Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnik bugarskog Vraca posjetio Slobodnu zonu Varaždin

Objavljeno:

- dana

POSJETI

Za vrijeme svog nedavnog posjeta Varaždinu, gradonačelnik bugarskog Vraca, Kalin Kamenov, obišao je i varaždinsku Slobodnu zonu gdje ga je primio direktor Enriko Parlaj. Gostima iz Bugarske Parlaj je predstavio Slobodnu zonu Varaždin od njena osnivanja do danas kao i postignute rezultate.

O zoni

Samo do kraja 2011. godine ulaganja u zoni su iznosila gotovo 900 milijuna kuna.

Predstavljajući trgovačko društvo Slobodna zona Varaždin d.o.o. Parlaj je istaknuo da je trenutno zaposleno 5 djelatnika te da osim upravljanja zonom, društvo pruža i usluge održavanje cjelokupne zajedničke imovine vlastitom mehanizacijom (zelene površine 15.000 m2, servisne ceste 1,2 km, javna rasvjeta, ograde i prometnica), zatim usluge špedicije za uvoz/izvoz u treće zemlje, vođenje intrastata (sustav prikupljanja podataka o robnoj razmjeni između zemalja članica Europske unije).

Govoreći o razvoju Slobodne zone istaknuta su ulaganja investitora koja su samo do kraja 2011. godine iznosila gotovo 900 milijuna kuna.

Kamenov je upoznat i sa svim tvrtkama koje rade na području Slobodne zone i kojeg su profila. Također, upoznat je i s gospodarstvom Varaždina i Varaždinske županije te pozitivnim učincima koja Slobodna zona ima na gospodarstvo Varaždinske županije.
 

Gradonačelnik Vraca pokazao je veliki interes oko poslovanja u Slobodnoj zoni posebice oko mogućnosti međusobne suradnje. Naime, kako je istaknuo Kamenov, grad Vraca na svom području ima vojarnu koje se planira prenamijeniti za gospodarsku djelatnost. Pozitivna iskustva dobivena u Slobodnoj zoni zasigurno će pomoći u konačnoj realizaciji projekta, zaključio je Kamenov.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na izlazu prema Kućan Marofu Hrvatske ceste gradit će rotor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Varaždin

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok u utorak, 19. siječnja, obišao je radove na komunalnoj infrastrukturi u Gornjem Kućanu i rekao: “Želimo pokazati građanima da nismo stali, građevinske radove nastavljamo izvan sezone”.

U Zelengajskoj ulici uređuje se prošireni kolnik te odvodnja oborinskih voda u dužini 450 metara. Vrijednost radova je oko 450.000 kuna, a radnici Colasa koriste lijepo vrijeme da radove završe u roku.

– Ovdje su građani dugo čekali, ljudi su imali velikih problema jer je ulica bila preuska i razrovana bez dovoljno upojnih jama pa smo na intervenciju građana i mjesnog odbora sada to počeli raditi – rekao je gradonačelnik i već najavio nastavak radova: “U Poljani će uz radove na aglomeraciji biti izvedeni i radovi na vodovodu. Ako posluži vrijeme neće biti prekida radova na našim ulicama i prometnicama”.

– Nakon natječaja očekuje se početak izgradnje rotora na izlazu prema Kućan Marofu što će raditi Hrvatske ceste, najavljuju se i uređenja većeg broja parkirališta uz zgrade. Sve što smo zacrtali napraviti je napravljeno, pa i više od toga. Prošla je godina bila rekordna, a ove godine očekujemo da će biti napravljeno još više – zaključio je gradonačelnik Čehok najavljujući izgradnju nekoliko rotora i daljnje uređenje varaždinskih ulica.

Nastavite čitati

Život i društvo

„Priprema, pozor, van!“: Općini Petrijanec povelja za naj-akciju u 2020. godini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Protekle se godine Općina Petrijanec uključila se u provedbu aktivnosti akcije „Gradovi i općine – prijatelj djece”, kojoj je cilj potaknuti lokalnu zajednicu, udruge i pojedince, u uključivanje, poticanje aktivnosti i projekata usmjerenih na poboljšanje kvalitete života djece i mladih.

Središnji koordinacijski odbor akcije Društva “Naša djeca” dodijelio je ove godine Općini Petrijanec Povelju „Naj akcija u 2020.“ za uspješno proveden projekt pod nazivom „Priprema, pozor, van!“.

– Cilj je akcije uključivanjem djece u donošenje odluka, razvijanjem ideja te samom participacijom u njihovom ostvarivanju, poticati razmjenu iskustva, razvijati građanske i socijalne kompetencije te zadovoljiti potrebu za kretanjem i boravkom na otvorenom, što doprinosi općem poboljšanju zdravlja i koordinacije pokreta, a s krajnjim ciljem uređenja prostornih uvjeta za boravak na otvorenom. Usprkos epidemiološkoj situaciji planirane radionice uređenja vanjskog prostora škole, sportska radionica, čitaonica na otvorenom, ekološke radionice sadnje biljaka i sadnica drveća odrađene su u manjim grupama djece različitih dobnih uzrasta – ističu iz Općine.

Kako bi igrališta i otvoreni prostori ostali i dalje mjesta rekreacije, aktivnosti i okupljanja djece i mladih, u planu je Općine Petrijanec uređivanje učionice na otvorenom te sadnja drvoreda pored dječjih igrališta.

Podsjetimo, Općina Petrijanec je zadnjih godina uložila značajna sredstva u revitalizaciju dječjih igrališta. Tako je prošle godine napravljeno novo dječje igralište kod dječjeg vrtića u Petrijancu vrijedno 50.825 kuna sa nekoliko različitih kombiniranih igrala.

Također, napravljena su i nova igrališta u naseljima Družbinec, Strmec Podravski i Nova Ves Petrijanečka ukupne vrijednosti 30.125 kuna.

Spomenimo i to da je Općina Petrijanec u rujnu 2018. godine donijela Odluku Općinskog vijeća o uključenju u akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece”, a ukupno je za Povelje i Pohvale za “Naj akcije” 2020. godine bilo prijavljeno 57 projekata.

Nastavite čitati