Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnica Ratković: “U godinu dana preko brojnih projekata i investicija u Varaždinske Toplice stigli deseci milijuna kuna”

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždinske Toplice u srijedu, 11. studenoga, slavi svoj dan, no ove će godine zbog epidemiološke situacije izostati uobičajeno slavlje povodom topličkog Martinja.

Nastavak investicija

No, unatoč iznimno izazovnim i teškim vremenima, u proteklih je godinu dana u Gradu realizirano mnogo projekata jer upravo je nastavak investicija jedan vid potpora gospodarstvu, koje je ove godine pretrpjelo brojne udarce. Istaknula je to gradonačelnica Dragica Ratković, koja je uoči Dana Grada rezimirala proteklu godinu te izrazila zadovoljstvo što može reći „da se u Gradu ulaže u svim područjima“.

Otvaranje novog ugostiteljskog objekta tvrtke Bernarda

– Puno se radilo na projektima izgradnje i poboljšanja komunalne infrastrukture, s ciljem podizanja kvalitete života na području Grada. Nakon niza godina konačno je s realizacijom krenuo i dugo očekivani projekt izgradnje novog mosta na rijeci Bednji u Tuhovcu. Most se gradi na državnoj cesti DC24, koja spaja Varaždinske Toplice i Ludbreg, a riječ je o investiciji Hrvatskih cesta vrijednoj 7,5 milijuna kuna – rekla je Ratković.

S nestrpljenjem se očekuje izgradnja novog mosta u Tuhovcu

Cesta u Tuhovcu dobila novi asfaltni zastor

Jedan od zasigurno najvažnijih projekata na području Grada je sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice, vrijedan 62,1 milijun kuna, a koji bi trebao biti završen do 2021. godine. Projektom će se omogućiti da se što više građana priključi na javni sustav odvodnje i pročišćavanja, čime će se postići smanjenje onečišćenja vodotoka i podzemlja te postizanje i održavanje dobrog stanja voda.

No, s projektom izgradnje sustava odvodnje ne staje se na Aglomeraciji Varaždinske Toplice, već se priprema i dokumentacija za daljnje radove na izgradnji tog sustava kojima će se obuhvatiti preostalo područje Jalševca Svibovečkog, Donje Poljane, Gornje Poljane, Grešćevine, Retkovca Svibovečkog i Leskovca Topličkog.

Osim u projektu Aglomeracije, Hrvatske vode su u ovoj godini imale i druga značajna ulaganja na području Grada, gdje se posebno ističe uređenje vodotoka rijeke Bednje radovima u vrijednosti od 1.200.000 kuna.

Neprestano se ulaže i u prometnu infrastrukturu za što sigurnije odvijanje cestovnog prometa. U naselju Petkovec Toplički izgrađen je nogostup vrijedan 609.000 kuna te oborinska odvodnja javne ceste u iznosu od 163.000 kuna. Riječ je o projektima Županijske uprave za ceste Varaždinske županije, u kojima je Grad sudjelovao sufinanciranjem.

Dobra suradnja sa ŽUC-om nastavljena je i na projektima sanacije klizišta i izgradnje nogostupa u Ulici braće Radić u naselju Svibovec, ukupne vrijednosti projekta od 605.000 kuna, te na modernizaciji kolničkog pokrova u Varaždinskoj ulici u Varaždinskim Toplicama, ukupne vrijednosti investicije od 132.000 kuna. Nastavljena je i modernizacija nerazvrstanih cesta na području Grada. Radovi su obavljeni na dvjema cestama u Hrastovcu Topličkom, a riječ je o projektima ukupne vrijednosti od gotovo 200.000 kuna. Uređena je i nerazvrstana cesta u Petkovcu Topličkom, za što su izdvojene 354.000 kuna.

Modernizacija cesta

Izgrađena je i cesta u Tuhovcu koja služi kao prometna poveznica dvaju naselja, Tuhovca i Lukačevca Topličkog. Projekt se u cijelosti financira iz gradskog proračuna, a vrijednost mu je 130.000 kuna. Uz gradsko je groblje sanirano klizište u vrijednosti od 175.570 kuna, a ugrađen je i sustav videonadzora.

Projekt uređenja Trga Republike Hrvatske je vrijedan 2.700.000 kuna

Važno je spomenuti projekt uređenja Trga Republike Hrvatske u vrijednosti od 2.700.000 kuna, koji će biti započet do kraja ove godine, te aktualne radove u vrijednosti od 650.000 kuna na uređenju Ulice kralja Zvonimira u Varaždinskim Toplicama.

U tijeku su radovi na uređenju Ulice kralja Zvonimira

– Ulaganjima u prometnice nastojimo podići kvalitetu prometne infrastrukture te samim tim i sigurnost u prometu i kvalitetu života našeg stanovništva. Investicije u infrastrukturu preduvjet su daljnjeg razvoja, njihova osnovna svrha je povećanje stanja sigurnosti u prometu te unapređenje standarda života u našem gradu – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Istaknimo i da su ukupne investicije HEP-a na području Grada unatrag godinu dana iznosile 1,4 milijuna kuna. Što se pak tiče projekta vodoopskrbe od strane Varkoma d.d. Varaždin, u proteklih 12 mjeseci realizirane su investicije i održavanja u vrijednosti od gotovo 900.000 kuna.

Učinkovitije gospodarenje otpadom

Ove je godine završen i veliki projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, vrijedan 2,9 milijuna kuna. Sufinanciran je sredstvima EU-a iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” s 1,9 milijuna kuna te kroz program Ministarstva regionalnoga razvoja, koje je dalo 231.000 kuna, dok je 750.000 kuna osigurao Grad Varaždinske Toplice.

Građani su dobro informirani o nužnosti smanjenja količine otpada

– Projekt je to koji doprinosi povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište te informiranju građana o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada kroz informativno-obrazovne radionice – objasnila je gradonačelnica, dodavši da je Grad osigurao i nove spremnike za odvajanje otpada.

Spremnici su nabavljeni preko javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u vlasništvo Grada preneseno je 27 spremnika zapremnine od 1100 litara za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, ukupne vrijednosti od 35.227,58 kuna.

Projekt će se nastaviti i u idućoj godini jer je Grad podnio prijavu i za nabavu novih spremnika za kućanstva.

Projekt WIFI4EU

Uz sve velike projekte koje provodi ili sufinancira Grad Varaždinske Toplice na svom području, ove je godine proveden i manji projekt, u vrijednosti od 15.000 eura, za što je u cijelosti osigurana potpora iz Europske unije, a sve sa svrhom instalacije točaka besplatne Wi-Fi mreže na javnim površinama.

Poticanje domaće poljoprivredne proizvodnje

Grad Varaždinske Toplice i ove je godine nastavio s potporama poljoprivrednicima. Za plasteničku proizvodnju izdvojene su 72.000 kuna, a sufinancirano je i osjemenjivanje krava i krmača, za što je ove godine izdvojeno 9500 kuna, te izobrazba rukovanja pesticidima s 38.700 kuna, a od prošle godine isplaćuju se i potpore pčelarima.

– Mi kao jedinica lokalne samouprave želimo poticati domaću proizvodnju i naše poljoprivrednike koliko je u našoj moći. Drago mi je da je domaća proizvodnja sve cjenjenija, a upravo nam je to dokazala i koronakriza. Uvidjeli smo koliko ovisimo o uvoznoj hrani te koliko bismo više mogli proizvoditi na ovim našim prekrasnim poljima – objasnila je Ratković.

U 2020. godini nastavljeno je i sufinanciranje rada udruga, a potpisani ugovori vrijedni su 230.000 kuna.

Vatrogascima novo vozilo i vrijedna oprema

– Dosad se već mnogo puta pokazalo, a posebice tijekom koronakrize, da bi sve bilo teže da nismo imali naše vatrogasce – rekla je gradonačelnica. Iz tog je razloga Grad DVD-u Vrtlinovec donirao novo vatrogasno kombi vozilo.

DVD-u Vrtlinovec je donirano novo vatrogasno kombi vozilo

Vatrogasna zajednica Grada Varaždinskih Toplica sudjelovala je u podjeli 500 vatrogasnih odijela, vrijednih više od 1,5 milijuna kuna, a koje su zajednicama s područja Varaždinske županije donirali vatrogasci iz Ujedinjenoga Kraljevstva.

Vatrogasna zajednica Grada Varaždinskih Toplica sudjelovala je u podjeli 500 vatrogasnih odijela

Ove je godine, uvažavajući angažman vatrogasaca i u krizi uzrokovanoj koronavirusom, za vatrogastvo iz gradskog proračuna izdvojeno više od 800.000 kuna.

Ulaganje u mlade je ulaganje u  budućnost

Izdvajanje za mlade važan je dio gradskog proračuna. Ratković je naglasila da Grad isplaćuje naknade za novorođene, sufinancira dječje vrtiće za svu djecu s područja Grada, bilo da idu u gradske ili privatne vrtiće, u Gradu ili izvan njega. Sufinanciraju se i, prema potrebi, asistenti za djecu u vrtićima i osnovnim školama, kao i produženi boravak. Svake se godine isplaćuju stipendije studentima. Kao posebna mjera pomoći mladim obiteljima, iste se oslobađa od obveze plaćanja komunalnog doprinosa.

Kako bi se unaprijedila društvena infrastruktura od važnosti za djecu i mlade s našeg područja, i ove su godine obnovljena dječja igrališta na području Grada iznosom od 60.000 kuna, a do kraja godine bit će započet i projekt izgradnje dječjeg igrališta pored škole u iznosu od 250.000 kuna, a koji je sufinanciran EU sredstvima.

– Sve su to mjere kojima se mlade obitelji nastoji zadržati u Gradu i olakšati im svakodnevne izdatke. Grad kontinuirano ulaže u mlade, od samog rođenja pa do kraja studiranja, a onda i kada osnuju vlastite obitelji. Ulaganje u mlade ulaganje je u budućnost – rekla je gradonačelnica.

Sport u Toplicama

Grad sufinancira Zajednicu športskih udruga Grada Varaždinskih Toplica iznosom od 635.000 kuna, a unutar tih sredstava financira se Nogometni centar u iznosu od 162.000 kuna. Grad se ove godine odlukom Gradskog vijeća uključio i u sufinanciranje projekta energetske obnove obiteljskih kuća, a sve prema javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, Grad će iznosom do 10 % prihvatljivih troškova sufinancirati sve projekte koji će biti odobreni i od strane Fonda.

Franjo Prstec, predsjednik je poduzetnog Gradskog vijeća

Ratković: “Potrebna je solidarnost svih nas da se pomogne oboljelima”

Varaždinska županija posljednjih desetak dana broji gotovo 2000 zaraženih koronavirusom, od čega je gotovo 10 % hospitalizirano u Općoj bolnici Varaždin s težom kliničkom slikom, a od tog postotka gotovo svaki deseti završi na respiratoru.

Zbog velikog pritiska na Opću bolnicu Varaždin nabavljeni su novi respiratori i potrebna dodatna oprema, no teški dani i dalje su pred nama. Kako bi se olakšala ova teška situacija u zdravstvu te osigurala odgovarajuća pomoć pacijentima, Grad Varaždinske Toplice odlučio je pružiti pomoć Općoj bolnici Varaždin.

– U izmjenama proračuna ovog ponedjeljka osigurali smo iznos od 200.000 kuna za potrebe Opće bolnice Varaždin i sve većeg broja zaraženih COVID-om-19. Osigurana sredstva poslužit će za nabavku zdravstvene opreme neophodne za kvalitetnu zdravstvenu skrb za osobe zaražene koronavirusom. Mislim da je u ovom trenutku potrebna solidarnost svih nas kako bismo učinili sve da se oboljelima od ovog virusa pruži adekvatna zdravstvena skrb – poručila je gradonačelnica Ratković, koja će ovih dana osigurana sredstva predati ravnatelju Opće bolnice Varaždin Nenadu Kudeliću.

Međimurje

Izmjene Zakona: dopuštena razina alkohola u krvi zasad se neće mijenjati, no regulirat će se pitanje električnih romobila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na međimurskim i hrvatskim cestama proteklih su tjedana zaredale prometne nesreće.

Početkom travnja na Krku je došlo do slijetanja automobila u provaliju, pri čemu su poginula dvojica mladića. U srijedu, 21. travnja, na autocesti Goričan – Zagreb u visini mjesta Komin smrtno je stradao muškarac. Početkom travnja u Merhatovcu maloljetnik je teško ozlijeđen nakon što su on i mladi vozač s kojim je bio u automobilu vozilom sletjeli u odvodni kanal, a nedavno je automobil pokosio drveće i završio na plugu...

Pogledamo li statistiku poginulih na hrvatskim cestama za prva tri mjeseca i dio travnja 2021. godine i usporedimo li te rezultate s onima iz 2019. i 2020. godine, primijetit ćemo da je lani do velikoga pada došlo upravo u travnju. Nameće se logičan zaključak da je do toga došlo zbog prvog lockdowna u kojem veći dio stanovništva nije sudjelovao u prometu na uobičajenoj razini. No, zato u travnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji bilježimo porast broja poginulih od 142,9 posto – sa 7 na 17. Druge razlike koje možemo primijetiti pad je u siječnju ove godine u odnosu na prošle dvije, ali i blagi porast u ožujku. Što se tiče epidemiološke situacije, ona nije najbolja s obzirom na činjenicu da dnevno bilježimo i više od 3000 slučajeva, dok je po 35.000 ljudi u samoizolaciji. Unatoč tomu, nesreće i broj poginulih nisu se značajno smanjili.

Izmjena dopuštene razine alkohola?

Hrvatsko zakonodavstvo na razne je načine pokušalo doskočiti rješavanju problema smrtnosti i velikoga broja nesreća. Nedavno se kao jedno od rješenja počelo spominjati ponovno uvođenje nulte tolerancije na alkohol. Doduše, radi se samo o novome Nacionalnome planu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

– Brzina i alkohol predviđeni su kao predmet istraživanja u prvom razdoblju (2021.-2023.) provođenja programa Nacionalnoga plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine te je do završetka istraživanja nepotrebno spekulirati o eventualnoj implementaciji nepostojećih rezultata. U tom smislu nisu predviđene novosti u predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u koje će se ići.

Također možemo reći kako je određen broj vozača koji su prouzrokovali prometnu nesreću bio pod utjecajem alkohola, odnosno imao određenu koncentracije alkohola u krvi, te se alkohol u krvi ne kvalificira kao uzrok prometne nesreće. Razlog tome je što ista koncentracija alkohola u krvi ne djeluje na svakog čovjeka jednako pa se zato svaka od utvrđenih koncentracija alkohola u krvi, u slučajevima teških prometnih nesreća, dodatnim vještačenjima individualizira kako bi se točno utvrdilo kolika je mogućnost da je alkohol, odnosno njegova koncentracija bila uzrok nesreće – odgovorili su nam iz MUP-a.

Dakle, do 2023. godine provodit će se istraživanje te će se tek na temelju tih rezultata možda poduzimati kakve zakonske mjere. Podsjećamo, u Hrvatskoj je odredba o nula promila bila na snazi tijekom 3 i pol godine prvoga mandata Vlade Ive Sanadera. Ukinuta je sredinom 2008. godine, ali je ostala za kategorije mladih vozača.

Što se tiče drugih europskih zemalja, Mađarska, Češka i Slovačka već duže imaju nultu toleranciju na alkohol za upravljačem. U Norveškoj, Poljskoj i Švedskoj vozači u krvi smiju imati 0,2 promila, dok je 0,5 promila dopušteno u mnogim državama, poput Austrije, Francuske, Njemačke, Slovenije, Škotske, Španjolske, Švicarske… Zanimljivo je da se u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj tolerira čak 0,8 promila. Naravno, većina spomenutih zemalja ima dodatna ograničenja za mlade i profesionalne vozače ili neke druge kategorije.

O najavljenim izmjenama i dopunama razgovarali smo s prometnim stručnjakom Dinom Posavcem, mag. ing. Posavec je u prošlom sazivu Hrvatskoga sabora bio i vanjski član Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu te je autor priručnika „Učim prometna pravila i pravilno se ponašati u prometu“ namijenjenog svim hrvatskim vozačima, ali i kandidatima za vozače koji se osposobljavaju u autoškolama. Bavi se problematikom povećanja sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu na području Republike Hrvatske.

– Svaka je pozitivna mjera koja doprinosi povećanju sigurnosti cestovnog prometa i smanjenju stradavanja dobrodošla. Međutim, ad hoc nešto napisati u Nacionalnome planu sigurnosti cestovnog prometa bez znanstvenog uporišta i provedbe raznih istraživanja je bespredmetno.
Republika Hrvatska je prije svega srednjoeuropska i mediteranska zemlja te bi iz perspektive gospodarstva i turizma smanjenje ili ukidanje tolerancije od 0,5 promila predstavljalo štetnu odluku, posebice ako želimo razvijati domaću enogastronomsku ponudu. Jedna od kvalitetnih preventivnih mjera bila bi, naprimjer, da vam kada posjetite vinsku kuću, pojedini vinski podrum, restoran ili disko klub, oni osiguraju prijevoz do kuće.

To bi uvelike doprinijelo povećanju sigurnosti cestovnog prometa, posebno u dane vikenda u kasnim noćnim satima. Ne smije se zanemariti i činjenica koju su potvrdila strana istraživanja da je mala količina alkohola u kombinaciji s drugim opojnim sredstvima itekako opasnija kod pojedinih osoba, a o tome se baš i ne priča. Svjedoci smo činjenice da mladi vozači u dane vikenda stradavaju u prometnim nesrećama upravo zbog konzumacija droga, lijekova i sl.

Ono na čemu je potrebno raditi su edukacija i prevencija, to jest promjena svijesti kod svih sudionika cestovnog prometa: ako vozač nije duševno i tjelesno sposoban za upravljanje vozilom, da ne sjedne u vozilo i kreće se u prometu na cesti, bez obzira je li popio čašu vina ili piva. U Švedskoj je, primjerice, svijest na visokoj razini, tako da će osoba koja je tijekom večeri konzumirala alkoholna pića uzeti taksi ili koristiti drugi javni prijevoz kući. Kod nas je sasvim druga situacija: većina nas razmišlja samo da izbjegne plaćanje kazne prilikom nadzora u prometu. Upravo takvo razmišljanje dovodi nas do potencijalnih prometnih nesreća.

Problematika konzumiranja alkohola kod vozača se rješava jedino edukacijom i prevencijom i započinje od obiteljskog doma, odgojno-obrazovnih ustanova, autoškola i kasnije cjeloživotnim obrazovanjem – ističe Posavec.

Romobili i autonomna vozila

Uz izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama uredit će se i statusi nekih dosad neuređenih prometala kao što su električni romobili, segwayjevi, hoverboardovi i (polu)autonomna vozila.

U HRT-ovoj emisiji „Otvoreno“ od 7. travnja govorilo se i o temi autonomnih vozila. Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija tada je rekao da će uvesti kaznu za vozače poluautomatiziranih vozila koji nisu za upravljačem.

– Ako je vozilo u potpunosti automatizirano, to je druga situacija. Međutim, nismo još u toj fazi. U toj fazi nije ni Europa, to još nije potpuno definirano – dodao je. Iz MUP-a su nam poslali obavijest povezanu i s tim dijelovima Zakona. Kažu da se predstojećim izmjenama i dopunama predlaže reguliranje kategorija prijevoznih sredstava koja trenutačno nisu regulirana zakonom – romobila i raznih drugih naprava na električni pogon, kako bi mogla sudjelovati u prometu na cestama. Dodaju da žele propisati tko njima smije upravljati, kako i pod kojim uvjetima.

– Prema našem sadašnjem prijedlogu vozači električnih romobila neće se smjeti kretati po kolniku već po biciklističkim stazama, odnosno trakama. Tamo gdje one ne postoje, moći će se kretati nogostupima, odnosno zonama kojima se kreću pješaci, ali će svakako morati voditi računa o pješacima te se neće smjeti kretati brže od pješačkog hoda.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđeno je i uvođenje novog pojma koji označava potpuno automatizirano vozilo (potpuno automatizirano vozilo bez upravljača), kako bi se u praksi mogla prepoznati razlika od vozila koja imaju ugrađene sustave za pomoć vozaču (djelomično autonomna vozila) te se propisuje sankcija za vozače koji koriste djelomično autonomna vozila na način da za vrijeme vožnje nisu u mogućnosti reagirati u nepredviđenim slučajevima.

Naime, u prometu na cesti su se pojavili vozači koji upravljaju vozilima više i visoke klase, s ugrađenim sustavima za pomoć vozaču za upravljanje vozilom bez korištenja upravljača, koji zloupotrebljavaju ugrađene sustave tako da tijekom vožnje ne sjede za upravljačem vozila te nisu u mogućnosti reagirati, odnosno preuzeti kontrolu nad vozilom u slučajevima nepredviđenih, odnosno incidentnih situacija. S obzirom na to kako na ovaj način može doći do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, ovakva vrsta prekršaja smatra se izrazito teškim prekršajem počinjenim s izravnom namjerom te se stoga predlaže propisivanje sankcije u iznosu od 3000 do 7000 kuna – naglasili su iz MUP-a.

Na kraju su napomenuli i da se radi tek o prijedlozima za predstojeće izmjene i dopune Zakona kojima predstoji postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću i daljnja procedura do konačnog usvajanja i donošenja. Svi su njihovi prijedlozi podložni promjenama pa odgovori na pitanja koja smo im postavili ne znače najavu konačnih odredbi Zakona.

Kako kaže ing. Posavec, u prošlome sazivu Hrvatskog sabora politička stranka Glas unutar Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu pokrenula je inicijativu za uređivanje statusa električnih romobila u zakonskoj formi.

– Navedeni prijedlozi nisu dobili zeleno svjetlo i vraćeni su na doradu te je dogovoreno da će MUP u 2021. pripremiti izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama te urediti to pitanje. Moje mišljenje, a i prijedlozi MUP-a, idu u tome smjeru da je električnim romobilima i sličnim vozilima prije svega mjesto na biciklističkoj stazi ili traci, a nikako ne na nogostupu ili kolniku.

Međutim, ukoliko ne postoji izgrađena biciklistička infrastruktura, električni romobili će se smjeti kretati nogostupom, odnosno pješačkom stazom, ali uz ograničenje brzine pješačkog hoda. Pritom će biti potrebno obratiti posebnu pozornost na najugroženije sudionike prometa: pješake, djecu, starije osobe i osobe s invaliditetom. Naravno, postavlja se ključno pitanje: tko će kontrolirati brzinu električnog romobila na nogostupu? Opet se vraćamo na svijest i edukaciju, odnosno na razvijenu prometnu kulturu – zaključuje Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Nepotrebno nametanje dodatnih troškova poljoprivrednicima je nedopustivo!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Inicijativa „Sjeme je naše ljudsko pravo” koja predstavlja više od 32.000 poljoprivrednika, građana, udruga i predstavnika akademske zajednice, u utorak, 4. svibnja, u sklopu istoimenog projekta, organizirala je okrugli stol „Zakon o sjemenu – zajedničko rješenje (Članak 16.)“

Suorganizator okruglog stola bio je Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora. Cilj je bio prezentirati mišljenje različitih dionika u procesu donošenja zakona i utvrditi mogućnosti za postizanje konsenzusa oko spornih ograničenja u Članku 16. koji u svom originalnom sadržaju uvodi brojne restrikcije, koje bi značile udar na bioraznolikost i konkurentnost poljoprivrede u RH.

Zakon o sjemenu kao i ostali zakoni iz područja poljoprivrede definiraju život u ruralnom prostoru, stoga je od presudne važnosti da poljoprivrednici aktivno sudjeluju u njihovom donošenju i da njihovo mišljenje bude uvaženo.

– Poljoprivrednicima treba pomoći, izbjeći rast troškova proizvodnje, a posljedično i rast cijena hrane. Saborski odbor za poljoprivredu zatražio je izmjene Članka 16. – izjavila je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir.

Značajni troškovi

Prvotni prijedlog Zakona, pa i predložene izmjene, i dalje generiraju značajne troškove za proizvođače. Obavezna dorada kod ovlaštenih dorađivača za gospodarstva veća od 3 ha ukupne površine ili obavezna nabavka strojeva za doradu na gospodarstvu i registracija takve dorade učinila bi proizvodnju neisplativom. Marija Cafuk, proizvođačica krumpira i autohtone sorte varaždinskoga zelja, prikazala je kako to praktično izgleda na jednom gospodarstvu. Cijena 1 kg sjemenskog krumpira je 10 kn, a od njega je moguće proizvesti oko 33 kg merkantilnog. Uz trenutačnu cijenu otkupa od 0,3 kn/kg, gospodarstvo za ta 33 kg dobije 9,9 kn i ne pokrije ni cijenu sjemena, a kamoli sav dodatni rad i ulaganja.

Zbog poremećaja na tržištu, da bi proizvođači maksimalno smanjili troškove i otvorili mogućnost nastavka proizvodnje, 80 % krumpira koji se sadi (prema podacima Ministarstva) sadi se od krumpira s gospodarstva. Za nikakve dodatne troškove jednostavno nema prostora ako želimo da proizvođači opstanu.

Uzgoj sjemena s poljoprivrednog gospodarstva predstavlja legitimnu praksu u mnogim državama Europe i vrlo je značajno unutar proizvodnih sustava. Primjerice, u Francuskoj 50% površina zasijanih žitaricama zasijano je sjemenom s poljoprivrednoga gospodarstva. To je površina od 2,5 milijuna hektara, što je gotovo ukupna površina poljoprivrednog zemljišta Hrvatske. Takav uzgoj prema mišljenju Antonija Onoratija, talijanskog poljoprivrednika i predstavnika svjetske mreže malih gospodarstava “Via Campesina”, ne predstavlja ni neformalni sustav, jer se odvija prema jasnim pravilima, često i u suradnji sa stručnjacima i znanstvenicima. Oba modela – tržišni i seljački – imaju svoje mjesto i svoju primjenu te ih treba takvima priznati i jasno definirati.

Dr. sc. Christophe Golay, predstavnik ženevske Academy of International Humanitarian Law and Human Rights naglasio je obvezu država u poštivanju prava poljoprivrednika na sjeme u donošenju zakona, koje je potvrđeno u Međunarodnom ugovoru o biljnim genetskim resursima za hranu i poljoprivredu te u Deklaraciji Ujedinjenih naroda o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima.

– Uzgoj sjemena na gospodarstvu ima prednosti koje nikako ne treba zanemariti – naglasila je Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača. Pored ušteda, tu su i smanjenje otpada i opterećenja okoliša jer nema potrebe za pakiranjem, transportom, a rizik od širenja bolesti je manji jer sjeme praktički ne prelazi prag gospodarstva. Sjeme u rukama proizvođača je dio sigurnosne politike jer doprinosi otpornosti prehrambenog sustava u slučaju krize i temelj je prehrambenog suvereniteta.

Robert Hadžić iz Udruge OPG-a Hrvatske “Život” predstavio je analizu učinaka zakona i rezultate anketnog istraživanja koje je Inicijativa u travnju provela među poljoprivrednicima Hrvatske. Zakon ima izravan učinak na 64.373 poljoprivredna gospodarstva koja su podnijela zahtjev za izravna plaćanja u 2020. Na primjeru pšenice upozorio je na troškove dorade koji će opteretiti proizvođače, ali i na problem dostupnosti dorade na određenim područjima. Šest županija nema nijednoga registriranog dorađivača sjemena. Prema istraživanju, 88% proizvođača koristi sve ili dio sjemena s poljoprivrednog gospodarstva i 90 % smatra takav uzgoj isplativim.

Nije realno da svu proizvodnju treba prebaciti na tradicijske sorte i sjeme s poljoprivrednoga gospodarstva, ali isto tako je štetno ograničavati slobodan uzgoj lokalnih populacija usjeva i u tome dijeliti gospodarstva na velike i male, prepuštati brigu o genetskim izvorima isključivo ekološkim proizvođačima i amaterskim uzgajivačima, izjavio je prof. dr. sc. Ivan Pejić, voditelj Odsjeka za biljne znanosti i predstojnik Zavoda za oplemenjivanje bilja, genetiku i biometriku na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Lokalne populacije su genetski vrlo raznolike i to im u većini slučajeva (iako nije pravilo), daje otpornost na promjene u okolišu, a to je u kontekstu klimatskih promjena značajno.

Silvija Kolar-Fodor iz Udruge Biovrt iznijela je podatak da je 75% ukupne genetske raznolikosti izgubljeno u posljednjih 100 godina:

– Dok se nekad u svijetu uzgajalo više od 2000 sorata krumpira, danas na tržištu prevladavaju svega četiri, a to se odražava i na raznolikost i kvalitetu naše prehrane!

Samodostatnost u proizvodnji sjemena

Potpredsjednik HPK Matija Brlošić u svom je izlaganju istaknuo da sjemenarstvo u Hrvatskoj ne prima nikakve potpore. Smatra važnim da bi trebalo početi razmišljati o samodostatnosti u proizvodnji sjemena. To potkrepljuje činjenicom da je u vrijeme koronakrize nedostajalo sjemena na tržištu.
Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na izmjenama prvotnog teksta i prema riječima ministrice Marije Vučković, otvoreni su za suradnju i konstruktivne prijedloge izmjena.

Zato je inicijativa odmah nakon okruglog stola uputila Ministarstvu poljoprivrede upit za termin sastanka za daljnje rasprave oko teksta Članka 16. Europske direktive iz područja sjemenarstva otvaraju brojne mogućnosti da se s jedne strane jasno regulira tržište sjemenom, a s druge prepozna osnovno ljudsko pravo svakog poljoprivrednika na sjeme, kao i pravo na slobodan izbor vrsta i sorata na kojima temelji svoju proizvodnju. Odgovornost zakonodavca jest da te mogućnosti prepozna.

Kontakt osobe:

Silvija Kolar Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”
e-mail: [email protected]

Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača
e-mail: [email protected]

Robert Hadžić,
član izvršnog odbora i stručnog vijeća Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život”; član HPK Odbora za zakonodavstvo i Odbora za voćarstvo

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!