Povežite se s nama

Život i društvo

Hvala Vam, Učitelju!

Objavljeno:

- dana

Iako sam prošlog tjedna imao razloga (i) za zadovoljstvo, ovaj moj osmijeh s obližnje (već prilično zastarjele) fotografije umnogome je zatomljen.

Odmah po povratku sa svečane sjednice Varaždinske županije u petak navečer zatekla me vijest da je umro prof. dr. Joža Skok.
Vijest mi je e-mailom prenio mr. sc. Eduard Vargović: “Našeg Jože nema i, priznajem, teško mi je palo”.
“Nema nam utjehe”, vidno potresena piše mi dr. sc. Božica Pažur, glavna urednica časopisa “Kaj”, jedna od profesorovih najbližih suradnica.
Zove me njegov sin Dobriša, ne prikrivajući bol. Tužna je i moja majka, koja ga je poznavala, a tronut je i inače stameni mr. sc. Ernest Fišer.
To su samo neki od prvih dojmova, a znam da tuguju i toliki mnogi profesorovi rođaci, prijatelji, kolege, studenti i učenici.

Takve iskrene reakcije danas su, zapravo, rijetkost. One nisu formalne prirode, ne radi se o kurtoaziji uobičajenoj kad odlaze velikani. Jer, koliko god Joža Skok bio velik, bio je ujedno i običan čovjek, “jedan od nas”: istodobno i “rođeni gospodin”, ali i majstor neposredne komunikacije, poštena, dobra i nadasve draga osoba.
Njegovo “staro, đačko srce varaždinsko”, kako se (citirajući Krkleca) šalio, bilo je vezano uza sve topose kajkavskoga kraja, od rodnog mu Petrijanca i, kako je napisao, “mitske” Voće do Čakovca, u kojem je predavao, od “starih krovova” Gjalskog do podravskog Peteranca, domaje voljenog mu Galovića, od Matoševih zagrebačkih kutaka do zelinskih bregi. I dalje, gdje god je Hrvatske i Hrvata.

A tek Varaždin? Ostavio mu je možda najveći spomenik: 1552 stranice troknjižja o književnosti našega kraja, “varaždinsku književnu Bibliju”.
Postoje ljudi i postoje trenuci u kojima ne treba prezati od eventualne patetike iskrenih riječi.

Imam mogućnost izreći ih javno, i činim to ponosno:
Hvala Vam, Učitelju!

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje