Povežite se s nama

Međimurje

Grad Mursko Središće potpisao ugovore o financiranju s 40-ak udruga

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 7. ožujka, u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće održalo se svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava udrugama i klubovima s područja Grada Mursko Središće i Međimurske županije.

Navedenom su prisustvovali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Murskog Središća Zvonko Vrtarić te predsjednici i predstavnici udruga i klubova.

– Zahvaljujem se svima vama što svojim aktivnostima i brojnim postignućima u području kulture, sporta, odgoja djece i ostaloga promovirate najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Vjerujem da ćete svi kojima su dodijeljena sredstva opravdati svaku kunu koja je uložena u vaš rad – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Grad Mursko Središće iz svoga Proračuna će za udruge i klubove u tekućoj godini izdvojiti 650.500 kuna za tekuće donacije te 288.000 kuna za kapitalne donacije, odnosno ukupno 958.500 kuna.

Grad Mursko Središće iz svog proračuna će za udruge i klubove u 2019. godini izdvojiti 650.500 kuna za tekuće donacije te 288.000 kuna za kapitalne donacije, odnosno ukupno 958.500 kuna

Udruge kojima Grad financira projekte, programe ili manifestacije u ovoj godini su: SRD “Mura” Mursko Središće, NK “Hajduk” Štrukovec, Teniski klub Mursko Središće, SRD “Verk” Križovec, NK “Torpedo” Križovec”, Lovačko društvo “Mursko Središće, Odbojkaški klub “Plavi” Peklenica, USR “Sport za sve” Mursko Središće, Atletski klub Mursko Središće, NK “Rudar” Mursko Središće, Udruga mažoretkinja Mursko Središće, Košarkaški klub “Rudar”, NK “Mura” Hlapičina, Planinarsko društvo “Bundek”, Biciklistički klub “Mura Avantura”, Shotokan karate klub “Muraken”, NK “Plavi” Peklenica, Šahovski klub Mursko Središće, SRD “Karas” Peklenica, Lovačko društvo “Zec”, Moto klub “Miners”, Trkački klub “Rudar”, JJK MS Jiu-Jitsu, Udruga slijepih Međimurske županije, HVIDRA Mursko Središće, Društvo osoba s tjelesnih invaliditetom, Udruga “Kalinka”, KUD “Mura” Mursko Središće, MAlo KAzalište MUrsko Središće, Gradski puhački orkestar, Radioklub Međimurje, Udruga “Međimurski konjari”, Društvo žena Mursko Središće, Zrinska garda, KLA “Povratak” Mursko Središće, Društvo “Naša djeca” Mursko Središće, Serjojnske mame i bebe, UDVDR Mursko Središće, MURID, Udruga za promicanje ljudskih vrijednosti, Podružnica umirovljenika Mursko Središće, Udruga “Međimurski slatkiši” i Udruga “Pomoć neizlječivima”.

U ime udruga na dodjeli sredstava se zahvalila predsjednica Udruge mažoretkinja Mursko Središće Lara Podgorelec, koja je dodala da će se članovi i dalje truditi i raditi te tako opravdati dobivena sredstva.

Međimurje

Noć muzeja 28. siječnja i u Muzeju Međimurja, donosimo detaljan program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja i u 2022. sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja svake godine privuće veći broj znatiželjnika i predstavlja jednu od glavnih muzejskih propagatorica. U ovogodišnjem izdanju Noći muzeja moći ćete uživati 28. siječnja, odnosno posljednjeg petka u siječnju kako je i uobičajeno, od 9 sati ujutro do ponoći. Ulaz za sve građane pritom je slobodan od 18 sati.

U Muzeju Međimurja tako će se Noć odvijati među stalnim postavima “Riznice Međimurja” i palače Staroga grada Zrinskih, u izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani te Muzejsko-informativnom centru. Tema je manifestacije “Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize”.

– Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo online programima, cijepljenje građana i uvođenje COVID-potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru – kažu iz Muzeja.

Radionice i promocija

S programom za ciljane skupine školske djece kreću već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih naočala (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu “Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale” vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu “Mini hologram i digitalno u muzeju” vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

– Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta “Living castles” u Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, “Riznica Međimurja” i Izložbeni salon s tematskom izložbom “Tibeti u Međimurju i Podravini”. U Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti – dodaju iz Muzeja Međimurja.

Napominju da su navedene naočale namijenjene korisnicima starijim od 13 godina, kao i da je za ulaz među muzejske postave potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.

Detaljan program

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica: „Brojanjem pataka, gusaka i ostalog društva, čuvamo ptice i njihova staništa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Goran Čižmešija

Sredina siječnja tradicionalno je rezervirana za akciju Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najstarijem monitoring programu na svijetu, koji je ove godine održan 56. puta zaredom. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa putem monitoringa brojnosti ptica na vodenim površinama.

Za organizaciju i provođenje akcije na području Hrvatske već dugi niz godina su zaduženi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine da bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. godine pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa – poručuju iz Udruge Biom.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži više od 100 sudionika. O opsežnosti akcije najbolje govore podaci iz 2020. godine kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Riječ je o velikom pothvatu, kako za vrijedne volontere na terenu, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko te da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica se dugi niz godina provodi i na sjeveru Hrvatske čemu zasigurno doprinosi i izravna uključenost Udruge Senjar i njihovog vrijednog koordinatora Gorana Čižmešije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje