Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin odgodio uklanjanje gnijezda vrana jer od nadležnih nisu dobili jasne naputke?

Objavljeno:

- dana

APSURDNO OBRAZLOŽENJE

– Akcija tjeranja vrana koju su po nalogu Komunalnog redarstva Grada Varaždina trebali poduzeti vatrogasci i djelatnici Čistoće odgođena je do daljnjega – izvjestili su iz Grada Varaždina dan prije nego se u uklanjanje gnijezda vrana trebalo krenuti.

Naime, nakon pritužbi stanara iz Đureka, Krležine i Vukovarske ulice u Varaždinu, o čemu smo već u nekoliko navrata pisali u Regionalnom tjedniku, s uklanjanjem gnijezda vrana u tim kvartovima trebalo se krenuti sutra, no do toga ipak neće doći.  

Nisu ništa provjerili, a sada kriv i pritisak građana?!

– Akcija je odgođena zbog pritiska javnosti i nemogućnosti da se od nadležnih tijela dobije jasan naputak ili rješenje kako postupati s tim životinjama koje su svojim prekomjernim množenjem i nastanjivanjem na drveću u stambenim zonama postale velik problem stanovnicima. Komunalno redarstvo Grada Varaždina je temeljem zahtjeva građana iz pojedinih dijelova grada te pritiska javnosti željelo izaći u susret građanima i riješiti taj problem u skladu s ekološkim normama bez da ubija zaštićene životinje ili da im nanosi bilo kakvu bol. Akcijom se željelo navesti životinje da staništa pronađu na njima primjerenijim mjestima u prirodi gdje ne bi bile ometane u svojim prirodnim ciklusima. Uvažavajući ranije naputke JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, po kojima je bilo dozvoljeno tjeranje vrana nakon 15. lipnja, a istovremeno primjenjujući Zakon o zaštiti životinja redarstvo je krajnje oprezno namjeravalo pristupiti rješavanju tog problema – izvjestili su iz Grada Varaždina te dodaju da će i dalje nastojati riješiti taj problem te raditi na tome da konačno dobiju kompetentan odgovor nadležnih tijela o budućem postupanju.  

– Primjenjujući Zakon o zaštiti životinja redarstvo je krajnje oprezno namjeravalo pristupiti rješavanju tog problema – navode u Gradu Varaždinu

No, sve do jučer Grad Varaždin JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije uopće nije kontaktirao. Potvrdila je to Alenka Car, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

– Nismo sudjelovali u donošenju ovogodišnje odluke o uklanjanju vrana u Varaždinu, niti smo s njome upoznati. Do jučer me u vezi uklanjanja gnijezda vrana nitko nije kontaktirao – očitovala se.

A da su u  Gradu Varaždinu to učinili tada bi i doznali da su odluku o uklanjanju gnijezda vrana donijeli na temelju stare zakonske regulative, ali i da su se vezano uz vrane trebali obratiti  na drugu adresu – Ministarstvo poljoprivrede.  

– Informacije iz Grada Varaždina su netočne i temelje se na staroj zakonskoj regulativi koja je u međuvremenu promijenjena.  Pravilnik o zaštiti pojedinih vrsta ptica (na što su se u Gradu proteklih mjeseci pozivali vezano uz vrane op.a.), više nije aktualan. Važeći je samo Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama prema kojem je iz porodice vrana zaštićena jedino izuzetno rijetka vrsta – zlatovrana, a iz porodice gavrana kreja i žutokljuna galica. Vrsta koja je problematična na području grada Varaždina je uglavnom siva vrana i vrana gačac, vrste koje se nalaze na popisu lovne divljači temeljem članka 3. Zakona o lovstvu. Stoga je i nadležnost nad postupanjem nad tom vrstom ptica – bilo na području grada ili lovištu – u isključivoj nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, odnosno lovne inspekcije, a sve vezano uz provođenje Programa zaštite divljači koje bi trebale donijeti jedinice lokalne samouprave – očitovala se ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

– Nadležnost nad postupanjem nad sivom vranom i vranom gačac, vrsta koje su problematične na području Varaždina, je u isključivoj nadležnosti Ministarstva poljoprivrede – navodi Car

Ravnateljica Car, također, navodi da je Prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno  životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede, te ih namjerno izlagati strahu, onemogućavati u obavljanju fizioloških funkcija poput razmnožavanja, hranjenja i slično. Upravni nadzor nad provedbom tog zakona i propisa donesenih na temelju njega obavlja Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede.

– Iz svega navedenog proizlazi da problematika uklanjanja vrana na području Varaždina nije u nadležnosti institucija zaštite prirode, budući da se ne radi o strogo zaštićenoj vrsti ptica, već o vrsti koja se nalazi na popisu lovne divljači. Stoga su i prijave, koje su vezano uz navedenu problematiku ovih dana upućene inspekciji zaštite prirode, proslijeđene na postupanje nadležnim inspekcijskim službama Ministarstva poljoprivrede – očitovala se ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

Što će na sve ovo reći stanari iz varaždinskih kvartova koji već mjesecima nemaju mira zbog graktanja?

 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje