Povežite se s nama

U fokusu

Gradu rastu prihodi, Davor Patafta za 2019. najavio povećanje priljeva od čak 20 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

U prvih šest mjeseci 2018. nastavljen je rast prihoda Grada Varaždina za čak 15 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, naglasio je gradski vijećnik Mario Lešina na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Napomenuo je i da se metodologija planiranja pokazala dobrom jer su proračunski rashodi u skladu s planom.

Na njega se nadovezao varaždinski poduzetnik Davor Patafta, jedan od gradskih vijećnika koji su najavljivali povećanje fiskalnih priljeva po osnovu  poreza na dohodak.

– Očekujem da će on rasti i 2019, godine, te ispred skupine gospodarstvenika apeliram da se razmisli o olakšicama za njih, bilo kod naknada ili prireza, Naime, ako Koprivnica može biti bez prireza, onda i Varaždin može nešto učiniti u tom smjeru. To nije trošak za proračun jer je riječ o nekoliko stotina tisuća kuna koje poduzetnici u njega vraćaju – rekao je Davor Patafta i najavio da će sljedeće godine priljev biti 20 milijuna kuna veći jer se u Varaždinu povećavaju plaće.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok složio se s Pataftom, ali je uz plaće, dvoznamenkasti porast prihoda pripisao povećanim prihodima od komunalnog doprinosa i investicija.

– Znam da će građani reći da su plaće još uvijek male, no takav je splet okolnosti jer imamo dosta radno intenzivne industrije. Međutim, da je Vlada makar jednom intervenirala u Varaždinu, kao što to čini s Uljanikom, mi bismo danas bili Švicarska. Štoviše, bili bismo jedna od najbogatijih regija da je samo 20 posto od 30 milijardi kuna koje je otišlo za to brodogradilište uložila u Varaždin. Plaće rastu jer nema radne snage i poduzetnici govore kako će u stranim zemljama objaviti oglase s pozivom mladima da se vrate u Hrvatsku – naglasio je Čehok.

Ujedno je najavio daljnji porast prihoda od komunalnog doprinosa koji je usko vezan uz veći broj investicija najavljenih na gradskom području.

– Neke od njih su u tijeku, a dvije investicije bit će realizirane u proljeće u zoni Brezje. Povećat će se i priljev od komunalnih doprinosa jer je Ustavni sud konačno presudio da i državne institucije moraju gradovima plaćati komunalnu naknadu. U tome više nisu iznimka ni vojni objekti i to je dobar pokazatelj za Grad – pojasnio je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na primjedbu da je povećan proračunski trošak za plaće u školama, dok je za gradske zaposlenike smanjen.

– Riječ je o povećanju izdataka za pomoćnike u nastavi koji se iskazuju kao naš trošak.  Grad se proteklih godinu dana kadrovski i financijski konsolidirao i imamo 20 zaposlenika manje. Mi ne želimo na bilo koji način nekoga otjerati, nego se pokazalo da prevelika administracija guši učinkovitost. Primjerice, od 2007. do 2009. uz proračun od 350 milijuna kuna u Varaždinu su ostvarena rekordna ulaganja, a to smo uspjeli s 93 zaposlenika. Lani je u lipnju bilo 118 zaposlenih, 100 milijuna kuna manji proračun i daleko manje aktivnosti. Sada imamo proračunski višak i novac ćemo usmjeriti na razvojne projekte i programe – zaključio je Ivan Čehok.

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati