Povežite se s nama

U fokusu

Habek: Idemo po novi mandat za kontinuitet rasta Hrvatske

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Koalicija “Hrvatska raste” objavila je listu svojih 14 kandidata za Hrvatski sabor na izborima koji će se održati 8. studenoga. Na njoj je i predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek iz Ivanca, koji je i dosad bio zastupnik u prethodna dva saziva Sabora.

Habek se nalazi na sedmom mjestu liste, a uz njega od SDP-ovaca iz Varaždinske županije na listi je i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, koji je na desetom mjestu.

Uvijek “diše” lijevo

– Prije svega, velika mi je čast biti opet na listi i vjerujem da je to priznanje za moj rad u prethodnih osam godina u Saboru, kao i za rad na poziciji predsjednika Županijskog SDP-a, jer smo sve jači na županijskoj razini i pred nama su velike stvari. Isto tako, imam i nezahvalnu ulogu povjerenika SDP-a u Gradu Varaždinu nakon raspuštanja organa stranke, međutim ostvarili smo najbolji rezultat na izborima za mjesne odbore, nakon kojih imamo 5 predsjednika i 8 potpredsjednika, i time smo pokazali da smo postali najjača stranka u Gradu Varaždinu. Vjerujem da su to sve bili razlozi zašto me je predsjednik stranke Zoran Milanović predložio na listu za Sabor – ističe Habek.
Po nedavnoj anketi koju je objavio RTL, a izradila Promocija plus, koalicija Hrvatska raste, koju predvodi SDP, ima 8 mandata i dominantna je u trećoj izbornoj jedinici. Habek ističe da je to zadovoljavajuće, ali da vjeruje da ima prostora čak i za još jedan mandat više.

 

Nezaposlenost je niža, a stopa nezaposlenosti mladih spuštena je ispod 40%

– SDP je s koalicijskim partnerima puno napravio u ove tri naše sjeverne županije i veseli nas da naše sugrađanke i sugrađani to prepoznaju. Nadam se da, uz dobru kampanju i prezentaciju svega što smo postigli u sređivanju stanja u državi nakon svega onoga što je radila HDZ-ova Vlada na čelu s Sanaderom, imamo mogućnosti i za više mandata. A postigli smo puno, prisjetite se 2011. godine, i kada usporedimo s današnjim stanjem, doista je uveden red u državi. Od reda u fiskalnom sustavu, od reda u legalizaciji, od reda u poticajima u poljoprivredi, od reda u isplati socijalnih naknada, reda u stimuliranju poduzetnika, zapravo u koji god resor se okrenete vidite da je red. A iz toga reda slijedi i rast, i to se sada jako dobro vidi, da je nakon tri godine sređivanja došlo vrijeme za rast. Na pitanje je li realno očekivati i daljnji rast koji će bolje osjetiti i građani naše države, Habek rezolutno odgovara:

– Dobijemo li povjerenje naših građana, a vjerujem da hoćemo, iako će biti teško, u novom mandatu nastavit ćemo već započeti posao na ubrzanju gospodarskog rasta. Preokrenuti su gospodarski trendovi, zemlja je izvučena je dugogodišnje krize i recesije. U tri uzastopna kvartala ostvaren je gospodarski rast, a prema svim pokazateljima i prognozama, odnosno nastavku dobrih vijesti o rastu izvoza, industrijske proizvodnje, trgovine na malo i rastu investicija, očekuje se i daljnji rast BDP-a u trećem kvartalu. Za to trebamo još jedan mandat, mandat kontinuiteta i rasta, za koji su sada stvoreni svi preduvjeti. Građani će to i direktno osjetiti jer ćemo nastaviti s poreznim rasterećenjem naših građana, dakle povećanjem plaća, kao što smo početkom 2015. povećali plaće za više od milijun naših zaposlenih građana. Daljnje rasterećenje oporezivanja osobnog dohotka jedna je od ključnih mjera koju namjeravamo provesti na početku idućeg mandata. I naravno naš je prioritet nastavak bitke za rast zapošljavanja i nova radna mjesta ljudima koji traže svoju šansu za posao i plaću. Smanjit ćemo i PDV za ključne poljoprivredne proizvode na 13 posto, a što se tiče švicarskog franka, vidite da smo stali na kraj bankama i da smo postigli rješenje koje će 53 tisuće obitelji osigurati bezbrižniju budućnost. Posebnu pažnju posvetili smo cijelom nizu mjera aktivne politike zapošljavanja, i zato je nezaposlenost dosta niža, a mi u Varaždinskoj županiji svjedočimo tome. Poseban naglasak stavili smo na zapošljavanje mladih i kroz program Garancija za mlade i neke druge. Stopa nezaposlenosti mladih spuštena je s 50-tak posto na ispod 40%, a od početka 2015. zaposleno je više od 70.000 mladih, od čega 32.000 na neodređeno. I to su podaci koji su egzaktni i ne mogu se osporiti, iako ima onih koji se jako trude – naglašava Habek.

Konačno i Kirurgija

Kako je Sabor zaključio svoj četverogodišnji rad u proteklom, 7. sazivu, na kraju razgovora pitali smo Habeka za osvrt na svoj rad te koji su to projekti koji se mogu očekivati u Varaždinskoj županiji ako pobijedi koalicija Hrvatska raste. – Prije svega želim istaknuti da se rad saborskog zastupnika ne može mjeriti samo brojem javljanja u Saboru, nego i radom na terenu te, posebno, u pomoći našem kraju kroz razne projekte. Zadovoljan sam što sam u tom području bio vrlo aktivan i mogao pomoći. Što se tiče projekata, očekujemo ostvarenje dugo najavljivanog projekta dogradnje Bolnice, koji će država financirati s oko 400 milijuna kuna, projekt brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, od osobite važnosti za ljude s ovoga područja, projekt aglomeracije i cijeli niz projekata koji će se uz državu i lokalnu samoupravu financirati iz europskih fondova. Također, bitno je daljnje smanjivanje administrativnih barijera i pojednostavljenje poslovanja za gospodarstvo i poduzetništvo, a po tom poduzetničkom duhu upravo je ova županija poznata i tu vidim velike šanse – završio je Habek.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje