Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Do novca za bale vjerojatno prodajom potraživanja

Objavljeno:

- dana

Natječaj za zbrinjavanje bala u Brezju

U Gradu Varaždinu razmatraju kako će se platiti trajno zbrinjavanje baliranog otpada kojeg je u Brezju već oko 137.000 tona, za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio u petak međunarodni natječaj.

– Od ponuditelja očekujemo prijedlog tehnologije, detaljan terminski i radni plan sve pod uvjetom da se predloženo može obaviti na zakonski propisan način i u periodu manjem od godine dana – pojasnio je u četvrtak ministar Mihael Zmajlović.
Fond u prvoj fazi traži zainteresirane ponuditelje za uslugu uklanjanja baliranog miješanog komunalnog otpada s lokacije Brezje, kao i utovar, vaganje, prijevoz, istovar te postupak obrade, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Postupak zbrinjavanja otpada, kako naglašavaju u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode (MZOIP), ne smije uključivati opciju odlaganja neobrađenog ili djelomično obrađenog otpada na jedno ili više odlagališta diljem Hrvatske.
Nakon prve faze natječaja komisija će pregledati ponude i odabrati tehnologiju zbrinjavanja, a zatim slijedi druga faza postupka u kojoj će se zatražiti financijske ponude od ponuditelja koji zadovolje uvjete.
– Postupak zbrinjavanja obavit će se o trošku Grada Varaždina, ali će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati troškove u iznosu od minimalno 40 posto – naglašavaju u MZOIP-u koje se nada da će u travnju imati ponuditelja koji zadovoljava kriterije.

Računi (ne)znatno veći

Ako se uspiju riješiti sve pravne dvojbe i Fond uistinu odobri 40 ili čak 50 posto novca za zbrinjavanje bala, pitanje je odakle namiriti drugu polovicu troška koja bi mogla iznositi oko 60 milijuna kuna, uzme li se u obzir da je u Brezju 137.000 tona bala, a da je na lanjskom (neuspjelom) natječaju slovačka tvrtka za spaljivanje tražila 899 kuna po toni (bez PDV-a).
– Najprije treba vidjeti koliku će cijenu dati ponuditelji, a realno je očekivati i da će Fond sufinancirati trošak zbrinjavanja s više od 40 posto. Nadalje, Varkom ima za tu svrhu više od dva milijuna kuna, a još devet milijuna kuna avansa je kod T7 VIS-a u vezi čega se vodi spor.

Bude li Grad Varaždin trebao dati oko 50 milijuna, korisnici će vraćati po 3.000 kuna

Ostatak će se najvjerojatnije namiriti prodajom potraživanja jer je to jednostavnije, iako ima više modela. Razgovarali smo o tome s bankama kojima bi novac vraćali korisnici kroz više godina, pri čemu bi Grad Varaždin snosio trošak kamata, a možda i više jer su građani najmanje krivi za to što se godinama otpad odlagao u Brezju – rekao nam je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji naglašava da zbog zbrinjavanja bala računi za otpad ne bi smjeli porasti za više od 15-20 kuna.
Uzme li se da će za zbrinjavanje trebati 50 milijuna kuna, kao i da na području Varaždina ima 17 tisuća korisnika kojima računi zbog bala ne bi porasli više od 20 kuna, ispada da će svaki od njih trebati platiti gotovo 3.000 kuna, i to kroz 12 godina! Takav rok otvara pitanje (nemalog) troška kamata, pa se s razlogom nameće dvojba hoće li se na kraju uopće dobiti toliko najavljivano (financijski) prihvatljivije rješenje?

Izvor:
Foto:

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje