Povežite se s nama

Novosti

Habuš: Za pripremu nove stranke ne može koristiti službene stvari

Objavljeno:

- dana

Martinčević ostala bez službenog vozila, kartice…

Hrvatski sabor dobio je već 12 klub zastupnika, klub zastupnika DC-a i nezavisnih zastupnika Natalije Martinčević te Jakše Baloevića. Uz splitskog nezavisnog zastupnika i varaždinsku zastupnicu, koja je ujedno i predsjednica novog kluba, tu je i Vesna Škare Ožbolt, jedina zastupnica DC-a u Hrvatskom saboru.

– Kao što sam i najavila prilikom mog isključivanja iz HNS-a,  želim još više raditi u interesu građana koji su mi dali povjerenje, a klub zastupnika za to daje veće mogućnosti, što ćemo i pokazati – rekla nam je saborska zastupnica Natalija Martinčević koja je isključena iz HNS-a zbog postupaka i stavova u vezi izbacivanja Radimira Čačića iz stranke.

Iako je tek osnovan, novi klub neće biti trajnog karaktera. Naime, očekuje se da će Martinčević preuzeti budući klub saborskih zastupnika nove političke stranke za koju Čačić već priprema program u pulskom zatvoru i okuplja istomišljenike na terenu, prvenstveno sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Osnivački sabor nove stranke, čije se ime još drži u tajnosti, održat će se po Čačićevom izlasku iz zatvora, koji bi mogao biti u lipnju, ukoliko se prihvati  njegova molba za uvjetni otpust.

Rad Natalije Martinčević na pripremi terena za novu stranku ne prolazi nezamijećeno u HNS-u, osobito u Gradu Varaždinu gdje je zamjenica gradonačelniku Goranu Habušu (HNS). Tako je ovih dana promijenjen pravilnik sukladno kojem može obavljati samo poslove koje joj dodijeli gradonačelnik, a tih baš neće biti puno ili ih uopće neće biti, sudeći po ranijim najavama o razvlaštenju. Uz to, morala je vratiti i ključeve službenog vozila Pegeout 507 koji je unajmljen za njezine potrebe, kao i službenu bankovnu karticu, a osjetno joj je smanjen i limit troškova službenog mobitela.

– Ovdje se radi o političkom revanšizmu na štetu građana koji svoje korijene ima u vremenu prije mog isključenja. Naime, Habuš u meni vidi najvećeg političkog suparnika već neko vrijeme, veli Martinčević dodajući da želi i dalje biti aktivna zamjenica gradonačelnika, ali je u tome sprječavaju.

Upitana zašto naglašava da želi raditi, ali joj se ne dopušta, dok istovremeno sve manje dolazi u Gradsku vijećnicu i Hrvatski sabor, Martinčević odgovara da je razlog tome bila suspenzija u HNS-u, kao i ostala događanja vezana uz njezino isključenje. S time se međutim, ne slaže varaždinski gradonačelnik.

– Od kada je Čačić isključen iz HNS-a, Martinčević je bila u Gradskoj vijećnici svega nekoliko puta, a nije baš često viđena ni u sabornici. Zar vam se ne čini kontradiktornim da svoje nedolaske pravda suspenzijom, a s druge strane tvrdi da nemam pravo ništa učiniti zbog njezinih postupaka? S obzirom da je ne vidim u Gradskoj vijećnici, kao ni u Hrvatskom saboru, očigledno je da radi nešto treće, odnosno priprema novu stranku, ali za to ne može koristiti službeno vozilo i druge stvar, upozorava Habuš naglašavajući da u Martinćević ne vidi konkurenciju jer njegov mandat traje još tri godine, a tek tada će se vidjeti tko će gdje biti u politici.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje