Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci se slažu: nije važno gdje će biti čakovečka tržnica, važno je da bude nova i funkcionalna!

Objavljeno:

- dana

Jedno od najživljih mjesta u Međimurju subotom ujutro definitivno je Tržnica Čakovec, popularni „čakovečki plac“.

Već desetljećima velik broj žitelja Međimurja svoje živežne namirnice i druge proizvode, radilo se o povrću, voću, tjestenini, mesu, medu, cvijeću, ribi, mlijeku, ulju ili čemu drugome, kupuje upravo na placu ovoga međimurskog središta. Kupci znaju da na certificiranoj seljačkoj tržnici mogu pronaći samo ono najbolje od finalnih proizvoda, u koje su utkani muka i znoj međimurskog seljaka.

Predloženi projekt izgradnje nove, delikatesne tržnice izradila je tvrtka Urbia, vlasništvo čakovečkog arhitekta Bojana Perhoča, a dostupan je na web-stranicama tvrtke

Popularne „kumice“, kojima društvo u susjedstvu pravi i poneki „kum“, ne nude samo kvalitetan gotovi produkt međimurske „zemlice“ već i ljubaznost, osobnost, poneku anegdotu ili aktualnost, kao i iskustvo, osobito za mlađe generacije, doživljaja duha nekih prošlih vremena, kad je prodaja podrazumijevala više od puke razmjene novca za dobra; vremena kad se trgovac osobnim pristupom morao založiti kod kupca i uvjeriti ga u čudesne karakteristike onoga što nudi.

Javni interes

Već duže vrijeme šuška se o izgradnji nove delikatesne tržnice u Čakovcu. Prije otprilike tri godine prvi put je do šire javnosti doprla informacija o planiranoj lokaciji, kompleksu bivše Međimurske trikotaže Čakovec u centru grada, površine 26.000 četvornih metara, čiji je vlasnik prije dvije i pol godine postala tvrtka BAT, vlasništvo poznatoga beličkog poduzetnika Zlatka Đurkina, koji kaže da će poštovati javni interes u tom prostoru.

Na upit o trenutnom statusu projekta izgradnje tržnice odgovorio nam je David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove u Gradu Čakovcu:

Kupci znaju da na certificiranoj seljačkoj tržnici mogu pronaći samo ono najbolje od finalnih proizvoda, u koje su utkani muka i znoj međimurskog seljaka

– Uređenje tržnice je u planu, o tome se govori već nekoliko godina. Naime, sadašnja lokacija i opremljenost tržnice ne zadovoljavaju današnje standarde i potrebe stanovnika Čakovca. Još je uvijek aktualno nekoliko varijanti: obnova postojeće tržnice, gradnja natkrivenog objekta na sadašnjoj lokaciji te uređenje potpuno nove tržnice na novoj lokaciji. Predstavljen je i plan uređenja tržnice u prostorima bivše tvornice MTČ, koji su u privatnom vlasništvu. Vlasnik predlaže da se u tom prostoru uredi tržnica te da upravljanje njome preuzme Grad, ili da kupi taj prostor. Gradonačelnik je u nekoliko navrata istaknuo da će o vrsti zahvata i lokaciji odlučiti javnost, a javna rasprava o tome pokrenut će se najesen.

Novo zdanje

No, kako će točno izgledati novo zdanje i što će se dogoditi s prostorom sadašnje tržnice ako nova bude preseljena na predloženu lokaciju?

– Lokacija buduće tržnice još uvijek nije određena, no ako bi bila preseljena u prostore bivšeg MTČ-a ili na neku treću lokaciju, na prostoru u Morandinijevoj ulici uredio bi se trg s parkom. Tržnica mora zadovoljavati sve standarde i potrebe građana. Dakle, uredila bi se sva potrebna infrastruktura, dijelovi za prodaju povrća, voća, mliječnih proizvoda, mesa, ribe i ostalih prehrambenih proizvoda. Trebala bi imali i mogućnost prodaje proizvoda međimurskih OPG-ova u zatvorenim objektima, prostor za ugostiteljske sadržaje, dućane mješovitom robom, pekarnice i slično. Također, tržnica bi trebala biti natkrivena, grijana tijekom zimskih mjeseci te raditi 365 dana u godini – odgovara Vugrinec.

Sadašnja lokacija i opremljenost tržnice ne zadovoljavaju današnje standarde i potrebe stanovnika Čakovca

Predloženi projekt izgradnje nove, delikatesne tržnice izradila je tvrtka Urbia, vlasništvo čakovečkog arhitekta Bojana Perhoča, a projekt je dostupan na web-stranicama tvrtke.

Naveden je i opis potencijalne tržnice:
– Zasad se koristimo izrazom „delikatesne“ tržnice, no ona je daleko više od toga. Trebala bi na jednome mjestu objediniti sve lokalne male, srednje i velike prehrambene proizvođače, bilo kao pojedince ili udruge: OPG-ove koji proizvode poljoprivredno-prehrambene proizvode (povrće, sirevi, zdrava hrana), mesare, vinare i druge vrste prehrambene ponude te prehrambene proizvođače iz drugih hrvatskih regija. Na taj način bila bi i turistički zanimljiva. Koncept je zamišljen tako da svaki prehrambeni proizvođač ili udruga ima zaseban prostor, koji mu, osim same prodaje, omogućuje da organizira i degustaciju svojih proizvoda.

Vidljivo je da se radi o iznimno opsežnom i ambicioznom projektu koji bi trebao građane uvesti u 21. stoljeće. U slučaju potpunog preseljenja stara tržnica postala bi trg s parkom.

Istovremeno, koncept predviđa i zonu restoranske pripreme hrane isključivo od prehrambenih proizvoda koji se prodaju na tržnici, tako da to bude kvalitetno mjesto prehrane i susreta ljudi po povoljnim „fast food“ cijenama s namirnicama iz domaće proizvodnje. U okviru projekta predviđena je klasična zelena tržnica u obujmu u kojem i danas postoji te manji dio s tradicionalnim zanatima koji imaju suvenirsku prezentacijsku funkciju.

Budući da se radi o tržnici u zatvorenom prostoru, ona je prostorno koncipirana tako da pojedini njezini dijelovi mogu biti otvoreni radnim danom i do 22 sata, a petkom i subotom, ovisno o ambicijama ponuditelja, može funkcionirati do ponoći, pa i duže.
Vidljivo je da se radi o iznimno opsežnom i ambicioznom projektu koji bi trebao građane, i centar grada općenito, uvesti u 21. stoljeće.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje