Povežite se s nama

U fokusu

Tko će ovaj tjedan od varaždinskih policajca dobiti poklon, a tko kaznu?

Objavljeno:

- dana

Policija u akciji

Varaždinska policija drugi tjedan ima pune ruke posla.

Na rasporedu su čak tri akcije u cilju bolje sigurnosti u prometu. Prvo će se u utorak fokusirati na bicikliste i pješake koji ne poštuju propise o vidljivosti u mraku, nego rano ujutro i navečer izlaze na cestu bez reflektirajućih prsluka, traka ili svjetla.

Policija daruje

Tridesetak policajaca će u cijeloj županiji zaustavljati prekršitelje, ali ih  neće kažnjavati nego – darivati. Za većinu će to valjda biti rijetka prilika kad će moliti Boga da ih zaustavi policija jer će dobiti reflektirajuće prsluke i besplatna svijetla za bicikl.

Tako će se – vjeruje Danijel Posavec, načelnik varaždinske Prometne policije – dodatno povećati šanse da ova godina ostane upamćena po najmanjem broju stradalih biciklista, koji su unesrećeni jer ih vozači nisu vidjeli. Lani ih je tako stradalo 60, od čega njih devetero s teškim tjelesnim ozljedama. Godina ranije je bila i gora: dva biciklista su iz tog razloga poginula.

Načelnik Posavec vjeruje da su za ovaj trend pada zaslužne učestale policijske akcije edukativnog karaktera. – Došlo je vrijeme magle i ranijeg pada mraka, a sve to utječe na znatno slabiju vidljivost pa je sad pravo vrijeme ta akciju – kaže načelnik.

Akcija će se održati ujutro od 6 do 10 sati i navečer, od 20 do 23 sata.

Gospodarska ulica – najopasnija

Već dan kasnije, u utorak, policija će provesti cjelodnevni nadzor na cestama. To znači da će 24 sata na ulicama biti policajci sa svim uređajima za kontrolu brzine koji su im na raspolaganju. Brzina će se kontrolirati na dionicama koje su predložili građani. Svi su imali priliku policiji na mail poslati prijedloge koje bi to ulice trebalo bolje iskontrolirati. Zahvaljujući takvom pozivu, policajci su otkrili još nešto: definitivno najopasnija cesta zbog prebrzih vozača je cijela duljina Gospodarske – od KTC pa skroz do Peveca, ali i dalje, kroz Kućan Marof, kad ulica mijenja ime u Varaždinsku.

-Znali smo da je ta ulica problematična, a građani su to ponovno potvrdili. Problem se pod hitno mora riješiti, a o načinu ćemo se još dogovoriti – rekao je Danijel Posavec.

Ovaj tjedan intenzivnog „druženja“ s vozačima, biciklistima i pješacima, županijski policajci će završiti u subotu akcijom „Alkohol“. Tu će im u pomoć priskočiti i susjedi iz krapinske Policijske uprave.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje