Povežite se s nama

Život i društvo

SMRDLJIVAC IZ PARKA

Objavljeno:

- dana

SMRDLJIVAC IZ PARKA

– Što to tako smrdi u parku? Svaki dan kada idem na posao mislim da ću na nešto gadno stati – zapitaju se Varaždinci prolazeći kraj Jagićevog parka. I doista, već godinama u tom parku, od jeseni pa kroz cijelu zimu, nešto počinje smrdjeti na rutinsko čišćenje septičke jame.

Odgovornost za to je ni više ni manje na jednom izuzetno lijepom i interesantnom drvu koje je raslo prije 300 milijuna godina, drvu koje je živjelo s dinosaurima i drvu koje je preživjelo nuklearnu katastrofu – ginku.

Plodovi pucaju

Naime, plodovi ginka (i to ženskog drva) počinju opadati u jesen, a poznati neugodni miris počinju širiti kada počinju pucati, objasnila nam je agronomkinja Martina Žnidar iz varaždinskih Parkova. No, ginko je puno vredniji da bi ga se osuđivalo prema njegovom jesensko-zimskom smradu.
– Drvored ginka u Jagićevom parku posađen je pedesetih godina prošlog stoljeća, na mjestu gdje su prije bili jablani. Zajedno s drvoredom lipa u Cesarčevoj ulici posađenih u čast krunidbe kralja Aleksandra, to je jedan od vrednijih drvoreda u Varaždinu – veli Žnidar.

Sveto drvo

Ginko, podrijetlom iz Kine, u Europu je stigao u 18. stoljeću iz Japana gdje smatran svetim drvetom i smjestio se u Veliku Britaniju 1761. Samo 16 godina nakon toga stigao je u Hrvatsku i to u Daruvar gdje je zasađen u perivoju dvorca obitelji Janković, a zaštićen je kao prirodna vrijednost.
U posljednjiih 250 godina ginko se rasprostranio u Hrvatskoj, a postala su poznata i njegova ljekovita svojstva. Više od četiri tisuće godina u kineskoj medicini njegovo lišće koristi se kao lijek protiv zaboravljivosti, a pomaže i protiv astme, kašlja i ateroskleroze. Zato – oprostite mu što ponekad malo smrducka.

Drvo dolazi iz Azije, jedno je od najstarijih na svijetu, a preživjelo je nuklearnu katastrofu

Zdravo

Lišće ginka se već 4.000 godina upotrebljava u kineskoj medicini kao lijek protiv zaboravljivosti. Korisno je i u borbi protiv astme, kašlja i ateroskleoze

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Sanirano klizište u Lepoglavskoj Vesi, investicija vrijedna 424.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Asfaltiranjem saniranog dijela lokalne ceste završili su radovi sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Riječ je o jednom klizišta na području Grada Lepoglave koja su unatrag nekoliko godina prouzročila brojna oštećenja na gradskoj komunalnoj infrastrukturi.

– Kontinuirano radimo na sanaciji klizišta koja su u velikom broju slučajeva, kao i ovo u Lepoglavskoj Vesi, oštetila cestovnu infrastrukturu onemogućivši građanima normalno kretanje. Na žalost, osim cestovne infrastrukture ugrozila su i pojedine obiteljske kuće. Za sanaciju klizišta Grad Lepoglava izdvaja značajna proračunska sredstva koja druge jedinice lokalne samouprave, koje nemaju problema s klizištima, ulažu u daljnji razvoj dok ih mi ulažemo kako bi, praktički, nešto vratili u stanje kakvo je bilo prije pojave oštećenja nastalih klizanjem tla. Unatoč tome, nastavljamo s njihovom sanacijom i to prvenstveno zbog potreba građana odnosno zadržavanja visokog komunalnog standarda na području Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je s predsjednikom Mjesnog odbora Lepoglavska Ves Ivanom Dubovečakom i gradskim vijećnikom Milanom Pavlekovićem obišao završne radove sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Sanacija klizišta obuhvatila je potpunu rekonstrukciju oštećenog dijela zemljišta s postojećom cestom, postavljanje drenažnog sustava, izgradnju potpornog zida te asfaltiranje dijela sanirane lokalne ceste u dužini 65 metara. Radove je izvela tvrtka TTG iz Donje Višnjice.

Ukupan trošak radova, s PDV-om, iznosio je 423.970 kuna. Dio sredstava Grad Lepoglava je osigurao iz svog proračuna, a dio na natječaju Hrvatskih voda.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici pokrenut novi EU projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Ljuba voda iz Ljubešćice 23. lipnja održana je početna konferencija ESF projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“.

Okupljenim gostima, predstavnicima Općine Ljubešćica i KUD-a „Toplice“ te članovima KUD-a Ljuba voda, njihovim roditeljima i projektnim partnerima projekt su predstavile predsjednica KUD-a Danijela Barjaktarević i voditeljica projekta Simona Štriga.

Konferencija je održana u prostoru Protupožarnog centra u Ljubešćici.

Sudionici konferencije su upoznati s ciljem, svrhom i projektnim aktivnostima – književnim, tamburaškim i plesnim radionicama za djecu i mlade. Radionice su besplatne za sve polaznike i u cijelosti će se izvoditi online. Detaljni sadržaj svih radionica okupljenima su predstavili njihovi voditelji, Valentina Mikulčić, Robert Štorga i Tim Hrvaćanin.

Prvi desetodnevni ciklus tamburaških radionica kreće s provedbom već ovog ponedjeljka, 28. lipnja.

Projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“ provodi Kulturno umjetničko društvo Ljuba voda u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike. Ukupna mu je vrijednost 487.121,54 kune, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond, a 15 % državni proračun Republike Hrvatske. Provodi se od 24. ožujka 2021. godine i trajat će godinu dana. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti 55 djece i mladih kroz sudjelovanje u online kulturnim radionicama putem kojih će se kod polaznika razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj.

Detaljne informacije o projektu, programi radionica, kalendari aktivnosti i najnovije vijesti mogu se pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kudljubavoda.hr/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!