Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci se slažu: nije važno gdje će biti čakovečka tržnica, važno je da bude nova i funkcionalna!

Objavljeno:

- dana

Jedno od najživljih mjesta u Međimurju subotom ujutro definitivno je Tržnica Čakovec, popularni „čakovečki plac“.

Već desetljećima velik broj žitelja Međimurja svoje živežne namirnice i druge proizvode, radilo se o povrću, voću, tjestenini, mesu, medu, cvijeću, ribi, mlijeku, ulju ili čemu drugome, kupuje upravo na placu ovoga međimurskog središta. Kupci znaju da na certificiranoj seljačkoj tržnici mogu pronaći samo ono najbolje od finalnih proizvoda, u koje su utkani muka i znoj međimurskog seljaka.

Predloženi projekt izgradnje nove, delikatesne tržnice izradila je tvrtka Urbia, vlasništvo čakovečkog arhitekta Bojana Perhoča, a dostupan je na web-stranicama tvrtke

Popularne „kumice“, kojima društvo u susjedstvu pravi i poneki „kum“, ne nude samo kvalitetan gotovi produkt međimurske „zemlice“ već i ljubaznost, osobnost, poneku anegdotu ili aktualnost, kao i iskustvo, osobito za mlađe generacije, doživljaja duha nekih prošlih vremena, kad je prodaja podrazumijevala više od puke razmjene novca za dobra; vremena kad se trgovac osobnim pristupom morao založiti kod kupca i uvjeriti ga u čudesne karakteristike onoga što nudi.

Javni interes

Već duže vrijeme šuška se o izgradnji nove delikatesne tržnice u Čakovcu. Prije otprilike tri godine prvi put je do šire javnosti doprla informacija o planiranoj lokaciji, kompleksu bivše Međimurske trikotaže Čakovec u centru grada, površine 26.000 četvornih metara, čiji je vlasnik prije dvije i pol godine postala tvrtka BAT, vlasništvo poznatoga beličkog poduzetnika Zlatka Đurkina, koji kaže da će poštovati javni interes u tom prostoru.

Na upit o trenutnom statusu projekta izgradnje tržnice odgovorio nam je David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove u Gradu Čakovcu:

Kupci znaju da na certificiranoj seljačkoj tržnici mogu pronaći samo ono najbolje od finalnih proizvoda, u koje su utkani muka i znoj međimurskog seljaka

– Uređenje tržnice je u planu, o tome se govori već nekoliko godina. Naime, sadašnja lokacija i opremljenost tržnice ne zadovoljavaju današnje standarde i potrebe stanovnika Čakovca. Još je uvijek aktualno nekoliko varijanti: obnova postojeće tržnice, gradnja natkrivenog objekta na sadašnjoj lokaciji te uređenje potpuno nove tržnice na novoj lokaciji. Predstavljen je i plan uređenja tržnice u prostorima bivše tvornice MTČ, koji su u privatnom vlasništvu. Vlasnik predlaže da se u tom prostoru uredi tržnica te da upravljanje njome preuzme Grad, ili da kupi taj prostor. Gradonačelnik je u nekoliko navrata istaknuo da će o vrsti zahvata i lokaciji odlučiti javnost, a javna rasprava o tome pokrenut će se najesen.

Novo zdanje

No, kako će točno izgledati novo zdanje i što će se dogoditi s prostorom sadašnje tržnice ako nova bude preseljena na predloženu lokaciju?

– Lokacija buduće tržnice još uvijek nije određena, no ako bi bila preseljena u prostore bivšeg MTČ-a ili na neku treću lokaciju, na prostoru u Morandinijevoj ulici uredio bi se trg s parkom. Tržnica mora zadovoljavati sve standarde i potrebe građana. Dakle, uredila bi se sva potrebna infrastruktura, dijelovi za prodaju povrća, voća, mliječnih proizvoda, mesa, ribe i ostalih prehrambenih proizvoda. Trebala bi imali i mogućnost prodaje proizvoda međimurskih OPG-ova u zatvorenim objektima, prostor za ugostiteljske sadržaje, dućane mješovitom robom, pekarnice i slično. Također, tržnica bi trebala biti natkrivena, grijana tijekom zimskih mjeseci te raditi 365 dana u godini – odgovara Vugrinec.

Sadašnja lokacija i opremljenost tržnice ne zadovoljavaju današnje standarde i potrebe stanovnika Čakovca

Predloženi projekt izgradnje nove, delikatesne tržnice izradila je tvrtka Urbia, vlasništvo čakovečkog arhitekta Bojana Perhoča, a projekt je dostupan na web-stranicama tvrtke.

Naveden je i opis potencijalne tržnice:
– Zasad se koristimo izrazom „delikatesne“ tržnice, no ona je daleko više od toga. Trebala bi na jednome mjestu objediniti sve lokalne male, srednje i velike prehrambene proizvođače, bilo kao pojedince ili udruge: OPG-ove koji proizvode poljoprivredno-prehrambene proizvode (povrće, sirevi, zdrava hrana), mesare, vinare i druge vrste prehrambene ponude te prehrambene proizvođače iz drugih hrvatskih regija. Na taj način bila bi i turistički zanimljiva. Koncept je zamišljen tako da svaki prehrambeni proizvođač ili udruga ima zaseban prostor, koji mu, osim same prodaje, omogućuje da organizira i degustaciju svojih proizvoda.

Vidljivo je da se radi o iznimno opsežnom i ambicioznom projektu koji bi trebao građane uvesti u 21. stoljeće. U slučaju potpunog preseljenja stara tržnica postala bi trg s parkom.

Istovremeno, koncept predviđa i zonu restoranske pripreme hrane isključivo od prehrambenih proizvoda koji se prodaju na tržnici, tako da to bude kvalitetno mjesto prehrane i susreta ljudi po povoljnim „fast food“ cijenama s namirnicama iz domaće proizvodnje. U okviru projekta predviđena je klasična zelena tržnica u obujmu u kojem i danas postoji te manji dio s tradicionalnim zanatima koji imaju suvenirsku prezentacijsku funkciju.

Budući da se radi o tržnici u zatvorenom prostoru, ona je prostorno koncipirana tako da pojedini njezini dijelovi mogu biti otvoreni radnim danom i do 22 sata, a petkom i subotom, ovisno o ambicijama ponuditelja, može funkcionirati do ponoći, pa i duže.
Vidljivo je da se radi o iznimno opsežnom i ambicioznom projektu koji bi trebao građane, i centar grada općenito, uvesti u 21. stoljeće.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje