Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Habijan iz HDZ-a u nastavcima iznosi neprovjerene i neistitine informacije

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE GRADONAČELNIKA

Najave vijećnika HDZ-a da sutra neće podržati novi u nizu rebalansa gradskog proračuna za ovu godinu su, čini se, prilično uzrujale varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, koji je poslao reagiranje, što dosad nije bila praksa.

Predsjednik Povjerenstva gradskog HDZ-a Damir Habijan u nastavcima iznosi neprovjerene i neistinite informacije pa njegov rad ocjenjujemo neozbiljnim i neprihvatljivim – ističe Habuš u reagiranju, u kojem se osvrće na izjave dane o rebalansu proračuna, prijedlogu Odluke o dimnjačarskim poslovima i preoblikovanju NK Varaždina. 

Zanimljivo je da se na Habijanova upozorenja o loše pripremljenim izvješćima tvrtki u vlasništvu i suvlasništvu Grada nije očitovao, pa još uvijek nije poznato jesu li u tvrtki Vartop zaboravili dati razrješnicu direktoru ili nisu zadovoljni njegovim radom.

Reagiranje Gorana Habuša u nastavku donosimo u cijelosti.

“Nisam ni očekivao da će vijećnici HDZ-a podržati rebalans Proračuna, kao što dosad nisu podržali gotovo sve predložene odluke. Žalosti činjenica što takvim radom vijećnici nanose štetu Gradu Varaždinu, a ne meni osobno ili stručnim službama Grada. Ovim rebalansom Proračuna koji će se naći sutra na vijeću,  ostatak od kreditnih sredstava se usmjerava na izgradnju reciklažnog dvorišta (što nam je zakonska obveza) i na obnovu VI. osnovne škole. Druge izmjene su tehničke naravi te ne povećavaju niti prihodovnu niti rashodovnu stranu Proračuna. Nevjerojatno je da vijećnici bilo koje političke opcije to neće prihvatiti.

Nadalje, a u vezi NK Varaždin, a kako bi Varaždinci dobili istinitu informaciju, moram reći da bez obzira da li je to gosp. Habijanu i ostalim članovima HDZ-a prihvatljivo ili ne, o otvaranju stečaja nad NK Varaždinom (ranije NK Varteksom), odlučio je nadležni trgovački sud jer su za to bili ispunjeni Stečajnim zakonom propisani razlozi, a ne gradonačelnik Grada Varaždina ili gradska uprava. Ako se uzme u obzir kako je samo blokada nekadašnjeg NK Varteksa prema podacima FINE iz svibnja o.g. iznosila više od 21,6 milijuna kuna, a ukupna potraživanja svih vjerovnika još i više, spomenutih milijun kuna koje bi Grad Varaždin po odluci o preoblikovanju uložio u isti, bilo bi zanemarivo i u krajnjem slučaju, bez željenog rezultata – a to je revitalizacija nogometnog kluba s, kako gosp. Habijan ističe, dugogodišnjom tradicijom. Iz tog se razloga krenulo ispočetka, s klubom bez repova iz prošlosti i bez višemilijunskih dugovanja. Samo za informaciju g. Habijanu i nekadašnji NK Varaždin koji je sad u stečaju imao je status amaterskog kluba zadnjih nekoliko godina. Odlukom da se krene u preoblikovanje novog nogometnog kluba gradska uprava u suradnji sa Županijskim nogometnim savezom i Varaždinskom županijom želi ponovno vratiti nogomet u naš grad i omogućiti djeci (njih 190-tak) koji treniraju u tom klubu kvalitetne uvjete za bavljenje sportom te dugoročno, a kroz preoblikovanje, stvoriti uvjete za pronalazak strateškog partnera koji bi nastavio financiranje i upravljanje klubom kao perjanicom nogometa čitave regije sjever.

I zaključno, a u vezi prijedloga odluke o dimnjačarskim uslugama ili bilo koje odluke koju predlažem kao gradonačelnik, pozivam vijećnike HDZ-a da putem savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, preko odbora ili putem amandmana daju svoje primjedbe i prijedloge i da se konačno aktivno uključe u donošenje odluka. Naime, većina tih odluka je zakonska obveza Grada i neshvatljivo je HDZ-ovo protivljenje i to isključivo i samo preko medija i na samoj sjednici Gradskog vijeća.”

Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg tjedna nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan odvijati online, u četvrtak i petak.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu u četvrtak i petak pratiti online, ponedjeljak je blagdan Svih Svetih pa nastave nema, a u utorak i srijedu su školski praznici. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje