszentmárton iz Mađarske.

Vrijednost projekta je 350.130,75E, dok je udio Grada Ludbrega 181.590,00 eura, od čega 85 posto financira EU, a preostali dio Grad Ludbreg.

U utorak, 1. rujna, je u Uredu gradonačelnika održana početna konferencija za medije na kojoj je predstavljen spomenuti projekt kao i predstojeće aktivnosti. Projekt su predstavili ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, Antonija Bedeniković, programski i komunikacijski menadžer u Zajedničkom tajništvu Mađarska – Hrvatska: „Iskustvo u prekograničnoj suradnji i uloga komunikacije u Programu suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska“ i Robert Tkalec, voditelj spomenutog projekta u Gradu Ludbregu.

– Ovo je za nas jedan uistinu vrijedan Interreg projekt kojim nastavljamo dobru suradnju s Mađarskom. Zajedno smo proveli već nekoliko projekata bilo kao partner na projektu, bilo kao vodeći partner. Ovaj projekt došao je kao nastavak naše strategije ulaganja u turizam, prije svega u hodočasničke sadržaje, ali i u ovoj Covid situaciji popularan outdoor turizam gdje pozivamo ljude da što više vremena borave vani – rekao je gradonačelnik Bilić dodavši kako je Grad Ludbreg pripremajući se i tražeći partnere za projekt naišao na „jednu prekrasnu malu općinu u Mađarskoj i u kojoj se nalazi crkva svetog Martina iz 13. stoljeća“.

Grad Ludbreg i općinu Zalaszentmárton povezala je zajednička želja za razvijanjem hodočasničkog turizma.

– Projekt je financiran u sklopu prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska i koji je programiran za razdoblje 2014-2020, odnosno ide kraju s tim da imamo još tri godine za provedbu aktivnosti – rekla je Antonija Bedeniković.

Napomenula je i kako je aktualna situacija sve usporila, ali nije bitno poremetila tijek aktivnosti te stoga nema čekanja s implementacijom projekata.

– Prednosti implementacije ovog projekta za Grad Ludbreg su višestruke jer nam omogućuju da ostvarimo kratkoročne i dugoročne ciljeve u području novih tematskih turističkih sadržaja povezanih s održivim i kulturnim turizmom. Vođeni dosadašnjim pozitivnim iskustvom u projektima prekogranične suradnje INTERREG Mađarska Hrvatska, sigurni smo i u uspješnost ovog novog projekta VIA SAINT MARTIN sa novim partnerom Općinom Zalaszenmarton – rekao je Robert Tkalec.

Opći cilj projekta je razviti i primijeniti inovativni turistički proizvod koji se odnosi na razvoj hodočasničkih turističkih ruta, koji uključuju vjerske spomenike i objekte u prekograničnom području.

Specifični ciljevi projekta su: razvoj novih usluga u obliku tematskog turizma kao novootvorene turističke atrakcije; uspostavljanje zajedničke hodočasničke tematske rute koje će povezati grad Ludbreg i Zalaszentmárton; poboljšanje uvjeta prihvaćanja turista i posjetitelja na tematskoj ruti izgradnjom novih smještajnih jedinica; podrška lokalnim gospodarstvima i održivom turizmu.

Projektne aktivnosti koje će se provoditi tijekom 20-mjesečnog trajanja projekta su: izrada zajedničkog programa za hodočasnički turizam; zajedničke akcije za izgradnju kapaciteta lokalnih dionika o održivom turizmu; organizacija kulturnih događanja; razvoj zajedničkog pametnog rješenja (aplikacije) za promociju nove turističke ponude; uspostavljanje tematske rute i opremanje turističkim sadržajima; poboljšanje usluga smještaja za posjetitelje na lokacijama; testiranje hodočasničkog programa i izviđanje rute.

Život i društvo

Policija kaznila petoricu muškaraca pred dućanom u malom mjestu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije nekoliko dana smo gledali tisuće ljudi na sprovodu Milana Bandića, a zbog epidemiloških mjera propisano je da ih može biti samo 25.

Policajci Policijske uprave bjelovarsko-bilogroske provode strogoću kad se radi o epidemiloškim mjerema.

– U četvrtak, 4. ožujka, oko 16.30 sati, policijski su službenici u Siraču ispred trgovine zatekli 43-godišnjaka, 53-godišnjaka, 34-godišnjaka, 33-godišnjaka i 38-godišnjaka u nekorištenju zaštitnih maski i nepridržavanju potrebnog razmaka. Navedenim osobama izrečene su mjere upozorenja zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a za što je propisana novčana kazna od 500 kuna – javila je PU bjelovarsko-bilogorska.

U izvještaju ne piše, ali nagađamo da su se muškarci vjerojatno tamo našli i pili.

Napomenimo da je Sirač mjesto u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojem živi 1606 stanovnika, prema popisu iz 2001. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kreće uređenje okoliša i pila u centru Sudovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof kreće s uređenjem centra Sudovca na radost svih mještana.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 130.000 kuna koji podrazumijeva restauraciju postojećeg pila te uređenje okoliša.

Ugovor o izvođenju radova potpisali su gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor Novokoma Marinko Hođa, a obuhva izvođenje soboslikarskih radova na pilu, odnosno bojanje postojećeg sakralnog obilježja u dva sloja, kao i djelomičnu restauraciju.

– U planu je i čišćenje i impregnacija svih betonskih površina, planirano je i uređenje kanala, postava rubnjaka i tlakavaca, a na sve postojeće kanalizacijske oklope stavit će se novi poklopci. Također, uredit će se zelene površine te postaviti nove klupe i cvjetne žardinjere – pojasnio je Hođa.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako Grad podjednako uređuje sva naselja.

– Nakon što smo obnovili društveni dom, nastavljamo s daljnjim uređenjem Sudovca. To je najudaljenije mjesto od samog centra Novog Marofa, a kao što brinemo o uređenju samog centra grada, tako brinemo i o okolnim mjestima. Centar Sudovca mjesto je okupljanja brojnih mještana, a sada će imati uređen okoliš, pil, cvijeće, te klupe za druženje. Time dokazujemo da brinemo o svim područjima našeg grada i da želimo osigurati jednake uvjete života svih naših stanovnika, kako u centru grada, tako i na rubnim područjima – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!