Povežite se s nama

Međimurje

Humanitarnom igrom pomažu oboljeloj djeci

Objavljeno:

- dana

POMAGANJE

Na minigolf terenima u sklopu čakovečkih Gradskih bazena 13. svibnja okupili su se mali i veliki ljubitelji golfa.

Članovi Lions kluba “Zrinski” iz Čakovca osmislili su jednostavnija pravila igre, tako da su svi uzrasti mogli sudjelovati u humanitarnoj akciji pod nazivom “Pogled na golf”. Sredstva prikupljena od uplaćenih kotizacija i donacija namijenjena su Udruzi “Pogled” iz Nedelišća, koja okuplja više od stotinu članova, a među njima je najviše djece s raznim poremećajima iz spektra autizma.

Prikupili sredstva

– U akciji je sudjelovalo ravno stotinu sudionika, a prikupljeno je 5.100 kuna. Sredstva su namijenjena za nabavu didaktičke opreme i materijala Udruge “Pogled” – rekao je član čakovečkog Lionsa Miodrag Novosel, koji je kao inicijator akcije osmislio pravila igre za ovaj humanitarni golf, tako da se u čari igre mogu upustiti svi bez obzira na iskustvo, prethodno znanje i dob. Predsjednica “Zrinskih Lionsa” Miljenka Toplek kaže da udruga niz godina organizira humanitarne akcije, pa su odlučili osmisliti novi projekt “Pogled na golf”. Sudionici su sa što manje pokušaja, kroz 18 igračkih polja, trebali ugurati lopticu u rupu. Sami su bilježili svoje bodove i na kraju ih prijavili, no nije bilo proglašenja pobjednika, ali se vodi statistika radi budućih sličnih akcija.

Udruga “Pogled” iz Nedelišća okuplja 140-ero djece, od kojih je 85 posto s nekim poremećajem iz spektra autizma

U akciju su se uključili i studenti Međimurskog veleučilišta u sklopu svoje stručne prakse kolegija Menadžmenta turizma i sporta. Kako bi događaj privukao što više sudionika organiziran je nastup raznih dječjih plesnih skupina. Oni su svojim atraktivnim nastupima dodatno zabavili male i one malo starije Međimurce koji su svoj vikend odlučili provesti na zelenim minigolf terenima. U tom su dijelu organizaciju akcije pomogli i članovi Udruge “Pogled”. Njihov voditelj Dalibor Kuhta istaknuo je da Udruga broji 140-ero djece, od kojih je 85 posto s autizmom.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje