Povežite se s nama

U fokusu

HDZ-ovi gradonačelnici i župani uče o financijama i EU fondovima u Trakošćanu

Objavljeno:

- dana

DVODNEVNI SEMINAR

Kako povećati konkurentnost županija, gradova i općina, a posebno kako upravljati financijama, tema je dvodnevnog seminara koji se za HDZ-ove gradonačelnike i župane održava u Trakošćanu.

Organizator seminara je Zaklada hrvatskog državnog zavjeta u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer.

Seminar je službeno otvorio Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora, koji se zahvalio objema zakladama na višegodišnjem predanom radu u edukaciji niza političara i dužnosnika, ali i mladih.

– Organizacija seminara na ovu temu došla u pravi trenutak s obzirom na donošenje državnog proračuna za 2017. godinu i cjelovitu poreznu reformu. Ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske naša je trajna zadaća, a na temelju poticajnih mjera za stvaranje radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja – istaknuo je Jandroković.

Potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić je pak predstavila suvremeni, europski model praćenja efikasnosti i izvrsnosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave (tzv. indikatori uspješnosti).

Posebno je napomenula važnost izrade strategija lokalnih i regionalnih samouprava, koje moraju biti usklađene s akcijskim planom provedbe projekata i proračunom te izrađene u komunikaciji s poduzetnicima i ostalim lokalnim dionicima.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedio je okrugli stol na kojem su nastupile tri magistre znanosti – zamjenica ravnateljice Porezne uprave Marija Vuraić-Kudeljan, glavna državna rizničarka RH Ivana Jakir-Bajo i Ivana Maletić, izvijestili su iz HDZ-a.

Danas su tema EU fondovi, a skup bi oko podneva trebao zatvoriti premijer Plenković.

Izvor:
Foto: HDZ

U fokusu

Zbog suše kupce očekuje poskupljenje voća i povrća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Katastrofalna suša posve sigurno će utjecati na daljnji skok cijena hrane, prije svega voća i povrća.

Zbog rasta cijena energenata i rata u Ukrajini, proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, bile su veće za 22 %. Cijena žitarica skočila je čak 65 %, a povrća za 30 %, javlja HRT. Kako će nezapamćena suša utjecati na cijene hrane, vidjet ćemo idućih tjedana i mjeseci.

Sunce i visoke temperature osušili su voće i povrće i prije berbe. Povrće na tvrdom i suhom tlu, a voćke na granama polako propadaju; poljoprivrednici zbrajaju troškove.

I dok strahujemo od poskupljenja voća i povrća, poljoprivrednici na požeškoj i zagrebačkoj tržnici, kažu, cijene neće podizati.

Voće je u Hrvatskoj ove godine poskupjelo za gotovo 7 %. Na obali ponegdje i znatno više.

Urod jabuke, primjerice, ove je godine smanjen za 12 % u odnosu na prošlu. Troškovi rastu. Gnojivo je poskupjelo za 70 %, kemijska zaštita za 35, a cijena radne snage viša je za 25 %.

– Kada se pogleda rast cijena ulaznih troškova koje su proizvođači imali kod proizvodnje, a naročito sada kod ovog što će biti u berbi i sama obrada, transport, logistika koja slijedi da bi mi tu jabuku dobili u trgovačkom centru odnosno na placu ili bilo gdje. Tu je rast troškova i do 60 % – rekla je savjetnica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažić.

Kupci itekako osjete više cijene. Strahuju od jeseni i njihova daljnjeg rasta.

Zbog suše i visokih temperatura urod će zasigurno biti skromniji, no voćari i povrtlari tvrde – nestašice neće biti.

Nastavite čitati

U fokusu

Vatrogasci cijeli radni vijek stavljaju živote na kocku, a mirovine im se umanjuju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški, piše portal Mirovina.hr.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža.

To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje