Povežite se s nama

Novosti

Habuš: Svima je jasno da baliranje nije rješenje!

Objavljeno:

- dana

Hoće li otpad u Univerzal, a građanima dva računa, odlučit će varaždinsko Gradsko vijeće

Na sinoćnjoj sjednici Vijeća 7. mjesnog odbora Varaždin „Biškupec“, koji obuhvaća i područje Brezja,  nije bilo suglasja oko prijedloga povjerenstva da varaždinski Univerzal bude koncesionar za komunalni otpad koji svakodnevno nastaje u varaždinskim domaćinstvima. Takav prijedlog idućeg će se četvrtka naći pred vijećnicima varaždinskog Gradskog vijeća koji će donijeti konačnu odluku, a prije toga trebalo bi se o njemu raspravljati i na zboru građana VII. mjesnog odbora.

„Grad Varaždin raspisao je u lipnju koncesiju za zbrinjavanje novonastalog varaždinskog otpada. Stigle su dvije ponude koje su otvorene 19. listopada: UNIVERZAL-a i zajednička ponuda BABIĆ d.o.o. – T7 VIS-a koja je ponudila nižu cijenu. Međutim, nakon što je stručno povjerenstvo pregledalo obje ponude, utvrđeno je da Babić nema sve potrebne dozvole, ustvrdio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš dodavši da je „neodgovorno javiti se na natječaj bez svih potrebnih dozvola“.

Pročelnik Vlado Vlašić objasnio je što je i kada točno utvrdilo stručno povjerenstvo kojeg vodi.

„Početak pregleda dokumentacije pristigle na natječaj bio je 23. listopada kada smo pregledali što je tko dostavio. To smo istog dana prekinuli te nastavili u utorak, 6. studenog. Utvrdili smo da zajednica ponuditelja tvrtki Babić i T7 VIS nema dozvolu za predmet natječaja. Naime, Grad Varaždin je raspisao koncesiju za odlaganje otpada, ali to podrazumijeva i njegovu prethodnu obradu. Tvrtka Babić ima dozvolu za skupljanje komunalnog otpada, ali nema za njegovu obradu, dok  Univerzal ima, naglasio je Vlašić priznavši da su već posjetili Univerzal još u ponedjeljak, dok tvrtku Babić nisu jer „nema postrojenje za obradu“.

Osim komunalnog otpada s područja grad Varaždina, Gospodarska zona u Brezju mogla bi biti i mjesto obrade otpada iz općina Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki i Vinica. Natječaj za to raspisao je Varkom, a najpovoljniju ponudu  dao je Univerzal. O tome, međutim, nije bilo ni riječi na sjednici Vijeća 7. mjesnog odbora, baš kao ni o tome da je Varkom 26. listopada dobio dozvolu za obradu otpada u Brezju idućih pet godina.

Budući da je bila manjkava i ponuda Univerzala, dodao je komunalni pročelnik, ovog utorka donijet je zaključak da to ispravi u roku od pet dana, ali je to učinjeno već u četvrtak.

„Sada imamo dvije mogućnosti: ili nastavak baliranja ili otpad dati Univerzalu do početka rada Piškornice. Dakle, imate opciju daljnjeg odlaganja u Brezju na otvorenom gdje na otpad djeluje Sunce, vjetar i kiše te se širi smrad kojeg osjećate. S druge strane Univerzal ima mehaničku obradu otpada u zatvorenom prostoru s vodenim filtrima i tvrde da neće biti smrada. Ja ne znam je li tako 100 posto i ne mogu dati ruku u vatru za to, ali oni tako tvrde. Uostalom postoje inspekcije. Dakle, ako nastavimo s odlaganjem, imat ćemo smrad i dalje. U Brezju samo gomilamo otpad i svima je jasno svima da to nije rješenje. Treba zaustaviti baliranje i ovo je početak rješavanja problematike zbrinjavanja varaždinskog komunalnog otpada, ustvrdio je Habuš dodavši da je svjestan kako će biti nezadovoljstva zbog obrade otpada uz Zagrebačku ulicu, ali to će se „smiriti kad se građani uvjere da smrada nema“.

Obrada, kako je dodao Vlašić, ekološki je prihvatljivija jer se Univerzal obvezao da će ono što ostane nakon obrade odvesti idući dan, a prihvatljivija je i cjenovno je jer se kod odlaganja otpad plaćati dva puta: prvi put plaća se baliranje i odlaganje u Brezju, a drugi put će građani platiti i njegovo uklanjanje s tog odlagališta.  

“Raspisivati ponovno koncesiju nema smisla jer nema interesa za tekući otpad, dok za bale postoji. No mislim obilaziti vijećnike kao Čehok i pred njima plaziti da glasaju za koncesiju. Upoznat ću ih sa činjenicama da treće mogućnosti nema, naglasio je Habuš.

Budući koncesionar, prema natječajnoj dokumentaciji, trebao bi svakodnevno, uključujući blagdane i praznike, ali izuzev nedjelje obraditi oko 50 tona otpada s prostora grada Varaždina. Mjesna vijećnica Aurelija Šemiga upozorila je da stanovnici Zagrebačke ulice već sada trpe posljedice obrade industrijskog otpada u Univerzalu, gdje je bilo i spaljivanja, a smeta im i buka na koju se godinama žale bez rezultata jer se na dan izlaska inspekcija nije radilo.

„Dođite živjeti kod nas i to čujte. Uostalom, ako nam smrdi otpad s odlagališta, kako li će nam biti kad će se obrađivati nedaleko od kuća jer velite da ne možete jamčiti da smrada neće biti? Kako će građani biti zaštićeni? Do sada nisu gotovo ništa napravili da bi zaštitili građane. Neozbiljni su. Ima li kakva studija o utjecaju? Što ako se strojevi pokvare? Mislim da nije dobro obrađivati otpad u neposredno u našem susjedstvu gdje se kuće ne mogu prodati zbog toga što nam se događa, kazala je Šemiga koju je  dodala da je posebno brine što Univerzal ima dozvole i za opasni otpad.

Naglasivši da neće on donijeti odluku hoće li otpad ići Univerzalu, već vijećnici, gradonačelnik je otkrio da se razgovara s Varkomom kako bi već od početka iduće godine u domaćinstva uveo treću kantu za biološki otpad koji najviše smrdi.

„Time bismo smanjili i količinu, no tako dugo dok nemamo prostor za njegovo kompostiranje, pitanje je što ćemo točno s njime, priznao je Habuš dodavši da postoji mogućnost njegove prodaje.

Gradski vijećnik Ilija Ivezić, koji je došao nakon odlaska Nevenke Kobal, složio se da je Univerzal jedino moguće rješenje.

„I stanari oko mog kafića žalili su se na buku, a onda je inspekcija utvrdila da se u stanovima više čuju automobili. Nekada nam je u Brezju i Varteks pištao, a i danas imamo povremeni smrad s drugih industrijskih pogona na našem području, ustvrdio je Ivezić doadvši se se kuće u kvartu ne mogu prodati zbog toga što ljudi nemaju novce, a ne zbog Univerzala.

Da nema razloga za brigu ustvrdio je i komunalni pročelnik otkrivši da se u Univerzalu već obrađivao komunalni otpad.

„Dva ili tri mjeseca tijekom 2010. i 2011. tvrtka Babić dopremala je s pojedinih općina komunalni otpad u Univerzal jer joj je to bilo povoljnije nego ga odmah voziti na odlagališta. Jeste li to osjetili? Ništa drastično se nije dogodilo niti će se dogoditi jer komunalni otpad je samo mali dio ukupnog otpada koji obrađuje Univerzal. Za to ima dozvole s kojima Grad Varaždin nema ništa, ustvrdio je Vlašić napomenuvši da će tvrtka i dalje raditi s otpadom neovisno kakvu će odluku donijeti vijećnici.  

Ukoliko se vijećnici odluče za Univerzal, građani će dobivati dva računa za otpad.

 „Naravno da se neće onda naplaćivati baliranje, ali će se naplaćivati odlaganje. Tako će Varkom slati račune za prikupljanje otpada, a Univerzal za odlaganje. Ukupni iznos trebao bi biti otprilike isti kao dosada, ustvrdio je Vlašić te najavio da će  novi obračun ići tek od početka godine kada bi trebala završiti moguće žalbe.

Naglasivši da Piškornica neće tako skoro jer ide se u reviziju cijelog projekta, mjesnog vijećnika Zlatka Mehuna zanimalo je bi li građani Brezja mogli dobiti manje račune ili nešto druga u zamjenu ukoliko će na njihovom području biti obrada otpada. Vlašić je takvu mogućnost otklonio ne samo zato što za to nema zakonske osnove, već i zbog toga što se neće širiti smrad iz Unverzala.

 

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje