Povežite se s nama

U fokusu

Hidroingovi bageri stali na kraj poplavama: Uredili Bednju, slijede Plitvica i tri potoka

Objavljeno:

- dana

RADOVI NA VODOTOCIMA

Danas će radni strojevi varaždinskog Hidroinga završiti sve predviđene aktivnosti na uređenju vodotoka rijeke Bednje uzvodno od mosta u Jerovcu pa sve do ušća Matačine 1 u Bednju.

Spomenuti radovi bili su nužni jer se tijekom nedavnih velikih kiša opet izlila rijeka Bednja. Zaprijetila je poplavljivanjem pogona u Industrijskoj zoni Ivanca te je Grad zatražio brzu reakciju Hrvatskih voda.

Njihova Ispostava za mali sliv Plitvica – Bednja u Varaždinu radove vrijedne oko 625 tisuća kuna s PDV-om je povjerila Hidroingu.

– S radovima smo počeli zadnjih dana rujna, odmah iza povlačenja velikog vodenog vala. Posao su odlično odradila tri velika bagera i jedan buldozer. Rijeka Bednja se na uređenoj dionici dugačkoj 850 metara više neće moći izliti u zaobalje – pojasnio je inženjer hidrotehnike Zvonko Car.

Dodao je da će se spomenuta građevinska operativa Hidroinga ovih dana preseliti na druge problematične lokacije koje su također ugrožene poplavama.

– Jedan bager angažiran je u Gornjoj Voći u kojoj će Hidroing urediti vodotok Lapornik. Istovremeno kreću radovi na uređenju potoka Šaša u općini Bednja, a treći bager selimo u Vidovec. Naime, u Zamlači moramo urediti vodotok rijeke Plitvice te izgraditi nadvišenje postoječeg nasipa. Potonji radovi spriječit će izlijevanje nabujale Plitvice iz korita – naglasio je Car.

Inače, odmah nakon završetka spomenutih zahvata na Bednji, radovi će u ivanečkom kraju biti nastavljeni uređenjem potoka Ivanuševec. Podsjećamo, vegetacija koja ga okružuje uklonjena još ljetos, a u planu su i radovi na uređenju Vukovca.

Najavljeni su i radovi u Mačkovcu, kako bi se spriječilo učestalo poplavljivanje jedne obiteljske kuće u Ulici žrtava hrvatskih Domovinskih ratova u Ivancu. U taj zahvat trebao bi se uključiti i Grad Ivanec.

Izvor:
Foto: GI

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje