Povežite se s nama

Kultura

I Zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća sudjelovao na 54. Susretu zborova u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Susret zborova ove godine prvi put je organiziran u Varaždinu, 7. studenog u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a.

Organizator, Hrvatski sabor kulture, bez obzira na probleme, uspio je teškom mukom uz postojeće epidemiološke mjere organizirati Susret zborova u Varaždinu. Nakon smotri i samostalnih preslušavanja, selekcijom je bilo odabrano jedanaest najboljih amaterskih zborova iz 7 županija za 54. Susret. U zadnjem trenutku, zbog bolesti, tri su zbora otkazala svoj nastup te se u konačnici predstavilo osam zborova s revijalnim programom.

Zbor “Vrhovski” i solist Ivan Fučko

Uz dirigentsko vodstvo Branimira Magdalenića, Pjevački zbor “Josip Vrhovski” Nedelišće izveo je tri skladbe: dvije narodne iz Međimurja (“Stopram sam se oženil” (obrada D. Križanić) i “Sprevajaj me draga” (obrada V. Žganec)) te skladbu “Naše malo misto” (P. Gotovac/obrada: O. Bogdanović) u kojoj je solist bio Ivan Fučko (član zbora).

Stručno povjerenstvo susreta koje su činili Jasenka Ostojić, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić na okruglom stolu nije moglo skriti emocije na kraju odrađenih nastupa. Svi su se složili da je ovo nešto što mora ostati zapisano, velikim slovima, u povijesti amaterskih zborova.

– Toliko dane duše i srca na pozornici već dugo nisu doživjeli, bez obzira na sve nedaće koje proživljavamo u ovih godinu i više. Zborsko pjevanje još uvijek živi i ta spoznaja pokazala je da samo upornost i ustrajnost donose rezultate. Zaista, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a Varaždin, u nedjelju je pobijedila glazba i ljubav čovjeka prema njoj. To mogu samo veliki ljudi, koji svoj poziv shvaćaju ozbiljno i rade ga s puno ljubavi – kažu iz Zbora “Vrhovski”.

Nastupi su odrađeni profesionalno i žiri je imao samo pohvale za sve koji su se popeli na pozornicu.

– Bila nam je izuzetna čast biti dijelom ove priče i ponosno predstavljati Međimursku županiju i Općinu Nedelišće. Veliko hvala svima koji su organizirali ovu večer, a posebno Srđani Vrsalović, dipl. muzikologinji, stručnoj suradnici HSK-a za glazbenu kulturu – poručuju.

Kultura

Zbog loše epidemiološke situacije odgođene sve predstave u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz HNK u Varaždinu obavještavaju javnost da su odgođene sve predstave u ovoj ustanovi zbog vrlo loše epidemiološke situacije.

Predstave se odgađaju do 26. siječnja.

– Poštovana publiko, od danas do 26. 1. odgađamo predstave zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije u Kazalištu. Tako da su opera „Bastien&Bastienne“ i predstava „Skriveno“ odgođene. Molimo vas za razumijevanje, a o novim terminima ćemo vas obavijestiti – poručili su iz varaždinskog HNK-a.

Nastavite čitati

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje