Povežite se s nama

Zabava & Stil

Houra i Bodalec više ne smiju koristiti naziv ‘Prljavo kazalište’: pod kojim će nazivom nastupiti na Porcijunkulovu?

Objavljeno:

- dana

Jasenko Houra i Mladen Bodalec do okončanja sudskog spora više ne smiju nastupati pod imenom Prljavo kazalište, piše Index.hr.

Trgovački sud u Zagrebu odlučio je privremenom mjerom zabraniti korištenje imena Prljavo kazalište i srodnih imena Jasenku Houri i bendu u javnim pojavljivanjima. Odluku suda je potvrdila Kristina Delfin Kanceljak, odvjetnica Tihomira Fileša. Fileš, jedan od osnivača benda, inače je međimurskog podrijetla.

– Mogu potvrditi da je Trgovački sud u Zagrebu dana 1. srpnja 2022. donio rješenje kojim se određuje privremena mjera kojim se g. Houri i g. Bodalecu nalaže da prestanu s radnjama kojima se povrjeđuju registrirani žigovi g. Fileša, odnosno da prestanu pružati usluge koje se odnose na kulturne djelatnosti pod nazivom PRLJAVO KAZALIŠTE, PRLJAVCI ili drugim sličnim nazivom, kao i da otkažu sve dogovorene aktivnosti i daljnje aktivnosti pod zaštićenim žigovima, odnosno nazivima – kaže odvjetnica Kristina Delfin Kanceljak.

Zašto je Tihomir Fileš bio primoran sudskim putem zabraniti Houri i Bodalecu da nastupaju pod imenom “Prljavo kazalište”?

– G. Fileš je morao ovako reagirati obzirom da g. Houra i g. Bodalec ni na koji način nisu željeli poštivati prava koja g. Fileš ima, već upravo suprotno, što su višekratno i izjavljivali u medijima. Čak niti organizatori događanja, koji su bili upozoreni na postojanje zaštite naziva nisu na isto reagirali, te je ovo, na žalost, u ovom trenutku bio jedini mogući put – dodaje odvjetnica Tihomira Fileša, koji je zadovoljan odlukom suda, no žalostan zbog činjenice da je morao posegnuti za ovakvim sredstvom.

On je prije dva mjeseca pozvao Houru da se dogovore oko otvorenih pitanja.

– Privremena mjera određena je pod prijetnjom novčanih kazni i to 30.000 kn za g. Houru te 10.000 kn za g. Bodaleca ukoliko ne postupe po tom rješenju, i to za svaku pojedinačnu povredu – objašnjava odvjetnica Tihomira Fileša.

Podsjećamo, sastav je najavljen za otvaranje ovogodišnjeg Porcijunkulova, no sad je postalo upitno pod kojim će imenom nastupiti – hoće li to biti nešto poput ex-Prljavo kazalište, Houra, Bodalec i prijatelji, neko potpuno novo ime ili nešto četvrto, ostaje za vidjeti.

Zabava & Stil

Kurentskim skokom započet će obilježavanje Fašnika u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred Društvenog doma u Petrijancu u četvrtak, 2. veljače, s početkom u 19 sati, održati će se manifestacija “Kurentski skok”, koja će najaviti početak fašničkih dana.

Manifestaciju će održati Udruga maškara Petrjaski kurent.

Osim “Kurentskog skoka” 11. veljače u Petrijancu održat će se i tradicionalna manifestacija “Fašnik u Petrijancu”. Povorka za fašnik krenuti će ove godine ispred doma u Družbincu (Dravska ulica, Družbinec) preko Ulice Zrinskih i Frankopana do restorana 4M, a nakon toga ulicom Vladimira Nazora do OŠ Petrijanec, gdje sve očekuje šator i zabava.

Mještani će imati priliku i ove godine vidjeti te uživati u fašničkim ludorijama i kreativnim kostimima.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Na ovogodišnjem Srakarskom fašniku očekuje se oko 1500 sudionika iz 10 zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 7. međunarodnom Srakarskom fašniku očekuje se oko 1500 sudionika iz 10 zemalja, najavljeno je na konferenciji za medije 30. siječnja.

Udruga maškara Črna sraka i Općina Sračinec pripremile su za 3. i 4. veljače bogat program te dobru zabavu pod grijanim karnevalskim šatorom.

– Nakon godina korone ponovno nam se pružila mogućnost za održavanje “ozbiljnog” fašnika. Srakarski fašnik bit će uključen u međunarodni projekt naziva Lion, s ciljem stabilnost političke i znanstvene zajednice, a Sračincu je partner grad Ljubuški iz BIH. Sve je to financirano kroz projekt Europa za građane. Tako ćemo kroz trodnevno događanje imati radionice i panele, a sve u sklopu razmjene iskustava između naših mjesta. Puno je truda uloženo u organizaciju Srakarskog fašnika – rekao je načelnik Općine Sračinca Božidar Novoselec i te dodao da će na sam dan održavanja povorke, 4. veljače, za promet biti zatvorena državna cesta D-2.

U petak, 3. veljače, maškarama će biti predani ključevi Općine. Fašnička povorka počinje u subotu od 14 sati, od OŠ Sračinec prema Parku velika graba, gdje će se sa svojim programom predstaviti svaka od oko 50 udruga koje će sudjelovati u Srakarskom fašniku.

– Teško je organizirati ovako veliku manifestaciju i to bi bilo jako teško da nemamo udrugu poput Udruge maškara Črna sraka, i njezinog predsjednika Slobodana Drožđeka, koji je obilaženjem brojnih manifestacija tijekom godine stekao veliki broj prijatelja. Ne znam jeste li znali da je iza Rijeke i Samobora fašnik u Sračincu treći po veličini u Hrvatskoj. Hvala našoj udruzi. Uložit ćemo maksimalan trud da sve odradimo na najbolji način – završio je Novoselec.

Drožđek je dodao da u Sračinec dolaze skupine iz Makedonije, Njemačke, BIH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i drugih zemalja.

– Svatko tko dođe mislim da će biti oduševljen jer svaka od grupa ima svoju koreografiju. Svake godine radimo na povećanju kvalitete. Najbitnije je da ljudi budu zadovoljni. Naša udruga je članica Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) i Hrvatske udruge karnevalista te radimo na tome da fašnik bude još veći i bolji – rekao je Drožđek.

U petak, 3. veljače, od 20 sati u šatoru će se održati koncert Miroslava Ilića, a zabavljat će i DJ Mirek. Dan kasnije priprema se odlična fešta uz Privatt band.

Potpredsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova za Hrvatsku Željko Posilović potvrdio je da je fašnik u Sračincu među tri najveća u Hrvatskoj. Dodao je da je važno čuvati našu fašničku tradiciju.

Izložba karnevalskih fotografija slovenskog fotografa Janka Levaniča može se pogledati u atriju Županijske palače u Varaždinu do kraja tjedna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje