Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Izgradnja vrtića u Hrašćici i Kučanu je prioritet, ali Gradsko vijeće neću sazvati

Objavljeno:

- dana

ODGOVOR

Gradonačelnik Goran Habuš neće tražiti sazivanje sjednice Gradskog vijeća po hitnom postupku kako bi to tijelo dalo suglasnost na dva projekta koja bi se prijavila za sufinanciranje iz EU Programa ruralnog razvoja.

Da se sjednica sazove, danas su zatražili vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić.

<< Hitno sazovite Gradsko vijeće: za vrtiće u Hrašćici i Kučanu možemo dobiti 11 milijuna kuna iz EU

– Njihovi zahtjevi nisu iskreni, jer da su zaista htjeli podržati projekte glasali bi za proračun kad je za to bilo vrijeme. Nisu u pitanju samo novi vrtići i sportski objekti, nego i svi drugi projekti koji trenutno stoje zbog neizglasavanja proračuna, a od izuzetne su važnosti za Grad Varaždin. Dva puta sam predlagao proračun i naglašavao koliko je bitno za Grad da proračun prođe. Vijećnici su imali priliku dva puta dogovoriti proračun i osigurati funkcioniranje grada, a time i prijavljivanje na natječaje, ali su upravo Avar i Bunić sa istomišljenicima rušili proračun. Sada ovu njihovu naknadnu pamet smatram samo još jednom željom za samopromocijom, čime se zapravo bave cijelo vrijeme – reagirao je Habuš.

Vijeće treba dati suglasnost, ali ju neće tražiti?

Sjednicu neće sazivati, no naveo je da će učiniti sve da pokušaju prijaviti projekte na mjeru 7.4.1.

– S obzirom na nova pravila prijavljivanja i činjenicu da se iz jedne jedinice lokalne samouprave mogu prijaviti samo dva projekta, jasno je da će nam prioritet biti izgradnja dječjih vrtića u Hrašćici i Donjem Kučanu – istaknuo je.

Nije jasno kako planira prijaviti projekte s obzirom da to nije moguće bez suglasnosti Gradskog vijeća, što su napomenuli Bunić i Avar.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!