Povežite se s nama

Život i društvo

Ovog vikenda u Paki sve u znaku vrganja: berite ih, kušajte, ali i naučite nešto više o njima

Objavljeno:

- dana

Ugodno druženje

Po četvrti puta Paka će postati sastajalište svih zaljubljenika u vrganje i druge vrste gljiva ali i općenito u prirodu.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Novog Marofa i udruge privatnih šumovlasnika “Graber” , 16 i 17. rujna održat će se “Dani vrganja u Paki “.

U kulturnom centru Ivan Rabuzin u subotu, 16. rujna u 18 sati, održat će se stručni skup s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda čiji je organizator Lokalno akcijska grupa LAG Prizag.

Prva tema predavanja jest “Mogućnosti financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a (iz mjere 19) i putem mjera šest i sedam”, koje će održati ovlašteni konzultant Ivan Biškup iz konzultantske tvrtke “Forum Invest” iz Križevaca.

U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika “Graber” bit će predavanje “Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu” koje će održati Domagoj Troha, direktor firme “Salix Plan” iz Zagreba.

Nedjelja u znaku berbe vrganja

Nedjelja, 17.09. rezervirana je za Paku i opušteniji dio manifestacije. Tako će i ove godine biti natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva sa stručnom determinacijom prof. Bartolića – predsjednika Mikološkog saveza Hrvatske, a za najbolje su osigurane i vrijedne nagrade.

Prijave kreću od 7.30 sati, a natjecanje kreće u devet sati i traje do 11.30 sati.

Iz TZ Grada Novog Marofa javljau kako će svi oni koji neće krenuti u lov na gljive moći uživati u drugim sadržajima, a osobito djeca.

Za njih su osmišljene edukativne igre – “Gljivolov”, “Mali šumski razgovori” i “Mladi gljivari” , dok će odrasli moći posjetiti utvrdu Paka uz stručnog vodiča, moći će saznati zanimljivosti o nastambama dabrova , a ako su za nešto aktivnije – tu je vođena šetnja “od utvrde do utvrde” koja spaja utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo u ukupnoj dužini od 8,5 kilometara.

Oni malo brži moći će otrčati zabavnu cross utrku – PAKA CROSS čija je dužina otprilike pet kilometara.

Biciklijada i delicije od vrganja

Osim radionica, predavanja i berbe vrganja, organizirat će se i PAKA BAJK biciklijada dužine 14 kilometara. Većim dijelom ide brežuljkastim i šumovitim predjelima i isključivo je za MTB bicikle.

Uz standardnu ponudu hrane i pića, za pripremu delicija od vrganja i tartufa bit će zadužen Damir Crleni, vrsni i nagrađivani kuhar, a svoj je šarm ovom događaju dati i brojni izlagači.

Moći će se tu vidjeti i prezentacija “lova na crni tartuf” disc golfa , streličarstva, paraglidinga i raznih drugih sportova.

Izvor: TZ Novi Marof
Foto:

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati