Povežite se s nama

Kultura

Veliki, 95. rođendan Hrvatskog kulturnog društva Napredak Varaždin

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Varaždinska podružnica Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” osnovana je u siječnju 1922. godine, a ove godine obilježava 95 godina postojanja.

Varaždinska podružnica jedna je od 56 ogranaka koji danas djeluju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u te broje više od 20.000 članova.

– Dobro je da je podružnica utemeljena upravo u gradu poticajnom za kulturnu djelatnost. Društvo “Napredak” taj je poticaj iskoristio te je na svoj način obogatio raznolikost kulturnog i prosvjetnog djelovanja u Varaždinu koji je upravno i kulturalno središte s utjecajem na široko područje sjeverozapadne Hrvatske – objasnio je Ivan Bošnjak, predsjednik varaždinske podružnice Napretka koji je ponosan na stipendiranje siromašnih i nadarenih učenika.

Povodom obilježavanja obljetnice čiji je moto “Puno dajemo, ništa ne primamo!” u pansionu i restoranu “Garestin” u Varaždinu od 17. siječnja do 26. ožujka održat će se prodajna izložba 20 akademskih slikara.

U Prelogu je izložba u muzeju “Croata insulanus”, a u Ivancu u Caritasovu domu “Ivan Krstitelj”. Također, kroz veljaču i ožujak biti će organizirano predavanje na temu ” Imaju li svi u Hrvatskoj jednake prilike za kvalitetno obrazovanje?” predavačice prof. dr. sc. Blaženke Divjak, a trbine će se održati u Varaždinu i Čakovcu.

Tijekom rujna i listopada ove godine u Ludbregu će se održati izložbe u Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak.

Aktivni u zajednici

Tijekom svih godina djelovanja, Društvo je organiziralo brojne priredbe i izložbe ne samo u Varaždinu, nego i u Prelogu, Murskom Središću, Donjoj Dubravi, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Ludbregu, Slatini, Ivancu, Čakovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Vitezu.

Održano je i 65 trbina sa predstavljanjem knjiga, a sudjeluju i humanitarnom radu. Dosad su podijelili više od 300 jakni i dvadesetak kamiona hrane. Također, članovi Napretka Varaždin izdali su više knjiga, a za svoj rad nagrađeni su prof. Drago Bišćan, župnik Blaž Tota, Miljenko Ladić, Dr. Ante Lujetić i Željko Strelec.

Kroz 22 godine, od Grada i Županije ukupno su primili 90.000 kuna, a učenicima i studentima pomažu kroz različite oblike – nekima financijski, a nekima je osigurana garderoba.

Izvor:
Foto:

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Kultura

Danas otvorenje izložbe “Strategije u pijesku i alternative” Kristine Pongrac u Muzeju Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložba “Strategije u pijesku i alternative” multimedijalne umjetnice Kristine Pongrac iz Donje Dubrave otvorit će se u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u četvrtak, 4. kolovoza u 19 sati.

Najizraženija impresija suvremene umjetnosti – priroda – glavna je okosnica umjetničkog opusa mlade međimurske umjetnice. Struktura izložbe presjek je kritičkoga i multidisciplinarnoga razmišljanja te djelovanja autorice na neraskidivi suodnos čovjeka, kulture i prirode, simultanu egzistenciju i rekonekciju, uz pitanje održivosti u suvremenoj umjetnosti.

Izbor radova napravila je i predgovor za katalog napisala kustosica i povjesničarka umjetnosti Tajana Vidović.

O umjetnici

Kristina Pongrac (1985.) multimedijalna je umjetnica iz Donje Dubrave. Bavi se problematikom ekologije te pitanjem društvenih i individualnih načela. Po struci je dizajnerica interijera te magistra primijenjenih umjetnosti.

Aktivna je članica organizacija koje djeluju na području kulture, umjetnosti i ekologije – Outward Bound Croatia, HDLU, HDLU Međimurja, BIOM, “Zasadi stablo, ne budi panj”, Zaštitarsko-ekološka udruga “Senjar” (ZEUS), Speleološka udruga Međimurje te Platforma za Društveni centar Čakovec.

Za svoj umjetnički rad primila je nekoliko priznanja i nagrada. Danas živi i stvara u svom rodnom Međimurju uz Europsku Amazonu.

Izložba će biti otvorena do 28. kolovoza. Može je se pogledati svakoga radnog dana od 10 do 20, a vikendom od 10 do 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje