Povežite se s nama

Život i društvo

Ima 200 godina, a možda doživi tisućiti rođendan!

Objavljeno:

- dana

BAŠTINA

U Čalincu, živopisnom mjestu u općini Maruševec, živi 200-godišnjakinja o kojoj mnogi, unatoč njezinim poznim godinama, gotovo ništa ne znaju. Ispred kurije Pongratz već treće stoljeće raste tisa, stablo kakvo ne samo da se ne može naći u Varaždinskoj županiji, nego ga je teško naći u cijeloj Hrvatskoj.

Stara dama iz Čalinca je još prije 52 godine zaštićena kao spomenik parkovne arhitekture.

– Tisa ispred kurije Pongratz u Čalincu može se ubrojiti među najveće primjerke te vrste u Hrvatskoj, osobito zbog debljine debla – doznajemo od Sanje Kopjar iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije.
Visoka je 12,5 metara, dok je opseg njezinoga debla čak četiri metra i 20 centimetara! „Na ovoj tisi ne smiju se lomiti grane niti bilo kako oštećivati stablo“, piše u dokumentu iz prošlog stoljeća.

Dama stara 200 godina

Visina: 12,5 m
Opseg debla u prsnoj visini: 4,20 m
Promjer debla u prsnoj visini: 134 cm
Starost: oko 200 godina

Zaštićena tisa uz kuriju Pongratz u Čalincu gotovo jedini dokaz postojanja perivoja koji se nekada nalazio na ovome mjestu.

Zna se da pojedini primjerci tise mogu poživjeti više od 1.000 godina, no kada je ova u Čalicu posađena, pouzdano se ne zna.
– Od pojedinih perivoja danas je preostalo tek poneko vrijedno stablo, kao usamljeni svjedok burne prošlosti koja se odvijala na tom prostoru. Tako je zaštićena tisa uz kuriju Pongratz u Čalincu gotovo jedini dokaz postojanja perivoja koji se nekada nalazio na ovome mjestu. Od perivoja, čija je površina iznosila oko tri hektara, danas je ostao tek manji broj stabala oko kurije i poneko stablo koje pripada okućnicama okolnih novih kuća. Nova cesta koja je prošla pokraj kurije presjekla je perivoj po polovici, a uz cestu su izgrađene nove kuće tako da je perivoj danas u potpunosti uništen – navodi Sanja Kopjar.
Perivoj je bio ucrtan na katastarskoj karti iz 1860. godine. – S obzirom na to, sa sigurnošću se može tvrditi da je nastao prije te godine, stoga je tisa vjerojatno zasađena u prvoj polovici 19. stoljeća – doznajemo.

Dobrodržeća starica

 S obzirom na svoju starost, tisa u Čalincu nalazi se u relativno dobrom zdravstvenom stanju

U Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije kažu da se starica, unatoč godinama, dobro drži.
– S obzirom na svoju starost, tisa u Čalincu nalazi se u relativno dobrom zdravstvenom stanju. Njezino deblo ima u svojoj unutrašnjosti veću šupljinu, koja ne utječe na njezinu statičku stabilnost i vitalnost. Svako stablo mora se prilagoditi uvjetima života područja na kojem se nalazi te je tako i tisa u Čalincu morala naučiti živjeti s uvjetima svoje okoline – kaže Sanja Kopjar.

Sanacija tise

Baš kao i druge dame, ni ona nije mogla bez „kozmetičko-medicinskih zahvata“.

Javna ustanova lani je organizirala radove na sanaciji tise. Baš kao i druge dame, ni ona nije mogla bez „kozmetičko-medicinskih zahvata“. Pritom su korištene posebne metode.

Otrov

Tisa (Taxus L.) je rod zimzelenog drveća ili grmova iz porodice Taxaceae. Obuhvaća 8 vrsta rasprostranjenih na Sjevernoj polutki, morfološki vrlo sličnih, tako da ih neki autori smatraju geografskim svojtama jedne vrste T. baccata. Svi dijelovi stabla, osobito iglice, pa i sjemenke, sadrže otrovni alkaloid taksin. Neotrovan je jedino aril (mesnati ovoj) na plodu, stoga ptice (osobito drozdovi) rado jedu njezine plodove. Osim običnih, jako razgranjenih, postoje brojni hortikulturni varijeteti i forme. Dostiže vrlo visoku starost, i do preko 1000 godina.

Poslastica za drozdove

– Aktivnosti sanacije obuhvatile su orezivanje suhih, bolesnih i konkurentskih izboja korištenjem tzv. hamburške metode orezivanja, koja je danas široko prihvaćena u Europi jer se pokazala najboljom kod sanacije starih stabala – pojašnjava stručnjakinja.

Napominje da drveće u urbanom okruženju danas ima težak život, jer se to okruženje znatno razlikuje od njihovog prirodnog staništa. – Cilj sanacije starih stabala je osiguravanje što kvalitetnijih uvjeta za njihov daljnji rast i razvoj te ujedno i ugodniji suživot s čovjekom – kaže.
Budemo li tisu u Čalincu pazili i mazili, kao što ta stara dama zaslužuje, stručnjaci kažu da bi mogla poživjeti još dva stoljeća. Ali tko zna, možda poput svojih rođakinja i ona proslaviti tisućiti rođendan.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje