Povežite se s nama

Novosti

Hodnici varaždinskog suda u – polumraku!

Objavljeno:

- dana

RADIKALNE MJERE ŠTEDNJE U PRAVOSUĐU POGODILE I VARAŽDIN

“Radi li uopće sud?” Ovo pitanje često se ovih dana čulo u zgradi varaždinskog Županijskog, Općinskog i Trgovačkog suda, ali ne zbog brzine suđenja, kako bi se na prvi trenutak pomislilo, već zbog toga što su hodnici u – (polu)mraku.

Posljedica je to dosad nezabilježenih mjera štednje nametnutih zbog nedostatnih proračunskih sredstava za rad pravosuđa.

Zgrada neprimjerena, a sad još i – mrak

Županijski sud u Varaždinu i Trgovački sud u Varaždinu, koji su nadležni za područja triju županija, kao i varaždinski Općinski sud, nalaze se u zgradi koja nije primjerena modernom pravosuđu. U cijelom objektu, primjerice, postoji samo jedna prostorija u kojoj je moguće održavati ročišta s više od deset sudionika.

Posljedica je to poimanja pravosuđa nakon II. svjetskog rata, kada je građen objekt s malim sudnicama budući da se o nazočnosti javnosti suđenjima tada uopće nije razmišljalo. S prostornim problemima varaždinsko se pravosuđe ipak još nekako nosi, pogotovo nakon preseljenja varaždinskih državnih odvjetništava, ali s nedostatkom novca za svakidašnji rad sve teže.

Upravo je potonje razlog radikalnih mjera štednje koje uključuju i isključivanje rasvjete na hodnicima koja je nužna i tijekom dana zbog posebnog oblika zgrade varaždinskog pravosuđa.

Svjetla će se paliti dok je oblačno, ali…

Takva dosad nezabilježena mjera štednje izazvala je čuđenje stranaka, ali i sudaca koji nisu navikli vidjeti hodnike pravosudne zgrade u (polu)mraku. Doduše, svjetla će se i dalje paliti za vrijeme oblačnog vremena, ali problem predstavljaju dani kada se u kratkom vremenu izmjenjuju oblačna i sunčana razdoblja, zbog čega bi se svjetla samo u jednom satu trebala i ugasiti i upaliti.

Ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, koji se ovih dana žali da je bio nerealan plan uštede stotinjak milijun kuna u njegovu resoru, pa najavljuje smanjivanje prekovremenih sati te čak i smjenski rad, rješenje problema neočekivano je ponudila Udruga javnih ovršitelja i to prijedlogom da što prije raditi započne javnoovršiteljska služba. – Početkom rada javnoovršiteljske službe državni proračun bi godišnje uštedio 98,66 milijuna kuna na rashodima općinskih i trgovačkih sudova potrebnim za provedbu novih ovršnih postupaka jer ih ti sudovi više ne bi provodili – upozorava Vedran Vidmar, dopredsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja. Tijekom prošle godine, prema statističkom pregledu rada sudova Ministarstva pravosuđa, općinski sudovi su zaprimili 171.209 ovršnih predmeta, daleko najviše u odnosu na druge vrste, izuzmu li se zemljišnoknjižni kojih je bilo 473.000. – Uštedom od gotovo sto milijuna kuna, do koje bi se došlo ako bi počela raditi javnoovršiteljska služba, ne samo da bi se pokrilo smanjenje proračunskih rashoda svih općinskih i trgovačkih sudova za ovu godinu u odnosu na 2011. koje iznosi 89 milijuna kuna, već bi ostao proračunski višak od 9,6 milijuna kuna koji bi se mogao iskoristiti za podmirenje drugih proračunskih rashoda – tvrdi Vidmar.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati