Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci se slažu: nije važno gdje će biti čakovečka tržnica, važno je da bude nova i funkcionalna!

Objavljeno:

- dana

Jedno od najživljih mjesta u Međimurju subotom ujutro definitivno je Tržnica Čakovec, popularni „čakovečki plac“.

Već desetljećima velik broj žitelja Međimurja svoje živežne namirnice i druge proizvode, radilo se o povrću, voću, tjestenini, mesu, medu, cvijeću, ribi, mlijeku, ulju ili čemu drugome, kupuje upravo na placu ovoga međimurskog središta. Kupci znaju da na certificiranoj seljačkoj tržnici mogu pronaći samo ono najbolje od finalnih proizvoda, u koje su utkani muka i znoj međimurskog seljaka.

Predloženi projekt izgradnje nove, delikatesne tržnice izradila je tvrtka Urbia, vlasništvo čakovečkog arhitekta Bojana Perhoča, a dostupan je na web-stranicama tvrtke

Popularne „kumice“, kojima društvo u susjedstvu pravi i poneki „kum“, ne nude samo kvalitetan gotovi produkt međimurske „zemlice“ već i ljubaznost, osobnost, poneku anegdotu ili aktualnost, kao i iskustvo, osobito za mlađe generacije, doživljaja duha nekih prošlih vremena, kad je prodaja podrazumijevala više od puke razmjene novca za dobra; vremena kad se trgovac osobnim pristupom morao založiti kod kupca i uvjeriti ga u čudesne karakteristike onoga što nudi.

Javni interes

Već duže vrijeme šuška se o izgradnji nove delikatesne tržnice u Čakovcu. Prije otprilike tri godine prvi put je do šire javnosti doprla informacija o planiranoj lokaciji, kompleksu bivše Međimurske trikotaže Čakovec u centru grada, površine 26.000 četvornih metara, čiji je vlasnik prije dvije i pol godine postala tvrtka BAT, vlasništvo poznatoga beličkog poduzetnika Zlatka Đurkina, koji kaže da će poštovati javni interes u tom prostoru.

Na upit o trenutnom statusu projekta izgradnje tržnice odgovorio nam je David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove u Gradu Čakovcu:

Kupci znaju da na certificiranoj seljačkoj tržnici mogu pronaći samo ono najbolje od finalnih proizvoda, u koje su utkani muka i znoj međimurskog seljaka

– Uređenje tržnice je u planu, o tome se govori već nekoliko godina. Naime, sadašnja lokacija i opremljenost tržnice ne zadovoljavaju današnje standarde i potrebe stanovnika Čakovca. Još je uvijek aktualno nekoliko varijanti: obnova postojeće tržnice, gradnja natkrivenog objekta na sadašnjoj lokaciji te uređenje potpuno nove tržnice na novoj lokaciji. Predstavljen je i plan uređenja tržnice u prostorima bivše tvornice MTČ, koji su u privatnom vlasništvu. Vlasnik predlaže da se u tom prostoru uredi tržnica te da upravljanje njome preuzme Grad, ili da kupi taj prostor. Gradonačelnik je u nekoliko navrata istaknuo da će o vrsti zahvata i lokaciji odlučiti javnost, a javna rasprava o tome pokrenut će se najesen.

Novo zdanje

No, kako će točno izgledati novo zdanje i što će se dogoditi s prostorom sadašnje tržnice ako nova bude preseljena na predloženu lokaciju?

– Lokacija buduće tržnice još uvijek nije određena, no ako bi bila preseljena u prostore bivšeg MTČ-a ili na neku treću lokaciju, na prostoru u Morandinijevoj ulici uredio bi se trg s parkom. Tržnica mora zadovoljavati sve standarde i potrebe građana. Dakle, uredila bi se sva potrebna infrastruktura, dijelovi za prodaju povrća, voća, mliječnih proizvoda, mesa, ribe i ostalih prehrambenih proizvoda. Trebala bi imali i mogućnost prodaje proizvoda međimurskih OPG-ova u zatvorenim objektima, prostor za ugostiteljske sadržaje, dućane mješovitom robom, pekarnice i slično. Također, tržnica bi trebala biti natkrivena, grijana tijekom zimskih mjeseci te raditi 365 dana u godini – odgovara Vugrinec.

Sadašnja lokacija i opremljenost tržnice ne zadovoljavaju današnje standarde i potrebe stanovnika Čakovca

Predloženi projekt izgradnje nove, delikatesne tržnice izradila je tvrtka Urbia, vlasništvo čakovečkog arhitekta Bojana Perhoča, a projekt je dostupan na web-stranicama tvrtke.

Naveden je i opis potencijalne tržnice:
– Zasad se koristimo izrazom „delikatesne“ tržnice, no ona je daleko više od toga. Trebala bi na jednome mjestu objediniti sve lokalne male, srednje i velike prehrambene proizvođače, bilo kao pojedince ili udruge: OPG-ove koji proizvode poljoprivredno-prehrambene proizvode (povrće, sirevi, zdrava hrana), mesare, vinare i druge vrste prehrambene ponude te prehrambene proizvođače iz drugih hrvatskih regija. Na taj način bila bi i turistički zanimljiva. Koncept je zamišljen tako da svaki prehrambeni proizvođač ili udruga ima zaseban prostor, koji mu, osim same prodaje, omogućuje da organizira i degustaciju svojih proizvoda.

Vidljivo je da se radi o iznimno opsežnom i ambicioznom projektu koji bi trebao građane uvesti u 21. stoljeće. U slučaju potpunog preseljenja stara tržnica postala bi trg s parkom.

Istovremeno, koncept predviđa i zonu restoranske pripreme hrane isključivo od prehrambenih proizvoda koji se prodaju na tržnici, tako da to bude kvalitetno mjesto prehrane i susreta ljudi po povoljnim „fast food“ cijenama s namirnicama iz domaće proizvodnje. U okviru projekta predviđena je klasična zelena tržnica u obujmu u kojem i danas postoji te manji dio s tradicionalnim zanatima koji imaju suvenirsku prezentacijsku funkciju.

Budući da se radi o tržnici u zatvorenom prostoru, ona je prostorno koncipirana tako da pojedini njezini dijelovi mogu biti otvoreni radnim danom i do 22 sata, a petkom i subotom, ovisno o ambicijama ponuditelja, može funkcionirati do ponoći, pa i duže.
Vidljivo je da se radi o iznimno opsežnom i ambicioznom projektu koji bi trebao građane, i centar grada općenito, uvesti u 21. stoljeće.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje