Povežite se s nama

Kultura

I Zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća sudjelovao na 54. Susretu zborova u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Susret zborova ove godine prvi put je organiziran u Varaždinu, 7. studenog u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a.

Organizator, Hrvatski sabor kulture, bez obzira na probleme, uspio je teškom mukom uz postojeće epidemiološke mjere organizirati Susret zborova u Varaždinu. Nakon smotri i samostalnih preslušavanja, selekcijom je bilo odabrano jedanaest najboljih amaterskih zborova iz 7 županija za 54. Susret. U zadnjem trenutku, zbog bolesti, tri su zbora otkazala svoj nastup te se u konačnici predstavilo osam zborova s revijalnim programom.

Zbor “Vrhovski” i solist Ivan Fučko

Uz dirigentsko vodstvo Branimira Magdalenića, Pjevački zbor “Josip Vrhovski” Nedelišće izveo je tri skladbe: dvije narodne iz Međimurja (“Stopram sam se oženil” (obrada D. Križanić) i “Sprevajaj me draga” (obrada V. Žganec)) te skladbu “Naše malo misto” (P. Gotovac/obrada: O. Bogdanović) u kojoj je solist bio Ivan Fučko (član zbora).

Stručno povjerenstvo susreta koje su činili Jasenka Ostojić, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić na okruglom stolu nije moglo skriti emocije na kraju odrađenih nastupa. Svi su se složili da je ovo nešto što mora ostati zapisano, velikim slovima, u povijesti amaterskih zborova.

– Toliko dane duše i srca na pozornici već dugo nisu doživjeli, bez obzira na sve nedaće koje proživljavamo u ovih godinu i više. Zborsko pjevanje još uvijek živi i ta spoznaja pokazala je da samo upornost i ustrajnost donose rezultate. Zaista, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a Varaždin, u nedjelju je pobijedila glazba i ljubav čovjeka prema njoj. To mogu samo veliki ljudi, koji svoj poziv shvaćaju ozbiljno i rade ga s puno ljubavi – kažu iz Zbora “Vrhovski”.

Nastupi su odrađeni profesionalno i žiri je imao samo pohvale za sve koji su se popeli na pozornicu.

– Bila nam je izuzetna čast biti dijelom ove priče i ponosno predstavljati Međimursku županiju i Općinu Nedelišće. Veliko hvala svima koji su organizirali ovu večer, a posebno Srđani Vrsalović, dipl. muzikologinji, stručnoj suradnici HSK-a za glazbenu kulturu – poručuju.

Kultura

Preminuo je Vladimir Gerić, jedan od najzaslužnijih za povratak kajkavskog jezika na pozornicu HNK Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: HNK Varaždin/Facebook

U 97. godini umro je prevoditelj i kazališni redatelj Vladimir Gerić, koji je tijekom gotovo sedamdeset godina umjetničkoga rada bio prisutan u gotovo svim zagrebačkim kazalištima, dok u varaždinskom kazalištu devedesetih godina 20. stoljeća oživljava kajkavštinu na pozornici.

– S velikom tugom javljamo da nas je napustio dugogodišnji suradnik varaždinskog kazališta, velik redatelj i prevoditelj Vladimir Gerić. Varaždinska publika najviše ga pamti po režiji komedije “Bogi Ivač”, s Ljubomirom Kerekešom u naslovnoj ulozi, a koju je prema njegovom prijevodu kajkavizirao Tomislav Lipljin. Predstava je doživjela preko 300 izvedbi. Vladimir Gerić ujedno je jedan od najzaslužnijih umjetnika za povratak kajkavskog jezika na pozornicu HNK Varaždin – objavio je HNK u Varaždinu.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Osebujni mega – dijamanti Nikole Vudraga nakon Dubaija i Poljske zasjali u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U suradnji s Turističkim uredom grada Varaždina i gradskim odsjekom za kulturu dogovoren je privremeni postav Vudragovih dijamanata, jedne od najnovijih serija radova Nikole Vudraga koji su prošli Dubai i Poljsku.

Nedavno je na red došao i Varaždin,  a naš umjetnik za kojim se otimaju najveće svjetske galerije, kaže kako ga raduje da je pokrenuta inicijativa privremenog izlaganja.

– Uvijek sam smatrao Varaždin gradom umjetnosti i kulture, a ta kultura ne mora isključivo biti iza vrata muzeja i galerija. Ovaj postav osvježava pomalo zaboravljeni prostor pored mostića, razveseli kojeg turista, ali po meni najvažnije – polako pokreće neku ideju o javnim prostorima kao privremenim izlagačkim prostorima. U njima optimistično vidim i druga imena iz svijeta umjetnosti, izložena po baroknom gradu – ističe Vudrag.

Od autora doznajemo da osebujni dijamanti danju predstavljaju sirovu materiju kojom gradimo svijet, materijal i mehanizaciju izgradnje ideja.

Međutim – noću iz skulpture izbija svijetlo „kao simbol te savršene ideje koju svakodnevno ukalupljujemo u materiju.”

Akako izgleda taj iznimno zanimljiv postav danju i noću pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje