Povežite se s nama

U fokusu

Inspekcija je zabranila imenovanje ravnatelja IV. Osnovne škole u Varaždinu  

Objavljeno:

- dana

Zamjenik gradonačelnik Grada Varaždina Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli sve okolnosti koje su dovele do toga da je služba prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja zabranila IV. Osnovnoj školi u Varaždinu imenovanje ravnatelja.

Zamjenik gradonačelnika je uvodno naveo sve programe kojima se pokazuje da su mladi u samom vrhu prioriteta aktualne gradske politike te je dao osvrt na aktualna događanja u toj varaždinskoj školi.

– Događanja kojima smo svjedoci u našoj 4. OŠ pokazuju da postoje određene poteškoće koje mi kao osnivači, moramo riješiti zajedno s kolektivom, učiteljima i djelatnicima iz ove škole. Bivša ravnateljica je dala ostavku ovog ljeta, više od godinu dana prije isteka njenog mandata što samo po sebi govori o lošem stanju na toj školi, a čini se da se i nakon postavljanja nove v.d. ravnateljice stvari nisu pomakle na bolje. Štoviše, nakon ovih zadnjih događanja oko natječaja za novu ravnateljicu i rješenja prosvjetne inspekcije koje je poništilo natječaj, ostavki 3 članice školskog odbora iz redova učitelja i kolektiva, jasno je da su problemi dublje prirode i da se osnivač mora uključiti kako bi se problemi počeli rješavati. Sve ovo što se očito godinama događa na toj školi, a kulminiralo je ovim događajima, ukazuje na dubinu problema koji nisu i ne smiju postati nekakav politički problem kako ga neki žele lažno prikazati, ne smiju biti meta potkusurivanja političkih aktera, stranaka ili pojedinaca da za male političke probitke pokušaju zaraditi pokoji politički bod. Kad je riječ o školi, o obrazovnim ustanovama, morali bi se držati one stare Smojine iz Velog mista: Neću politiku u moju butigu! Politici nema mjesta u školama, iako nas se proziva a pojedini politički subjekti nas pokušavaju smjestiti u područje pogodovanja i kadroviranja. U osom slučaju, kao i u svim ostalim slučajevima u školama nemamo utjecaj i ne želimo imati utjecaj – rekao je Marković.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić novinarima je detaljno i precizno prepričala kronologiju događanja od trenutka kada je bivša ravnateljica podnijela zahtjev za razrješenjem.

Posebno je napomenula datume objavljivanja oglasa s natječajem u Narodnim novinama iz kojeg je razvidno da je već u tom trenutku natječaj bio nezakonit jer je prekršen rok od 30 dana za objavu. Također je ukazala na točne termine zaprimanja predstavke o nepravilnostima u natječaju, te na mnoge nezakonitosti i nepravilnosti koje su se dogodile tijekom procedure koju je provodila škola.

– Sasvim je razvidno kako se u ovom slučaju od strane osnivača tj. Grada u potpunosti ispoštovala procedura od trenutka kada smo zaprimili predstavku jedne od kandidatkinja. Osnivaču je dužnost preko svojih članova školskog odbora štititi zakonitost svih postupaka, ali i dignitet škole kojoj je osnivač, a time i dignitet samog Grada. Osnivač ima pravo pozvati svoje članove na konzultacije i dati preporuke ne prejudicirajući samostalnost u odlučivanju svakog člana školskog odbora. Isto tako, osnivač može i mora reagirati ako je bilo koji član školskog odbora svojim postupcima i odlukama negativno utjecao na ishode i time napravio bilo kakvu štetu školi i Gradu kao osnivaču.  Ni u jednom trenutku nitko od strane osnivača nije pristrano i nezakonito poduzeo bilo kakve aktivnosti koje nisu u skladu s tim postulatima. To što su neki akteri na političkoj sceni pokušali krivnju prebaciti na osnivača ide njima na dušu, ali mi ćemo na to uvijek reagirati na isti način, argumentirano i s činjenicama izaći pred javnost kao što smo i danas nakon što smo prikupili sve relevantne informacije- zaključio je Marković.

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje