Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin odgodio uklanjanje gnijezda vrana jer od nadležnih nisu dobili jasne naputke?

Objavljeno:

- dana

APSURDNO OBRAZLOŽENJE

– Akcija tjeranja vrana koju su po nalogu Komunalnog redarstva Grada Varaždina trebali poduzeti vatrogasci i djelatnici Čistoće odgođena je do daljnjega – izvjestili su iz Grada Varaždina dan prije nego se u uklanjanje gnijezda vrana trebalo krenuti.

Naime, nakon pritužbi stanara iz Đureka, Krležine i Vukovarske ulice u Varaždinu, o čemu smo već u nekoliko navrata pisali u Regionalnom tjedniku, s uklanjanjem gnijezda vrana u tim kvartovima trebalo se krenuti sutra, no do toga ipak neće doći.  

Nisu ništa provjerili, a sada kriv i pritisak građana?!

– Akcija je odgođena zbog pritiska javnosti i nemogućnosti da se od nadležnih tijela dobije jasan naputak ili rješenje kako postupati s tim životinjama koje su svojim prekomjernim množenjem i nastanjivanjem na drveću u stambenim zonama postale velik problem stanovnicima. Komunalno redarstvo Grada Varaždina je temeljem zahtjeva građana iz pojedinih dijelova grada te pritiska javnosti željelo izaći u susret građanima i riješiti taj problem u skladu s ekološkim normama bez da ubija zaštićene životinje ili da im nanosi bilo kakvu bol. Akcijom se željelo navesti životinje da staništa pronađu na njima primjerenijim mjestima u prirodi gdje ne bi bile ometane u svojim prirodnim ciklusima. Uvažavajući ranije naputke JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, po kojima je bilo dozvoljeno tjeranje vrana nakon 15. lipnja, a istovremeno primjenjujući Zakon o zaštiti životinja redarstvo je krajnje oprezno namjeravalo pristupiti rješavanju tog problema – izvjestili su iz Grada Varaždina te dodaju da će i dalje nastojati riješiti taj problem te raditi na tome da konačno dobiju kompetentan odgovor nadležnih tijela o budućem postupanju.  

– Primjenjujući Zakon o zaštiti životinja redarstvo je krajnje oprezno namjeravalo pristupiti rješavanju tog problema – navode u Gradu Varaždinu

No, sve do jučer Grad Varaždin JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije uopće nije kontaktirao. Potvrdila je to Alenka Car, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

– Nismo sudjelovali u donošenju ovogodišnje odluke o uklanjanju vrana u Varaždinu, niti smo s njome upoznati. Do jučer me u vezi uklanjanja gnijezda vrana nitko nije kontaktirao – očitovala se.

A da su u  Gradu Varaždinu to učinili tada bi i doznali da su odluku o uklanjanju gnijezda vrana donijeli na temelju stare zakonske regulative, ali i da su se vezano uz vrane trebali obratiti  na drugu adresu – Ministarstvo poljoprivrede.  

– Informacije iz Grada Varaždina su netočne i temelje se na staroj zakonskoj regulativi koja je u međuvremenu promijenjena.  Pravilnik o zaštiti pojedinih vrsta ptica (na što su se u Gradu proteklih mjeseci pozivali vezano uz vrane op.a.), više nije aktualan. Važeći je samo Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama prema kojem je iz porodice vrana zaštićena jedino izuzetno rijetka vrsta – zlatovrana, a iz porodice gavrana kreja i žutokljuna galica. Vrsta koja je problematična na području grada Varaždina je uglavnom siva vrana i vrana gačac, vrste koje se nalaze na popisu lovne divljači temeljem članka 3. Zakona o lovstvu. Stoga je i nadležnost nad postupanjem nad tom vrstom ptica – bilo na području grada ili lovištu – u isključivoj nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, odnosno lovne inspekcije, a sve vezano uz provođenje Programa zaštite divljači koje bi trebale donijeti jedinice lokalne samouprave – očitovala se ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

– Nadležnost nad postupanjem nad sivom vranom i vranom gačac, vrsta koje su problematične na području Varaždina, je u isključivoj nadležnosti Ministarstva poljoprivrede – navodi Car

Ravnateljica Car, također, navodi da je Prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno  životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede, te ih namjerno izlagati strahu, onemogućavati u obavljanju fizioloških funkcija poput razmnožavanja, hranjenja i slično. Upravni nadzor nad provedbom tog zakona i propisa donesenih na temelju njega obavlja Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede.

– Iz svega navedenog proizlazi da problematika uklanjanja vrana na području Varaždina nije u nadležnosti institucija zaštite prirode, budući da se ne radi o strogo zaštićenoj vrsti ptica, već o vrsti koja se nalazi na popisu lovne divljači. Stoga su i prijave, koje su vezano uz navedenu problematiku ovih dana upućene inspekciji zaštite prirode, proslijeđene na postupanje nadležnim inspekcijskim službama Ministarstva poljoprivrede – očitovala se ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

Što će na sve ovo reći stanari iz varaždinskih kvartova koji već mjesecima nemaju mira zbog graktanja?

 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Ravnatelj Kudelić o obustavi isporuke lijekova: “Samo za plaće djelatnicima potrebno je 120 % mjesečnog limita”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. sc. Nenad Kudelić osvrnuo se na situaciju vezanu uz nestašicu lijekova, s obzirom na to da se danas pojavila informacija da je od strane veledrogerija obustavljena isporuka lijekova prema 15 bolnica u Hrvatskoj.

– Situacija s opskrbom lijekovima je teška u svim bolnicama u HR. Obavio sam razgovor s Ministarstvom po tom pitanju, a četiri velike kapitalne veledrogerije koje rade opskrbu većinom potrošnog materijala i lijekova svim bolnicama, uvjetuju opskrbu plaćanjem bilo starih računa, bilo svođenje plaćanja na razinu ispod 365 dana, što je u ovakvim uvjetima nemoguće, bilo traženjem avansne uplate jedan za jedan, ili čak u nepovoljnijem omjeru. Opskrba je izuzetno teška, u dogovoru smo sa osnivačem zagrabili su tzv. cashfull, kako bismo mogli osigurati koliko-toliko normalnu opskrbu. Ako ne dođe do nekih kapitalnih promjena na razini cijelog zdravstvenog sustava, postoji realna opasnost da će doći do nestašice i obustave isporuke bolnicama – izvijestio je Kudelić.

Nadalje, rekao je da je treba kao ključno prepoznati nedostatno financiranje zdravstvenog sustava.

– U ovome trenu, teško se možemo uspoređivati sa skandinavskim zemljama koje izdvajaju za zdravstvo i višestruko u odnosu na nas. Ako se usporedimo sa susjednom Slovenijom, vidjet ćemo da je u HR izdvajanje po glavi stanovnika za zdravstvo je upola manje. I tu leži ključ problema. Znači, neodrživo je financiranje na način da je samo za plaće djelatnicima potrebno 120 % mjesečnog limita. Trenutno su troškovi izuzetno porasli zahvaljujući činjenici da zbrinjavamo i dalje velik broj covid bolesnika. I inače je u našoj bolnici oko 84 do 96 % limita odlazilo na plaće, što znači da vama ostaje 10 % ukupnog budžeta za plaćanje svega. To nije dostatno ni za komunalije, a kamoli potrošnog materijala i lijekova koje bolnica troši – naveo je Kudelić.

Do sada je to rješavalo financijskim injekcijama (sanacijama), objašnjava, a u proteklom razdoblju Bolnica je primila veliku sumu novaca – oko 49 milijuna kuna, no usprkos tome, dugovi veledrogerijama nisu svedeni na 365 dana, kao i u većini ustanova, što je jedan od problema koji Bolnicu stavljaju u nepovoljnu poziciju, izvijestio je Kudelić.

– Nadam se i vjerujem da će se način financiranja promijeniti i iznaći rješenja kako naši pacijenti ne bi bili zakinuti za skrb. Uspjeli smo koliko-toliko osigurati lijekove. No, ako dođe do nestašice, to neće biti samo problem OB Varaždin, već nacionalni. Znamo što se događa kada određenih lijekova nema. Bolesnici se i stanja ne mogu liječiti. Do sada se to nije dogodilo nikad i nadam se da neće i sada – poručio je ravnatelj OB Varaždin.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dr. Kudelić: „Da nam je netko prije godinu dana rekao što nas sve očekuje, ne bih mu vjerovao“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

– Na današnji dan prije godinu dana imali smo prvi zabilježeni slučaj koronavirusa u Varaždinskoj županiji, neki bi rekli da je tome proteklo puno više. Krajem 2019. COVID je detektiran u Kini, a početkom 2020. u Europi, Italiji. U tu svrhu je Stožer civilne zaštite već tijekom veljače prošle godine započeo sa sjednicama, kako bi bio spreman za novi izazov, za koji smo tek pretpostavljali da će doći u Hrvatsku – započeo je sa svojim osvrtom na epidemiju koronavirusa zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Naime, povod današnje konferencije za medije bio je protek od godinu dana od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa u Varaždinskoj županiji, o čemu, istaknuo je Vugrin, u počecima nisu mnogo znali. Naveo je da je taj period obilježilo uvođenje lockdowna, povećane pažnje jednih na druge te da je županijski Stožer održao oko 130 sastanaka.

– OB Varaždin je imala posebno imala izazovnu situaciju. Jedan odjel infektologije koji standardno ima 14 kreveta, je kontinuiranom ekspanzijom došao do 304 kreveta. Tijekom ožujka mobilizirani su i dodatni objekti – Hotel Trakošćan kao karantena za vozače, mobilizirali smo Studentski dom koji nam, srećom, nije trebao, u drugome valu mobilizirane su dvije sekundarne jedinice – jedna u Možđencu i druga odjel u Varaždinskom Toplicama. Imali smo na raspolaganju i šatore s 36 ležajeva, koje smo počeli koristiti isključivo za tranzit na sekundarne lokacije OB Varaždin, u Klenovnik i Novi Marof. Sa smanjivanjem broja hospitaliziranih, šatore smo natrag dali na raspolaganje MORH-u, i oni su sada u Sisačko-moslavačkoj županiji – pojasnio je Vugrin.

Podsjetio je da je vrhunac epidemije bio 15. prosinca sa 278 težih slučajeva i 24 osobe na respiratoru. Kada je riječ o propusnicama, dodatno je bilo aktivirano 30 osoba koji su putem mailova obradili više od 12.000, a putem e-Građana više od 8.000 zahtjeva.  

– Najveći izazov imali smo oko samog tumačenja epidemioloških mjera, kao i oko naših zahtjeva za dodatnim mjerama za područje Varaždinske županije. Ta točka nam je zadala najviše glavobolje. Imali smo od svih županija, početkom studenoga 2020., najveći rast. Na žalost, upravo zbog toga, jer smo prvi imali odstupanje od prosjeka, nije se shvaćalo ozbiljno naša upozorenja i kasnilo se sa potvrđivanjem odluka. Slijedom toga, došlo je do eksponencijalnog rasta i 16 dana nakon toga smo potom bili regija sa najgorom situacijom na europskom kontinentu. To nam je uzrokovalo i najveći broj hospitaliziranih, ali i smrtnih slučajeva prema broju stanovnika – naveo je dožupan Vugrin, osvrnuvši se na situaciju danas.

Ponovio je da mjere daju rezultate, upozoravajući građane da njihovo popuštanje nikako nije znak da se mjera ne treba pridržavati.

– Prve zrake sunca potaknule su nas na izlazak van, terase su pune i potaknule da se podružimo s ljudima s kojima se dugo nismo vidjeli. U tome nema ništa loše, ali uz pridržavanje određenih epidemioloških mjera – apelirao je Vugrin, dok je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. sc. Nenad Kudelić izjavio „da nam je netko prije godinu dana rekao što nas sve očekuje u narednih godinu dana, ne bih mu vjerovao“.

–  Kada se počeo pojavljivati određeni broj novozaraženih na području RH, pitali smo se kako je moguće da na području Varaždina, taj deveti bolesnik baš ovdje, a ne negdje u većim sredinama. Našli smo objašnjenje: Varaždin je izuzetno dobro gospodarski povezan s Italijom u kojoj je zaraza buktala, a i smješten je u ekonomski najrazvijenijem djelu Hrvatske, gdje je i kretanje ljudi najveće – započeo je ravnatelj OB Varaždin.

I nastavio: – Kad smo promatrali što se događa u Italiji, nismo smatrali da se takvo nešto može dogoditi u Varaždinu. Ali, pripremali smo se na to i radili određene kalkulacije. Sjećam se jednog pitanja na sjednici Kriznog stožera: „Što bi bilo kad bismo imali takvu situaciju kakva je u Bergamu?“. Kalkulacije sam se bojao izreći naglas jer su rekle 8400 zaraženih ukupno i 140 bolesnika u bolnici. I tu brojku smo smatrali katastrofalnom. Neću reći da smo pogriješili, jer je nemoguće prognozirati tijek epidemije, ali se ta projekcija pokazala duplo gorom. U bolnici je bilo 298 pacijenata, više od 15.000 kumulativno zaraženih bolesnika u županiji… Prikazivali smo krivulju u Varaždinskoj županiji koja je imala izgled dvogrbe deve. No, ono što se desilo kasnije, ne da to nije bila deva, već su to bili sitni obronci ogromne planine na koju smo se penjali – slikovito je objasnio Kudelić.

Sa današnjim danom ta krivulja je završila sa 20.975 bolno-opskrbnih dana (broj pacijenata puta broj dana ležanja u bolnici), što je skoro 21.000 dan proveden u bolnici na račun korona-bolesnika. Dodajmo da je u OB Varaždin bilo je 1340 hospitaliziranih s prosječnom dužinom ležanja od 16 dana, a neki su ležali i nekoliko mjeseci. Velik dio građana je i preminulo.

– Prije godinu dana postavljali ste nam pitanja: „Je li to s koronom ili od korone?“. “Da li je osoba koja ima 65 godina i karcinom umrla sa koronom ili od korone?”. Osobe koje su umrle u jedinici intenzivnog liječenja umrle su od upale pluća izazvane koronavirusom. Nesporno je to da su i ostali umrli od zaraze koronavirusom. Jer, ako uspoređujete isto razdoblje od godinu prije, boravak i broj pacijenata u bolnici je neusporediv – istaknuo je Nenad Kudelić, pohvalivši rad svih djelatnika Bolnice, od kojih je zaraženo bilo 25 %, radeći s korona-bolesnicima.

Objasnio je da se nisu bojali raditi i općenito posla, već da neće morati biti u situaciji da biraju tko će biti liječen, kako je bilo u Italiji. No, zahvaljujući pomoći, u Varaždinskoj županiji je u svakome trenu bilo dosta aparature i zaštitne opreme. Zahvaljujuće svemu tome, bolnica je dobila status COVID bolnice, što Kudelić objašnjava riječima da su i prije tog proglašenja „bili i jesmo COVID bolnica“.

– Pokazalo se da je Civilni stožer odradio velik posao, da su mjere o kojima smo govorili dale rezultate i da ono što smo govorili, da u bolnici ne liječimo epidemiju, već pojedinačne slučajeve, te da se epidemija ne može spriječiti nego liječiti, pokazalo istinitim. Ovim putem zahvaljujem svima koji su nam dali podršku i apeliram na sve sugrađane da će daljnji tijek epidemije najvećim djelom ovisiti isključivo o njihovom ponašanju – upozorio je Kudelić, podsjetivši da je epidemija počela prošle godine upravo u ovo doba.

O cijepljenju u Varaždinskoj županiji

Katica Čusek Adamić, dr.med.spec.epidemiolog, voditeljica epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, objavila je nove podatke o cijepljenju.

– Zavod za javno zdravstvo je neiscrpno radio u borbi protiv korona infekcije. Unatoč svom umoru, nastavljamo tu borbu dalje. Na početku ove godine ušli smo u prvu fazu cijepljenja (korisnici staračkih domova i zdravstveni djelatnici) tako da smo danas već procijepili sa dvije doze 2618 osoba. Unatrag zadnjih tjedna dana ušli smo u drugu fazu cijepljenja (osobe 65 godina naviše te kronični bolesnici), koju provodimo na način da se cjepivo distribuira prema liječnicima obiteljske medicine. Ukupno je do sada, prema liječnicima distribuirano 3610 doza cjepiva, koje je prošli tjedan u potpunosti utrošeno. Nadalje, kroz sljedećih tjedana, pristižu nam cjepiva i nastavlja se isti taj ritam, a u trenutku kada će Zavod zaprimiti veće količine cjepiva, otvorit će se punktovi i započeti s masovnijim cijepljenjem – rekla je Katica Čusek Adamić, apelirajući na građane da se prijave za cijepljenje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!