Povežite se s nama

U fokusu

HDZ-ov Siniša Jenkač zaziva ponovno uvođenje vojnog roka

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskom saboru u četvrtak, 24. rujna, se raspravljalo o Godišnjem izvješću o obrani za 2019. godinu, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

Kazao je kako prijašnjih godina nije bilo mnogo pozitivnih rasprava o izvješću o stanju Hrvatske vojske kao ove, stoga je prvotno čestitao bivšem, ali i sadašnjem ministru, predstavnicima Ministarstva te državnim tajnicima jer „očito je svima jasno da se dogodila neka promjena”.

Kao još važniju stavku izvješća istaknuo je povećanje materijalnih prava hrvatskog vojnika te izrazio nadu da će u budućnosti doći i do povećanja materijalnih prava hrvatskih policajaca.

Posebno je naglasio utjecaj Hrvatske vojske na industriju, posebice obrambenu, vojnu industriju, a onda neposredno i na gospodarstvo. Taj je utjecaj velik i na tome treba i dalje inzistirati, posebice na povezanosti Hrvatske vojske i vojne odnosno obrambene industrije u RH, ističe.

– Također, mislim da bi nakon više od 20 godina trebali početi nanovo razmišljati o uvođenju vojnog roka. On ne mora trajati godinu dana, može to biti pola godine, ali vrlo je važan jer stvara bazu pričuvnika nužnih za razvoj potencijala cjelokupne vojne moći. Ako nemamo dovoljnu vojnu moć, ako nemamo dovoljno pričuvnika koji će moći u vrlo kratkom vremenu biti mobilizirani i koji će znati koristiti tu vojnu opremu, onda smo kao država u problemima. Završio bih podsjećajući vas na 1988. i 1989. godinu kada je rijetko tko od ovdje prisutnih vjerovao da ćemo za godinu dana imati rat na ovim područjima. To se može dogoditi preko noći i ako nemamo dovoljno opremljenu i spremnu vojsku koja mora prva reagirati, a onda u drugom ešalonu ako nemamo vojnu pričuvu, u velikim smo problemima i to nikada ne smijemo zanemarivati – kazao je saborski zastupnik Siniša Jenkač.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati