Povežite se s nama

Život i društvo

Ima 200 godina, a možda doživi tisućiti rođendan!

Objavljeno:

- dana

BAŠTINA

U Čalincu, živopisnom mjestu u općini Maruševec, živi 200-godišnjakinja o kojoj mnogi, unatoč njezinim poznim godinama, gotovo ništa ne znaju. Ispred kurije Pongratz već treće stoljeće raste tisa, stablo kakvo ne samo da se ne može naći u Varaždinskoj županiji, nego ga je teško naći u cijeloj Hrvatskoj.

Stara dama iz Čalinca je još prije 52 godine zaštićena kao spomenik parkovne arhitekture.

– Tisa ispred kurije Pongratz u Čalincu može se ubrojiti među najveće primjerke te vrste u Hrvatskoj, osobito zbog debljine debla – doznajemo od Sanje Kopjar iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije.
Visoka je 12,5 metara, dok je opseg njezinoga debla čak četiri metra i 20 centimetara! „Na ovoj tisi ne smiju se lomiti grane niti bilo kako oštećivati stablo“, piše u dokumentu iz prošlog stoljeća.

Dama stara 200 godina

Visina: 12,5 m
Opseg debla u prsnoj visini: 4,20 m
Promjer debla u prsnoj visini: 134 cm
Starost: oko 200 godina

Zaštićena tisa uz kuriju Pongratz u Čalincu gotovo jedini dokaz postojanja perivoja koji se nekada nalazio na ovome mjestu.

Zna se da pojedini primjerci tise mogu poživjeti više od 1.000 godina, no kada je ova u Čalicu posađena, pouzdano se ne zna.
– Od pojedinih perivoja danas je preostalo tek poneko vrijedno stablo, kao usamljeni svjedok burne prošlosti koja se odvijala na tom prostoru. Tako je zaštićena tisa uz kuriju Pongratz u Čalincu gotovo jedini dokaz postojanja perivoja koji se nekada nalazio na ovome mjestu. Od perivoja, čija je površina iznosila oko tri hektara, danas je ostao tek manji broj stabala oko kurije i poneko stablo koje pripada okućnicama okolnih novih kuća. Nova cesta koja je prošla pokraj kurije presjekla je perivoj po polovici, a uz cestu su izgrađene nove kuće tako da je perivoj danas u potpunosti uništen – navodi Sanja Kopjar.
Perivoj je bio ucrtan na katastarskoj karti iz 1860. godine. – S obzirom na to, sa sigurnošću se može tvrditi da je nastao prije te godine, stoga je tisa vjerojatno zasađena u prvoj polovici 19. stoljeća – doznajemo.

Dobrodržeća starica

 S obzirom na svoju starost, tisa u Čalincu nalazi se u relativno dobrom zdravstvenom stanju

U Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije kažu da se starica, unatoč godinama, dobro drži.
– S obzirom na svoju starost, tisa u Čalincu nalazi se u relativno dobrom zdravstvenom stanju. Njezino deblo ima u svojoj unutrašnjosti veću šupljinu, koja ne utječe na njezinu statičku stabilnost i vitalnost. Svako stablo mora se prilagoditi uvjetima života područja na kojem se nalazi te je tako i tisa u Čalincu morala naučiti živjeti s uvjetima svoje okoline – kaže Sanja Kopjar.

Sanacija tise

Baš kao i druge dame, ni ona nije mogla bez „kozmetičko-medicinskih zahvata“.

Javna ustanova lani je organizirala radove na sanaciji tise. Baš kao i druge dame, ni ona nije mogla bez „kozmetičko-medicinskih zahvata“. Pritom su korištene posebne metode.

Otrov

Tisa (Taxus L.) je rod zimzelenog drveća ili grmova iz porodice Taxaceae. Obuhvaća 8 vrsta rasprostranjenih na Sjevernoj polutki, morfološki vrlo sličnih, tako da ih neki autori smatraju geografskim svojtama jedne vrste T. baccata. Svi dijelovi stabla, osobito iglice, pa i sjemenke, sadrže otrovni alkaloid taksin. Neotrovan je jedino aril (mesnati ovoj) na plodu, stoga ptice (osobito drozdovi) rado jedu njezine plodove. Osim običnih, jako razgranjenih, postoje brojni hortikulturni varijeteti i forme. Dostiže vrlo visoku starost, i do preko 1000 godina.

Poslastica za drozdove

– Aktivnosti sanacije obuhvatile su orezivanje suhih, bolesnih i konkurentskih izboja korištenjem tzv. hamburške metode orezivanja, koja je danas široko prihvaćena u Europi jer se pokazala najboljom kod sanacije starih stabala – pojašnjava stručnjakinja.

Napominje da drveće u urbanom okruženju danas ima težak život, jer se to okruženje znatno razlikuje od njihovog prirodnog staništa. – Cilj sanacije starih stabala je osiguravanje što kvalitetnijih uvjeta za njihov daljnji rast i razvoj te ujedno i ugodniji suživot s čovjekom – kaže.
Budemo li tisu u Čalincu pazili i mazili, kao što ta stara dama zaslužuje, stručnjaci kažu da bi mogla poživjeti još dva stoljeća. Ali tko zna, možda poput svojih rođakinja i ona proslaviti tisućiti rođendan.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Velikom Bukovcu i ove godine pomažu najpotrebitijima, ali i mladim obiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Veliki Bukovec i ove će godine posebnu pažnju pridavati svojim najpotrebitijim mještanima, najmlađima i umirovljenicima.

Da je Općina Veliki Bukovec socijalno osjetljiva općina koja posebnu pažnju pridaje svojim najpotrebitijim sumještanima, najmlađima i umirovljenicima još je jednom potvrđeno na sjednici Općinskog vijeća održanoj u utorak.

Naime, jedna od donesenih odluka tiče se upravo socijalno ugroženih mještana Općine Veliki Bukovec, ali i roditelja novorođenčadi, kao i umirovljenika. Riječ je o mjerama kojima Općina stvara socijalni nadstandard, a one se odnose na naknadu za troškove stanovanja, pomoć obiteljima i pojedincima slabijeg imovinskog stanja, pomoć za podmirenje razlike cijene troškova pogreba te jednokratne pomoći novorođenčadi i umirovljenicima, kao i osiguravanje darova za djecu povodom blagdana.

– Cilj nam je da svi imaju jednake i adekvatne uvjete za život zbog čega posebnu pažnju pridajemo najugroženijim skupinama mještana, a pogotovo našim najmlađima i umirovljenicima. Naknade za novorođenčad samo su dio demografskih mjera koje provodimo s ciljem zadržavanja naših stanovnika i nadamo se da ćemo sa svime što radimo uspjeti promijeniti negativne demografske trendove – poručio je načelnik Franjo Vrbanić.

Uz brigu o najpotrebitijim sumještanima, tu su i značajna sredstva koja Općina ulaže u predškolski odgoj i obrazovanje, a u najavi je i vrijedna investicija – proširenje i energetska obnova vrtića.

Spomenimo i kako su na sjednici Općinskog vijeća usvojene izmjene i dopune odluke o komunalnom doprinosu, kao i godišnji, odnosno trogodišnji plan davanja koncesija što se, između  ostalog, odnosi na obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Veliki Bukovec.

Odluka koja se tiče plana davanja koncesija omogućuje da Općina u narednom razdoblju raspiše natječaj za davanje koncesije za obavljanje spomenutih dimnjačarskih poslova na području Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje