Povežite se s nama

Kultura

Veliki, 95. rođendan Hrvatskog kulturnog društva Napredak Varaždin

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Varaždinska podružnica Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” osnovana je u siječnju 1922. godine, a ove godine obilježava 95 godina postojanja.

Varaždinska podružnica jedna je od 56 ogranaka koji danas djeluju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u te broje više od 20.000 članova.

– Dobro je da je podružnica utemeljena upravo u gradu poticajnom za kulturnu djelatnost. Društvo “Napredak” taj je poticaj iskoristio te je na svoj način obogatio raznolikost kulturnog i prosvjetnog djelovanja u Varaždinu koji je upravno i kulturalno središte s utjecajem na široko područje sjeverozapadne Hrvatske – objasnio je Ivan Bošnjak, predsjednik varaždinske podružnice Napretka koji je ponosan na stipendiranje siromašnih i nadarenih učenika.

Povodom obilježavanja obljetnice čiji je moto “Puno dajemo, ništa ne primamo!” u pansionu i restoranu “Garestin” u Varaždinu od 17. siječnja do 26. ožujka održat će se prodajna izložba 20 akademskih slikara.

U Prelogu je izložba u muzeju “Croata insulanus”, a u Ivancu u Caritasovu domu “Ivan Krstitelj”. Također, kroz veljaču i ožujak biti će organizirano predavanje na temu ” Imaju li svi u Hrvatskoj jednake prilike za kvalitetno obrazovanje?” predavačice prof. dr. sc. Blaženke Divjak, a trbine će se održati u Varaždinu i Čakovcu.

Tijekom rujna i listopada ove godine u Ludbregu će se održati izložbe u Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak.

Aktivni u zajednici

Tijekom svih godina djelovanja, Društvo je organiziralo brojne priredbe i izložbe ne samo u Varaždinu, nego i u Prelogu, Murskom Središću, Donjoj Dubravi, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Ludbregu, Slatini, Ivancu, Čakovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Vitezu.

Održano je i 65 trbina sa predstavljanjem knjiga, a sudjeluju i humanitarnom radu. Dosad su podijelili više od 300 jakni i dvadesetak kamiona hrane. Također, članovi Napretka Varaždin izdali su više knjiga, a za svoj rad nagrađeni su prof. Drago Bišćan, župnik Blaž Tota, Miljenko Ladić, Dr. Ante Lujetić i Željko Strelec.

Kroz 22 godine, od Grada i Županije ukupno su primili 90.000 kuna, a učenicima i studentima pomažu kroz različite oblike – nekima financijski, a nekima je osigurana garderoba.

Izvor:
Foto:

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje „Tajna svetog Ivana Nepomuka“ povjesničarke umjetnosti Ane Kaniški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 4. listopada u palači Herzer GMV-a održat će se predavanje pod nazivom „Tajna svetog Ivana Nepomuka“, na kojem će se otkriti neke pojedinosti vezane uz kameni spomenik postavljen ispred varaždinske utvrde Stari grad.

Hrvatski ban Franjo Nádasdy i njegova supruga Suzana rođ. Malatinski na svom su imanju u Zelendvoru oko 1767. godine dali postaviti baroknu skulpturu svetog Ivana Nepomuka, a iste takve podignuli su i u Klenovniku i Velikom Bukovcu.

Zašto su odabrali tog sveca, i to nakon što se udovica preudala šest mjeseci nakon smrti supruga Josipa Kazimira Draškovića? Kameni prikaz češkog svećenika danas krasi perivoj s južne strane Staroga grada u Varaždinu.

Ondje ga je postavilo Muzealno društvo Varaždin, no odvjetnik Nikola Pečornik žalio se gradskoj vlasti što ga nije premjestilo u unutarnje dvorište dvorca.

Zašto je tako mislio? Koga tadašnje Gradsko poglavarstvo poziva na očevid kako bi riješilo žalbu? Gradonačelnik u svecu vidi lik sv. Donata. Što su izjavile suprotstavljene strane, a što stručnjaci? Koju su ulogu u raspetljavanju zavrzlame imali kustos Krešimir Filić i predsjednik Muzealnog društva Adolf Wissert, a koju konzervator Gjuro Szabo, Filićev „požrtvovni prijatelj i zagovornik muzeja“?

Odgovore na ova pitanja i još poneke detalje kroz vremeplov predmetne žalbe otkrit će u predavanju povjesničarka umjetnosti mr. sc. Ana Kaniški.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

O predavačici

Ana Kaniški je povjesničarka umjetnosti, luzitanistica i muzejska kustosica. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Surađivala je na projektu Enciklopedije Hrvatskoga zagorja Leksikografskoga zavoda „Miroslav Krleža“ u Zagrebu.

Surađuje sa Zavodom za znanstveni rad HAZU Varaždin. Autorica je izložbe Blago Japana i Kine (Gradski muzej Varaždin, 2012.). Stručna je suradnica u nekoliko izložbenih postava u Varaždinu, Lepoglavi i Zagrebu. Izlaže na znanstvenim i stručnim skupovima, te piše znanstvene i stručne radove, likovne kritike i priloge za kataloge izložaba.

Drži javna predavanja. Istražuje likovnu umjetnost varaždinskoga kraja i sjeverozapadne Hrvatske od XVII. stoljeća nadalje. Radila je u Gradskom muzeju Varaždin i Muzeju grada Zagreba.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Ponuda Sajam antikviteta Varaždin bila je šarolika i zanimljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradska tržnica, u suradnji s članovima Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine, današnje je subote organizirala treći ovogodišnji prodajni Sajam antikviteta Varaždin.

Stiglo je oko 30 izlagača iz različitih gradova, uključujući Varaždin, Osijek, Rijeku, Zadar, Zagreb, te susjednih zemalja, Slovenije i Mađarske koji su svoje štandove postavili u Ulici Augusta Šenoe.

Brojni posjetitelji došli su pogledati što se nudi, ponešto naučiti te kupiti ono što im je privuklo pažnju. Dobro je poznato da su Varaždinci kroz povijest bili poznati kolekcionari.

Među posjetiteljima sajma bio je i gradonačenik Varaždina Neven Bosilj, koji je istaknuo kako je zadovoljan s brojem izlagača na jesenskom izdanju Sajma antikviteta, ali i interesom Varaždinaca: „Posebno me veseli sudjelovanje izlagača iz Mađarske, Austrije i Slovenije, što ovome sajmu daje međunarodni karakter, a isto tako i mogućnost da dio ovog ugođaja podijelim sa svojim kolegom, gradonačelnikom prijateljskog grada Schaffhausena iz Švicarske, Peterom Neukommom, kojem smo veoma zahvalni i na pomoći u organizaciji Varaždinskih baroknih večeri.“

Sajam je otvoren do 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje