Povežite se s nama

Međimurje

Grad Mursko Središće potpisao ugovore o financiranju s 40-ak udruga

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 7. ožujka, u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće održalo se svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava udrugama i klubovima s područja Grada Mursko Središće i Međimurske županije.

Navedenom su prisustvovali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Murskog Središća Zvonko Vrtarić te predsjednici i predstavnici udruga i klubova.

– Zahvaljujem se svima vama što svojim aktivnostima i brojnim postignućima u području kulture, sporta, odgoja djece i ostaloga promovirate najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Vjerujem da ćete svi kojima su dodijeljena sredstva opravdati svaku kunu koja je uložena u vaš rad – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Grad Mursko Središće iz svoga Proračuna će za udruge i klubove u tekućoj godini izdvojiti 650.500 kuna za tekuće donacije te 288.000 kuna za kapitalne donacije, odnosno ukupno 958.500 kuna.

Grad Mursko Središće iz svog proračuna će za udruge i klubove u 2019. godini izdvojiti 650.500 kuna za tekuće donacije te 288.000 kuna za kapitalne donacije, odnosno ukupno 958.500 kuna

Udruge kojima Grad financira projekte, programe ili manifestacije u ovoj godini su: SRD “Mura” Mursko Središće, NK “Hajduk” Štrukovec, Teniski klub Mursko Središće, SRD “Verk” Križovec, NK “Torpedo” Križovec”, Lovačko društvo “Mursko Središće, Odbojkaški klub “Plavi” Peklenica, USR “Sport za sve” Mursko Središće, Atletski klub Mursko Središće, NK “Rudar” Mursko Središće, Udruga mažoretkinja Mursko Središće, Košarkaški klub “Rudar”, NK “Mura” Hlapičina, Planinarsko društvo “Bundek”, Biciklistički klub “Mura Avantura”, Shotokan karate klub “Muraken”, NK “Plavi” Peklenica, Šahovski klub Mursko Središće, SRD “Karas” Peklenica, Lovačko društvo “Zec”, Moto klub “Miners”, Trkački klub “Rudar”, JJK MS Jiu-Jitsu, Udruga slijepih Međimurske županije, HVIDRA Mursko Središće, Društvo osoba s tjelesnih invaliditetom, Udruga “Kalinka”, KUD “Mura” Mursko Središće, MAlo KAzalište MUrsko Središće, Gradski puhački orkestar, Radioklub Međimurje, Udruga “Međimurski konjari”, Društvo žena Mursko Središće, Zrinska garda, KLA “Povratak” Mursko Središće, Društvo “Naša djeca” Mursko Središće, Serjojnske mame i bebe, UDVDR Mursko Središće, MURID, Udruga za promicanje ljudskih vrijednosti, Podružnica umirovljenika Mursko Središće, Udruga “Međimurski slatkiši” i Udruga “Pomoć neizlječivima”.

U ime udruga na dodjeli sredstava se zahvalila predsjednica Udruge mažoretkinja Mursko Središće Lara Podgorelec, koja je dodala da će se članovi i dalje truditi i raditi te tako opravdati dobivena sredstva.

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje