Povežite se s nama

U fokusu

Tko će ovaj tjedan od varaždinskih policajca dobiti poklon, a tko kaznu?

Objavljeno:

- dana

Policija u akciji

Varaždinska policija drugi tjedan ima pune ruke posla.

Na rasporedu su čak tri akcije u cilju bolje sigurnosti u prometu. Prvo će se u utorak fokusirati na bicikliste i pješake koji ne poštuju propise o vidljivosti u mraku, nego rano ujutro i navečer izlaze na cestu bez reflektirajućih prsluka, traka ili svjetla.

Policija daruje

Tridesetak policajaca će u cijeloj županiji zaustavljati prekršitelje, ali ih  neće kažnjavati nego – darivati. Za većinu će to valjda biti rijetka prilika kad će moliti Boga da ih zaustavi policija jer će dobiti reflektirajuće prsluke i besplatna svijetla za bicikl.

Tako će se – vjeruje Danijel Posavec, načelnik varaždinske Prometne policije – dodatno povećati šanse da ova godina ostane upamćena po najmanjem broju stradalih biciklista, koji su unesrećeni jer ih vozači nisu vidjeli. Lani ih je tako stradalo 60, od čega njih devetero s teškim tjelesnim ozljedama. Godina ranije je bila i gora: dva biciklista su iz tog razloga poginula.

Načelnik Posavec vjeruje da su za ovaj trend pada zaslužne učestale policijske akcije edukativnog karaktera. – Došlo je vrijeme magle i ranijeg pada mraka, a sve to utječe na znatno slabiju vidljivost pa je sad pravo vrijeme ta akciju – kaže načelnik.

Akcija će se održati ujutro od 6 do 10 sati i navečer, od 20 do 23 sata.

Gospodarska ulica – najopasnija

Već dan kasnije, u utorak, policija će provesti cjelodnevni nadzor na cestama. To znači da će 24 sata na ulicama biti policajci sa svim uređajima za kontrolu brzine koji su im na raspolaganju. Brzina će se kontrolirati na dionicama koje su predložili građani. Svi su imali priliku policiji na mail poslati prijedloge koje bi to ulice trebalo bolje iskontrolirati. Zahvaljujući takvom pozivu, policajci su otkrili još nešto: definitivno najopasnija cesta zbog prebrzih vozača je cijela duljina Gospodarske – od KTC pa skroz do Peveca, ali i dalje, kroz Kućan Marof, kad ulica mijenja ime u Varaždinsku.

-Znali smo da je ta ulica problematična, a građani su to ponovno potvrdili. Problem se pod hitno mora riješiti, a o načinu ćemo se još dogovoriti – rekao je Danijel Posavec.

Ovaj tjedan intenzivnog „druženja“ s vozačima, biciklistima i pješacima, županijski policajci će završiti u subotu akcijom „Alkohol“. Tu će im u pomoć priskočiti i susjedi iz krapinske Policijske uprave.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje