Povežite se s nama

Život i društvo

HŽ najavljuje dodatno osiguranje: prijelaz će se zaštititi polubranikom

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNO

– Dionica ceste od benzinske pumpe Šilec do Zagrebačke ulice vodi preko loše uređenog pružnog prijelaza koji je obilježen Andrijinim križem i znakom “stop” nepravilno postavljenim tri metra od ruba ceste.

 Noću nije osvijetljen, a nesmetan prelazak vozila preko pružnog prijelaza ometa i objekt koji se nalazi s lijeve strane ceste u pravcu Zagrebačke ulice. Opasnost je tim veća što je to jedini izlaz na cestu prema Varaždinu za mnoge tvrtke i zajednicu Cenacolo, koje se nalaze u toj industrijskoj zoni. Taj je prijelaz već uzeo jednu mladu žrtvu, 24-godišnjaka, a zašto? – pita se čitatelj Žarko Topolovec, koji apelira na aktualnu gradsku vlast da zajedno s Hrvatskim željeznicama (HŽ) adekvatno zaštite spomenuti pružni prijelaz u Cehovskoj ulici, koja je, tvrdi čitatelj, uništena, te da isprave nepravilno postavljenu prometnu signalizaciju te tako spriječe eventualnu veću katastrofu.

Dodatna zaštita

Iako u Gradu Varaždinu navode kako dosad nisu imali zahtjeva za dodatnom zaštitom željezničko-cestovnog prijelaza u Cehovskoj ulici u Varaždinu u kojoj se u zadnje tri godine, prema podacima PU varaždinske, dogodila jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, iz HŽ-a navode kako će se ove godine spomenuti prijelaz dodatno zaštititi.

 

Cesta na kojoj se nalazi opasni prijelaz jedini je izlaz prema gradu za mnoge tvrtke i Cenacolo

– Dodatno osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza Brezje, koji se nalazi između Varaždina i Turčina na pruzi Čakovec – Varaždin – Zaprešić sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i ugradnjom polubranika predviđeno je Planom investicija za 2015. godinu. HŽ Infrastruktura ulaže vrlo velike napore kako bi modernizirala osiguranje na što više željezničko-cestovnih prijelaza i time ipak povećala razinu sigurnosti svih sudionika u prometu na križanjima željezničkih pruga i cesta. Plan investicija te dodatna modernizacija željezničko-cestovnih prijelaza ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima s obzirom na to da ugradnja svjetlosno-zvučne signalizacije te ugradnja polubranika samo na jednom željezničko-cestovnom prijelazu iznosi oko milijun kuna – poručila je Željka Mirčić iz HŽ Infrastrukture te dodala da cestovna signalizacija koju spominje čitatelj nije u njihovoj nadležnosti.
Iz Grada Varaždina poručuju da je prometna signalizacija postavljena tijekom rekonstrukcije Cehovske ulice 2006. i 2007. godine i to temeljem projektne dokumentacije koju je izradio Coning inženjering.

 

Nije bilo zahtjeva za  dodatnom zaštitom pružnog prijelaza

– Prometna signalizacija projektirana je i postavljena prema Pravilniku o postavi prometne signalizacije. S obzirom na činjenicu da se radilo o cesti koja je do tada bila uređena u makadamu, navedenom rekonstrukcijom su bitno poboljšana vozna svojstva same prometnice, a horizontalna i vertikalna prometna signalizacija je obnovljena i kao takva uočljivija i usklađena s propisima – poručili su iz Grada Varaždina u kojem navode da od trenutka izvršene rekonstrukcije Cehovske ulice nisu zaprimili nijedan dopis PU varaždinske kojim bi se upozoravalo da bilo što s prometnom signalizacijom na predmetnoj lokaciji nije u redu.

Iako je na spomenutom pružnom prijelazu bilo nezgoda, u Gradu Varaždinu ističu kako je utvrđeno da su se događale zbog neopreza vozača, pri čemu se uvijek problematiziralo postojanje

HŽ: Modernizacija osiguranja ne znači i manji broj nesreća

Iz HŽ-a poručuju da je željezničko-cestovni prijelaz “Brezje” u Cehovskoj ulici, kao i svi ostali službeni željezničko-cestovni i pješački prijelazi na mreži hrvatskih pruga, osiguran nekom razinom osiguranja, a ona ovisi o vrsti ceste i kategoriji pruge koje se ondje križaju te je u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.

– Rezultati analiza incidenata na željezničko-cestovnim prijelazima HŽ Infrastrukture upućuju na zaključak kako modernizacija osiguranja ne implicira i nužno smanjenje broja nesreća. U većini slučajeva (oko 95 %) uzrok nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima je nesmotrenost vozača cestovnih vozila, motociklista ili pješaka koji neoprezno prelaze preko pruge i ne poštuju signalizaciju, odnosno osnovna prometna pravila – izvijestili su iz HŽ Infrastrukture.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje