Povežite se s nama

Kultura

HNK u Varaždinu: nastavak koncertne sezone uz obilježavanje 250 godina od Beethovenova rođenja

Objavljeno:

- dana

Drugu koncertnu sezonu Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu započelo je koncertom mladog ansambla „Early Delight“ 4. listopada.

U sklopu drugog i trećeg koncerta koji će se održati u subotu, 7. studenoga, i nedjelju, 8. studenoga, HNK nastavlja suradnju s Muzičkom akademijom u Zagrebu i Kvartetom Sebastian.

Oba koncerta dio su svjetskog obilježavanja 250. obljetnice rođenja velikog skladatelja Ludwiga van Beethovena, a kvartet Sebastian ovim koncertom obilježava i svoju 30. obljetnicu djelovanja.

U subotu, 7. studenoga, u 20 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu hrvatski ansambl Kvartet Sebastian izvest će djela L. van Beethovena, N. Firšta i J. Brahmsa.

U nedjelju, 8. studenoga, u 20 sati Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Stjepana Vugera izvest će program „Beethoven forever“, a na programu će biti rijetko izvođene glazbene poslastice: Drugi koncert za klavir i orkestar u B-duru op. 19 i uvertira Egmont op-84.

Varaždinska publika već je imala priliku uživati u izvedbama Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u kojem sviraju brojni studenti iz naše regije, pod ravnanjem sjajnog Stjepana Vugera.

Za klavirom je Karlo Wolf.

Koncerti se izvode uz stroge epidemiološke mjere, a ulaznice je moguće podići na blagajni HNK.

Idući, četvrti koncert sezone održat će se 14. studenoga sa sopranisticom svjetskog glasa Evelin Novak, koja će uz Orkestar mladih MA pod ravnanjem Matije Fortune praizvesti solo pjesme varaždinskog skladatelja Davora Bobića te arije Puccinija i Verdija.

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Koncertnu dvoranu ispunili zvuci tradicionalne glazbe mađarske pjevačice Márte Sebestyén

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 27. lipnja, Varaždin je bio domaćin završnoj manifestaciji mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom te je na svečanom koncertu „U srcu Europe“ ugostio Mártu Sebestyén, mađarsku folklornu pjevačicu, skladateljicu i dobitnicu Grammyja, jednu od najpoznatijih mađarskih glazbenih zvijezda, te njezin ansambl.

Veleposlanik Republike Mađarske, Njegova Ekselencija Csaba Demcsák u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako smo svjedoci vremena u kojoj nam je više nego ikad potrebno jedinstvo, razumijevanje i tolerancija među narodima i državama te kako glazba može spojiti ljude kroz univerzalni jezik umjetnosti.

Gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj podsjetio je kako je Varaždin nekoć bio glavni grad Hrvatske i kako mu ova bogata povijest omogućuje da uspješno ispunjava svoju misiju zbližavanja zemalja i pojedinaca putem kulture.

Gradonačelnik je napomenuo kako mu je iznimna čast što može najaviti skupinu mađarskih renomiranih umjetnika koji će svojim nastupom istovremeno obilježiti prošlost i najaviti novo doba Višegradske skupine.

Saborski zastupnik i gradonačelnik grada Novi Marof Siniša Jenkač kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je kako hrvatska Vlada podržava ovakve sveobuhvatne kulturne manifestacije koje spajaju ljude te je zaželio svim predstavnicima Višegradske skupine nastavak ove uspješne suradnje.

Márta Sebestyén najpoznatija je predstavnica mađarske folklorne glazbe, pravi diplomat mađarske kulture, a gotovo da nema države u kojoj nije predstavljala mađarsku kulturu, bilo samostalno ili s kolegama glazbenicima.

Predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Márta Sebestyén i prijatelji predstavili su ne samo mađarske, nego i nekoliko tradicionalnih hrvatskih folk pjesama.

Prisutni članovi Višegradske skupine, članovi diplomatskog zbora, saborski zastupnici i uzvanici uživali su u večeri ispunjenoj zvucima tradicionalne glazbe.

Koncert je organizirao Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, uz suradnju Koncertnog ureda Varaždin, Grada Varaždina i HNK Varaždin, pod pokroviteljstvom Nacionalnog kulturnog fonda Mađarske (NKA).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje