Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Izgradnja vrtića u Hrašćici i Kučanu je prioritet, ali Gradsko vijeće neću sazvati

Objavljeno:

- dana

ODGOVOR

Gradonačelnik Goran Habuš neće tražiti sazivanje sjednice Gradskog vijeća po hitnom postupku kako bi to tijelo dalo suglasnost na dva projekta koja bi se prijavila za sufinanciranje iz EU Programa ruralnog razvoja.

Da se sjednica sazove, danas su zatražili vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić.

<< Hitno sazovite Gradsko vijeće: za vrtiće u Hrašćici i Kučanu možemo dobiti 11 milijuna kuna iz EU

– Njihovi zahtjevi nisu iskreni, jer da su zaista htjeli podržati projekte glasali bi za proračun kad je za to bilo vrijeme. Nisu u pitanju samo novi vrtići i sportski objekti, nego i svi drugi projekti koji trenutno stoje zbog neizglasavanja proračuna, a od izuzetne su važnosti za Grad Varaždin. Dva puta sam predlagao proračun i naglašavao koliko je bitno za Grad da proračun prođe. Vijećnici su imali priliku dva puta dogovoriti proračun i osigurati funkcioniranje grada, a time i prijavljivanje na natječaje, ali su upravo Avar i Bunić sa istomišljenicima rušili proračun. Sada ovu njihovu naknadnu pamet smatram samo još jednom željom za samopromocijom, čime se zapravo bave cijelo vrijeme – reagirao je Habuš.

Vijeće treba dati suglasnost, ali ju neće tražiti?

Sjednicu neće sazivati, no naveo je da će učiniti sve da pokušaju prijaviti projekte na mjeru 7.4.1.

– S obzirom na nova pravila prijavljivanja i činjenicu da se iz jedne jedinice lokalne samouprave mogu prijaviti samo dva projekta, jasno je da će nam prioritet biti izgradnja dječjih vrtića u Hrašćici i Donjem Kučanu – istaknuo je.

Nije jasno kako planira prijaviti projekte s obzirom da to nije moguće bez suglasnosti Gradskog vijeća, što su napomenuli Bunić i Avar.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje