Povežite se s nama

U fokusu

HDZ-ov Siniša Jenkač zaziva ponovno uvođenje vojnog roka

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskom saboru u četvrtak, 24. rujna, se raspravljalo o Godišnjem izvješću o obrani za 2019. godinu, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

Kazao je kako prijašnjih godina nije bilo mnogo pozitivnih rasprava o izvješću o stanju Hrvatske vojske kao ove, stoga je prvotno čestitao bivšem, ali i sadašnjem ministru, predstavnicima Ministarstva te državnim tajnicima jer „očito je svima jasno da se dogodila neka promjena”.

Kao još važniju stavku izvješća istaknuo je povećanje materijalnih prava hrvatskog vojnika te izrazio nadu da će u budućnosti doći i do povećanja materijalnih prava hrvatskih policajaca.

Posebno je naglasio utjecaj Hrvatske vojske na industriju, posebice obrambenu, vojnu industriju, a onda neposredno i na gospodarstvo. Taj je utjecaj velik i na tome treba i dalje inzistirati, posebice na povezanosti Hrvatske vojske i vojne odnosno obrambene industrije u RH, ističe.

– Također, mislim da bi nakon više od 20 godina trebali početi nanovo razmišljati o uvođenju vojnog roka. On ne mora trajati godinu dana, može to biti pola godine, ali vrlo je važan jer stvara bazu pričuvnika nužnih za razvoj potencijala cjelokupne vojne moći. Ako nemamo dovoljnu vojnu moć, ako nemamo dovoljno pričuvnika koji će moći u vrlo kratkom vremenu biti mobilizirani i koji će znati koristiti tu vojnu opremu, onda smo kao država u problemima. Završio bih podsjećajući vas na 1988. i 1989. godinu kada je rijetko tko od ovdje prisutnih vjerovao da ćemo za godinu dana imati rat na ovim područjima. To se može dogoditi preko noći i ako nemamo dovoljno opremljenu i spremnu vojsku koja mora prva reagirati, a onda u drugom ešalonu ako nemamo vojnu pričuvu, u velikim smo problemima i to nikada ne smijemo zanemarivati – kazao je saborski zastupnik Siniša Jenkač.

U fokusu

Radnici nisu na poslu, ali novi član Uprave Dobiš optimističan: Vjerovnici izrazili pozitivnu namjeru da podrže Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O cijeloj situaciji u Varteksu kontaktirali smo novog člana Uprave te tvrtke Dražena Dobiša.

Porezna uprava ˝u tišini˝ ovršila Varteks, hoće li vjerovnici postići dogovor s HBOR-om?

Potvrdio nam je da radnici prošlog tjedna nisu bili na poslu te im je godišnji produžen do ponedjeljka.

– Radnici su se vratili na posao u srijedu 17. kolovoza, no zbog situacije u Varteksu, blokada računa od strane Porezne uprave i Grada Varaždina, a iz straha za moguću neisplatu plaća za srpanj, odbili su početi s radom i zatražili produžetak godišnjeg odmora do ponedjeljka 22. kolovoza, što sam im i odobrio – kaže nam Dobiš. Navodi i kako je politika minimalnih plaća u Varteksu prisutna već dugi niz godina, više od jednog desetljeća.

Upitali smo ga i je li upoznat s informacijama da je prošlog četvrtka održan sastanak vjerovnika u HBOR-u.

– Na sastanku vjerovnika održanom u četvrtak 18.08. svi prisutni vjerovnici izrazili su pozitivnu namjeru da podrže Varteks, pregovori su i dalje u tijeku – kaže Dobiš.

Kaže i da uskoro planira sazvati sastanak s najvećim dioničarima.

– Osobno nisam u kontaktu sa najvećim dioničarima, no namjera mi je u najskorijoj budućnosti, ako okolnosti dopuste, zakazati sastanak s njima – najavljuje Dobiš. Što se tiče mogućeg štrajka, vjeruje da do njega neće doći.

– Držim da su svi radnici Varteksa duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da bi mogući štrajk vrlo vjerojatno označio i kraj – kaže nam član Uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje