Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Habijan iz HDZ-a u nastavcima iznosi neprovjerene i neistitine informacije

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE GRADONAČELNIKA

Najave vijećnika HDZ-a da sutra neće podržati novi u nizu rebalansa gradskog proračuna za ovu godinu su, čini se, prilično uzrujale varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, koji je poslao reagiranje, što dosad nije bila praksa.

Predsjednik Povjerenstva gradskog HDZ-a Damir Habijan u nastavcima iznosi neprovjerene i neistinite informacije pa njegov rad ocjenjujemo neozbiljnim i neprihvatljivim – ističe Habuš u reagiranju, u kojem se osvrće na izjave dane o rebalansu proračuna, prijedlogu Odluke o dimnjačarskim poslovima i preoblikovanju NK Varaždina. 

Zanimljivo je da se na Habijanova upozorenja o loše pripremljenim izvješćima tvrtki u vlasništvu i suvlasništvu Grada nije očitovao, pa još uvijek nije poznato jesu li u tvrtki Vartop zaboravili dati razrješnicu direktoru ili nisu zadovoljni njegovim radom.

Reagiranje Gorana Habuša u nastavku donosimo u cijelosti.

“Nisam ni očekivao da će vijećnici HDZ-a podržati rebalans Proračuna, kao što dosad nisu podržali gotovo sve predložene odluke. Žalosti činjenica što takvim radom vijećnici nanose štetu Gradu Varaždinu, a ne meni osobno ili stručnim službama Grada. Ovim rebalansom Proračuna koji će se naći sutra na vijeću,  ostatak od kreditnih sredstava se usmjerava na izgradnju reciklažnog dvorišta (što nam je zakonska obveza) i na obnovu VI. osnovne škole. Druge izmjene su tehničke naravi te ne povećavaju niti prihodovnu niti rashodovnu stranu Proračuna. Nevjerojatno je da vijećnici bilo koje političke opcije to neće prihvatiti.

Nadalje, a u vezi NK Varaždin, a kako bi Varaždinci dobili istinitu informaciju, moram reći da bez obzira da li je to gosp. Habijanu i ostalim članovima HDZ-a prihvatljivo ili ne, o otvaranju stečaja nad NK Varaždinom (ranije NK Varteksom), odlučio je nadležni trgovački sud jer su za to bili ispunjeni Stečajnim zakonom propisani razlozi, a ne gradonačelnik Grada Varaždina ili gradska uprava. Ako se uzme u obzir kako je samo blokada nekadašnjeg NK Varteksa prema podacima FINE iz svibnja o.g. iznosila više od 21,6 milijuna kuna, a ukupna potraživanja svih vjerovnika još i više, spomenutih milijun kuna koje bi Grad Varaždin po odluci o preoblikovanju uložio u isti, bilo bi zanemarivo i u krajnjem slučaju, bez željenog rezultata – a to je revitalizacija nogometnog kluba s, kako gosp. Habijan ističe, dugogodišnjom tradicijom. Iz tog se razloga krenulo ispočetka, s klubom bez repova iz prošlosti i bez višemilijunskih dugovanja. Samo za informaciju g. Habijanu i nekadašnji NK Varaždin koji je sad u stečaju imao je status amaterskog kluba zadnjih nekoliko godina. Odlukom da se krene u preoblikovanje novog nogometnog kluba gradska uprava u suradnji sa Županijskim nogometnim savezom i Varaždinskom županijom želi ponovno vratiti nogomet u naš grad i omogućiti djeci (njih 190-tak) koji treniraju u tom klubu kvalitetne uvjete za bavljenje sportom te dugoročno, a kroz preoblikovanje, stvoriti uvjete za pronalazak strateškog partnera koji bi nastavio financiranje i upravljanje klubom kao perjanicom nogometa čitave regije sjever.

I zaključno, a u vezi prijedloga odluke o dimnjačarskim uslugama ili bilo koje odluke koju predlažem kao gradonačelnik, pozivam vijećnike HDZ-a da putem savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, preko odbora ili putem amandmana daju svoje primjedbe i prijedloge i da se konačno aktivno uključe u donošenje odluka. Naime, većina tih odluka je zakonska obveza Grada i neshvatljivo je HDZ-ovo protivljenje i to isključivo i samo preko medija i na samoj sjednici Gradskog vijeća.”

Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje