Povežite se s nama

Život i društvo

HŽ najavljuje dodatno osiguranje: prijelaz će se zaštititi polubranikom

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNO

– Dionica ceste od benzinske pumpe Šilec do Zagrebačke ulice vodi preko loše uređenog pružnog prijelaza koji je obilježen Andrijinim križem i znakom “stop” nepravilno postavljenim tri metra od ruba ceste.

 Noću nije osvijetljen, a nesmetan prelazak vozila preko pružnog prijelaza ometa i objekt koji se nalazi s lijeve strane ceste u pravcu Zagrebačke ulice. Opasnost je tim veća što je to jedini izlaz na cestu prema Varaždinu za mnoge tvrtke i zajednicu Cenacolo, koje se nalaze u toj industrijskoj zoni. Taj je prijelaz već uzeo jednu mladu žrtvu, 24-godišnjaka, a zašto? – pita se čitatelj Žarko Topolovec, koji apelira na aktualnu gradsku vlast da zajedno s Hrvatskim željeznicama (HŽ) adekvatno zaštite spomenuti pružni prijelaz u Cehovskoj ulici, koja je, tvrdi čitatelj, uništena, te da isprave nepravilno postavljenu prometnu signalizaciju te tako spriječe eventualnu veću katastrofu.

Dodatna zaštita

Iako u Gradu Varaždinu navode kako dosad nisu imali zahtjeva za dodatnom zaštitom željezničko-cestovnog prijelaza u Cehovskoj ulici u Varaždinu u kojoj se u zadnje tri godine, prema podacima PU varaždinske, dogodila jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, iz HŽ-a navode kako će se ove godine spomenuti prijelaz dodatno zaštititi.

 

Cesta na kojoj se nalazi opasni prijelaz jedini je izlaz prema gradu za mnoge tvrtke i Cenacolo

– Dodatno osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza Brezje, koji se nalazi između Varaždina i Turčina na pruzi Čakovec – Varaždin – Zaprešić sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i ugradnjom polubranika predviđeno je Planom investicija za 2015. godinu. HŽ Infrastruktura ulaže vrlo velike napore kako bi modernizirala osiguranje na što više željezničko-cestovnih prijelaza i time ipak povećala razinu sigurnosti svih sudionika u prometu na križanjima željezničkih pruga i cesta. Plan investicija te dodatna modernizacija željezničko-cestovnih prijelaza ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima s obzirom na to da ugradnja svjetlosno-zvučne signalizacije te ugradnja polubranika samo na jednom željezničko-cestovnom prijelazu iznosi oko milijun kuna – poručila je Željka Mirčić iz HŽ Infrastrukture te dodala da cestovna signalizacija koju spominje čitatelj nije u njihovoj nadležnosti.
Iz Grada Varaždina poručuju da je prometna signalizacija postavljena tijekom rekonstrukcije Cehovske ulice 2006. i 2007. godine i to temeljem projektne dokumentacije koju je izradio Coning inženjering.

 

Nije bilo zahtjeva za  dodatnom zaštitom pružnog prijelaza

– Prometna signalizacija projektirana je i postavljena prema Pravilniku o postavi prometne signalizacije. S obzirom na činjenicu da se radilo o cesti koja je do tada bila uređena u makadamu, navedenom rekonstrukcijom su bitno poboljšana vozna svojstva same prometnice, a horizontalna i vertikalna prometna signalizacija je obnovljena i kao takva uočljivija i usklađena s propisima – poručili su iz Grada Varaždina u kojem navode da od trenutka izvršene rekonstrukcije Cehovske ulice nisu zaprimili nijedan dopis PU varaždinske kojim bi se upozoravalo da bilo što s prometnom signalizacijom na predmetnoj lokaciji nije u redu.

Iako je na spomenutom pružnom prijelazu bilo nezgoda, u Gradu Varaždinu ističu kako je utvrđeno da su se događale zbog neopreza vozača, pri čemu se uvijek problematiziralo postojanje

HŽ: Modernizacija osiguranja ne znači i manji broj nesreća

Iz HŽ-a poručuju da je željezničko-cestovni prijelaz “Brezje” u Cehovskoj ulici, kao i svi ostali službeni željezničko-cestovni i pješački prijelazi na mreži hrvatskih pruga, osiguran nekom razinom osiguranja, a ona ovisi o vrsti ceste i kategoriji pruge koje se ondje križaju te je u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.

– Rezultati analiza incidenata na željezničko-cestovnim prijelazima HŽ Infrastrukture upućuju na zaključak kako modernizacija osiguranja ne implicira i nužno smanjenje broja nesreća. U većini slučajeva (oko 95 %) uzrok nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima je nesmotrenost vozača cestovnih vozila, motociklista ili pješaka koji neoprezno prelaze preko pruge i ne poštuju signalizaciju, odnosno osnovna prometna pravila – izvijestili su iz HŽ Infrastrukture.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!