Povežite se s nama

Kultura

Grad Varaždinske Toplice puno radi na popularizaciji svoje antičke baštine

Objavljeno:

- dana

Ulaganje u očuvanje i revitalizaciju bogate antičke baštine koju Varaždinske Toplice kriju još je jednom prepoznato na nacionalnoj razini. Naime, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović proteklog je vikenda sudjelovala na znanstveno-stručnom skupu „Održivost kulturne baštine” u Velikoj Gorici.

Trodnevni znanstveno-stručni skup održan je u organizaciji Ministarstva kulture i medija, Grada Velike Gorice, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad te Instituta za turizam, a ravnateljica Vlahović prezentirala je antičku baštinu Varaždinskih Toplica kao pokretač održivosti baštine Grada.

Kako je pojasnila, Grad Varaždinske Toplice puno radi na revitalizaciji, modernoj interpretaciji i popularizaciji svoje antičke baštine s ciljem što boljeg postizanja uključivog i održivog modernog razvoja u sferi kulturnog kontinentalnog turizma.

Pred stručnjacima iz raznih dijelova Hrvatske, Vlahović je prezentirala neke od zanimljivosti koje posjetitelji mogu pronaći u Varaždinskim Toplicama.

– Tu je revitalizirana rimska masaža koja se izvodi u rimskim termama i koja je danas popularan turističko-destinacijski proizvod temeljen na projektu iz rimske povijesti i medicine te očuvane arhitekture prezentiranog kompleksa rimskih terma – rekla je Vlahović posebno istaknuvši scensku prezentaciju koju, zahvaljujući sudjelovanju građana i volontera, posjetitelji Varaždinskih Toplica imaju prilike vidjeti.

Riječ je o scenskom prikazu povijesnih rimskih žrtava poput žrtve paljenice, ljevanice i žrtve božici Dijani Luni koji je osmišljen s ciljem postizanja uključivog i održivog razvoja poznatog antičkog lokaliteta iz Varaždinskih Toplica. Svoju antičku baštinu Grad revitalizira i u sklopu kulturno-turističke manifestacije „Aquafest” po kojoj su Varaždinske Toplice nadaleko poznate.

– Ona se već niz godina održava na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae s ciljem promicanja antičke kulture i turističke ponude ovog lokaliteta, kao i cjelokupne obnovljene pokretne i nepokretne baštine s aktivnom ulogom raznih sudionika iz ustanova i udruga s područja Grada koji su direktni promotori i turistički interpreti manifestacije – pojasnila je Vlahović.

Gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je zadovoljstvo što je bogata povijesna baština još jednom prepoznata na nacionalnoj razini.

– Drago mi je da su Varaždinske Toplice koje zaista puno rade na očuvanju i njegovanju svoje bogate antičke baštine još jednom prepoznate kao primjer dobre prakse. S obzirom da smo antičko središte Europe i da svojim posjetiteljima možemo ponuditi itekako kvalitetan sadržaj i brojne povijesne zanimljivosti koje sežu iz doba Rimljana, revitalizacijom antičkog nasljeđa pozicioniramo Grad na mjesto na turističkoj karti koje i zaslužuje – turističko središte ovog dijela Hrvatske – rekla je Ratković.

S obzirom da su dosadašnja arheološka istraživanja otkrila kako su u topličkom arheološkom lokalitetu Aquae Iasae bile štovane nimfe, Dijana, Fortuna, Poluks, Minerva, Jupiter, ali i Asklepije, Higija, Izida, Serapis i Apolon, scenski obred svake godine izvode posebno educirani volonteri Muzeja, zbog čega kulturno-turistička manifestacija Aquafest koja je jedinstvena u ovom dijelu Europe iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

Početkom lipnja svake godine, centar Varaždinskih Toplica pretvara se u stari Rim, a građani i sve brojniji turisti vraćaju se u vrijeme antike, dok pred njima prolazi svečana povorka Rimljana, a u svakom kutku grada mogu sresti nimfe, legionare i brojne druge antičke zabavljače.

Da u Varaždinskim Toplicama vlada kvalitetna sinergija između turizma i kulture potvrđuju i tako dobri rezultati kojima doprinose i brojni volonteri te ugostiteljski objekti na području Grada gdje posjetitelji mogu uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi inspiriranoj starim Rimom.

  • Varaždinske Toplice ubrajaju se među najstarija naselja i lječilišta u Republici Hrvatskoj. Iznimno pogodan geografski položaj, dugi povijesni kontinuitet naseljavanja i balneološka tradicija liječenja prirodnim ljekovitim činiteljima, sumpornom vodom i ljekovitim blatom, odredili su povijesni, lječilišni, kulturni i ekonomski smjer razvoja Varaždinskih Toplica – poručila je Vlahović zaključivši kako je, zahvaljujući sustavnim antičkim istraživanjima te ulaganjima u revitalizaciju antičke baštine, u centru Varaždinskih Toplica niknuo važan i jedinstven kompleks rimske javne arhitekture.

Prema riječima gradonačelnice Ratković, upravo to svoje bogato povijesno nasljeđe po kojem su jedinstveni u ovom dijelu Europe, nastavit će njegovati i dalje.

Spomenimo i kako su Varaždinske Toplice na karti Vijeća Europe uvrštene u europsku kulturno – turističku „Rutu rimskih careva“ i „Rutu povijesnih termalnih gradova“.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje