Povežite se s nama

Kultura

Veliki, 95. rođendan Hrvatskog kulturnog društva Napredak Varaždin

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Varaždinska podružnica Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” osnovana je u siječnju 1922. godine, a ove godine obilježava 95 godina postojanja.

Varaždinska podružnica jedna je od 56 ogranaka koji danas djeluju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u te broje više od 20.000 članova.

– Dobro je da je podružnica utemeljena upravo u gradu poticajnom za kulturnu djelatnost. Društvo “Napredak” taj je poticaj iskoristio te je na svoj način obogatio raznolikost kulturnog i prosvjetnog djelovanja u Varaždinu koji je upravno i kulturalno središte s utjecajem na široko područje sjeverozapadne Hrvatske – objasnio je Ivan Bošnjak, predsjednik varaždinske podružnice Napretka koji je ponosan na stipendiranje siromašnih i nadarenih učenika.

Povodom obilježavanja obljetnice čiji je moto “Puno dajemo, ništa ne primamo!” u pansionu i restoranu “Garestin” u Varaždinu od 17. siječnja do 26. ožujka održat će se prodajna izložba 20 akademskih slikara.

U Prelogu je izložba u muzeju “Croata insulanus”, a u Ivancu u Caritasovu domu “Ivan Krstitelj”. Također, kroz veljaču i ožujak biti će organizirano predavanje na temu ” Imaju li svi u Hrvatskoj jednake prilike za kvalitetno obrazovanje?” predavačice prof. dr. sc. Blaženke Divjak, a trbine će se održati u Varaždinu i Čakovcu.

Tijekom rujna i listopada ove godine u Ludbregu će se održati izložbe u Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak.

Aktivni u zajednici

Tijekom svih godina djelovanja, Društvo je organiziralo brojne priredbe i izložbe ne samo u Varaždinu, nego i u Prelogu, Murskom Središću, Donjoj Dubravi, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Ludbregu, Slatini, Ivancu, Čakovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Vitezu.

Održano je i 65 trbina sa predstavljanjem knjiga, a sudjeluju i humanitarnom radu. Dosad su podijelili više od 300 jakni i dvadesetak kamiona hrane. Također, članovi Napretka Varaždin izdali su više knjiga, a za svoj rad nagrađeni su prof. Drago Bišćan, župnik Blaž Tota, Miljenko Ladić, Dr. Ante Lujetić i Željko Strelec.

Kroz 22 godine, od Grada i Županije ukupno su primili 90.000 kuna, a učenicima i studentima pomažu kroz različite oblike – nekima financijski, a nekima je osigurana garderoba.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje