Povežite se s nama

Život i društvo

Ovog vikenda u Paki sve u znaku vrganja: berite ih, kušajte, ali i naučite nešto više o njima

Objavljeno:

- dana

Ugodno druženje

Po četvrti puta Paka će postati sastajalište svih zaljubljenika u vrganje i druge vrste gljiva ali i općenito u prirodu.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Novog Marofa i udruge privatnih šumovlasnika “Graber” , 16 i 17. rujna održat će se “Dani vrganja u Paki “.

U kulturnom centru Ivan Rabuzin u subotu, 16. rujna u 18 sati, održat će se stručni skup s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda čiji je organizator Lokalno akcijska grupa LAG Prizag.

Prva tema predavanja jest “Mogućnosti financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a (iz mjere 19) i putem mjera šest i sedam”, koje će održati ovlašteni konzultant Ivan Biškup iz konzultantske tvrtke “Forum Invest” iz Križevaca.

U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika “Graber” bit će predavanje “Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu” koje će održati Domagoj Troha, direktor firme “Salix Plan” iz Zagreba.

Nedjelja u znaku berbe vrganja

Nedjelja, 17.09. rezervirana je za Paku i opušteniji dio manifestacije. Tako će i ove godine biti natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva sa stručnom determinacijom prof. Bartolića – predsjednika Mikološkog saveza Hrvatske, a za najbolje su osigurane i vrijedne nagrade.

Prijave kreću od 7.30 sati, a natjecanje kreće u devet sati i traje do 11.30 sati.

Iz TZ Grada Novog Marofa javljau kako će svi oni koji neće krenuti u lov na gljive moći uživati u drugim sadržajima, a osobito djeca.

Za njih su osmišljene edukativne igre – “Gljivolov”, “Mali šumski razgovori” i “Mladi gljivari” , dok će odrasli moći posjetiti utvrdu Paka uz stručnog vodiča, moći će saznati zanimljivosti o nastambama dabrova , a ako su za nešto aktivnije – tu je vođena šetnja “od utvrde do utvrde” koja spaja utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo u ukupnoj dužini od 8,5 kilometara.

Oni malo brži moći će otrčati zabavnu cross utrku – PAKA CROSS čija je dužina otprilike pet kilometara.

Biciklijada i delicije od vrganja

Osim radionica, predavanja i berbe vrganja, organizirat će se i PAKA BAJK biciklijada dužine 14 kilometara. Većim dijelom ide brežuljkastim i šumovitim predjelima i isključivo je za MTB bicikle.

Uz standardnu ponudu hrane i pića, za pripremu delicija od vrganja i tartufa bit će zadužen Damir Crleni, vrsni i nagrađivani kuhar, a svoj je šarm ovom događaju dati i brojni izlagači.

Moći će se tu vidjeti i prezentacija “lova na crni tartuf” disc golfa , streličarstva, paraglidinga i raznih drugih sportova.

Izvor: TZ Novi Marof
Foto:

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Život i društvo

U Klenovniku su pronađeni odbačeni ženski bicikli, traže se njihovi vlasnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su dojavu o pronalasku bicikla u Klenovniku.

Na mjestu događaja utvrđeno je kako je nepoznata osoba od 28. lipnja do 2. srpnja na putu ostavila dva ženska MTB bicikla, jedna marke Author Unica crvene boje i jedan MTB nepoznate marke boje trula višnja.

– S obzirom na to da se za navedenim biciklima ne traga, molimo građane da ukoliko imaju saznanja o porijeklu bicikala, te njihovim vlasnicima molimo da se jave u Policijsku postaju Ivanec ili na broj policije 192 – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje