Povežite se s nama

Međimurje

Humanitarnom igrom pomažu oboljeloj djeci

Objavljeno:

- dana

POMAGANJE

Na minigolf terenima u sklopu čakovečkih Gradskih bazena 13. svibnja okupili su se mali i veliki ljubitelji golfa.

Članovi Lions kluba “Zrinski” iz Čakovca osmislili su jednostavnija pravila igre, tako da su svi uzrasti mogli sudjelovati u humanitarnoj akciji pod nazivom “Pogled na golf”. Sredstva prikupljena od uplaćenih kotizacija i donacija namijenjena su Udruzi “Pogled” iz Nedelišća, koja okuplja više od stotinu članova, a među njima je najviše djece s raznim poremećajima iz spektra autizma.

Prikupili sredstva

– U akciji je sudjelovalo ravno stotinu sudionika, a prikupljeno je 5.100 kuna. Sredstva su namijenjena za nabavu didaktičke opreme i materijala Udruge “Pogled” – rekao je član čakovečkog Lionsa Miodrag Novosel, koji je kao inicijator akcije osmislio pravila igre za ovaj humanitarni golf, tako da se u čari igre mogu upustiti svi bez obzira na iskustvo, prethodno znanje i dob. Predsjednica “Zrinskih Lionsa” Miljenka Toplek kaže da udruga niz godina organizira humanitarne akcije, pa su odlučili osmisliti novi projekt “Pogled na golf”. Sudionici su sa što manje pokušaja, kroz 18 igračkih polja, trebali ugurati lopticu u rupu. Sami su bilježili svoje bodove i na kraju ih prijavili, no nije bilo proglašenja pobjednika, ali se vodi statistika radi budućih sličnih akcija.

Udruga “Pogled” iz Nedelišća okuplja 140-ero djece, od kojih je 85 posto s nekim poremećajem iz spektra autizma

U akciju su se uključili i studenti Međimurskog veleučilišta u sklopu svoje stručne prakse kolegija Menadžmenta turizma i sporta. Kako bi događaj privukao što više sudionika organiziran je nastup raznih dječjih plesnih skupina. Oni su svojim atraktivnim nastupima dodatno zabavili male i one malo starije Međimurce koji su svoj vikend odlučili provesti na zelenim minigolf terenima. U tom su dijelu organizaciju akcije pomogli i članovi Udruge “Pogled”. Njihov voditelj Dalibor Kuhta istaknuo je da Udruga broji 140-ero djece, od kojih je 85 posto s autizmom.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje