Povežite se s nama

U fokusu

Integralna nagodba (ipak) nije mrtva, traži se novac za zbrinjavanje bala

Objavljeno:

- dana

Vladajuća većina u Gradu Varaždinu odlučila je još krajem veljače ove godine „modificirati“ integralnu nagodbu radi konačnog zbrinjavanja baliranog otpada nagomilanog u Brezju.

>>Avar: Do kraja godine rješavamo tehničke preduvjete, u siječnju prve bale odlaze iz Brezja!

Naime, kako doznajemo od Zlatana Avara, zamjenika varaždinskog gradonačelnika, nagodba je obuhvaćala rješenja za dugotrajne sudske sporove oko kupovine nekretnina (Banfica 1 i 2), potom onih u Ulici Vilka Novaka, te odštetu za koncesijski ugovor Grada i CE-ZA-R-a, ali i one vezane uz ugovor za interventno zbrinjavanje otpada u Brezju.

Sada se, pak, ugovoru o interventnom zbrinjavanju bala pristupa na način da Grad nastoji problematiku riješiti njegovim raskidanjem.

– To moramo napraviti kako ne bi odjednom imali tri pravna posla s rješavanjem otpada. Odnosno, sve što radimo je i dalje prema „hodogramu“ Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji nam je poslan još 2018. godine. Stoga smo 2. ožujka 2021. godine raspisali javno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za zbrinjavanje 112.000 tona baliranog otpada na zatvorenom odlagalištu Brezje – objasnio je Avar.

Štoviše, dodao je da Grad Varaždin „ima sve potrebne dokaze da Brezje ima status zatvorenog odlagališta otpada“.

– Drugim riječima, to znači da su stvoreni svi preduvjeti da država sufinancira sanaciju odlagališta i u maksimalnom iznosu od 100 % troškova. To smo i zatražili od Fonda za zaštitu okoliša, te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Nažalost, u medijima se zadnjih dana o ovim namjerama Grada špekuliralo na pogrešan način. Naime, nikoga Grad nije isključio iz integralne nagodbe, već je stvar potpuno suprotna. Tvrtke CIOS i T&H Invest su i dalje dionici integralne nagodbe – rekao je Avar od kojeg doznajemo i to da Državno odvjetništvo RH dosad Gradu Varaždinu nije dalo nikakvo mišljenje o integralnoj nagodbi.

Točno je jedino to, tvrdi Avar, da je Grad o svim dosad poduzetim aktivnostima vezanim uz integralnu nagodbu obavijestio DORH i zatražio mišljenje.

– To smo poduzeli s ciljem potpune transparentnosti postupka, za koji svi znamo da je pod velikim povećalom javnosti. Greške iz prošlosti, one bivše Habuševe vlasti ne želimo ponavljati. Uspjeli smo svim ovim postupcima raspetljati pravni gordijski čvor kojeg smo u Gradu zatekli 2017. godine – smatra zamjenik gradonačelnika.

Ustvrdio je i da je cilj ovakvom rješavanju sanacije odlagališta otpada, što manji krajnji trošak za proračun Grada Varaždina.

– Dakako de se poduzima sve da ni građani na kraju nemaju nikakvih dodatnih troškova oko sanacije lokacije Brezje – zaključio je Zlatan Avar.

Tek će se vidjeti je li Grad Varaždin odabrao najbolji put u raščišćavanju dva pravna odnosa, koji se odnose na isti posao oko zbrinjavanje bala.

U fokusu

FOTO/VIDEO Davor Patafta poručio građanima da izađu na izbore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta glasao je jutros oko 8 sati.

– Evo rano sam danas došao na biralište jer se mi poduzetni i inače rano dižemo za razliku od lijenih političara – rekao je Patafta.

Ističe da je vrijeme da Varaždin postane bolji grad.

– Varaždin treba sposobno vodstvo koje zna kako naprijed, treba vodstvo koje razumije potrebe građana. Zato pozivam sve Varaždinke i Varaždince, izađite na izbore i birajte bolji život svakog čovjeka, za svaku obitelj, birajte razvoj i sigurnost. Izađite u što većem broju jer što nas više izađe na izbore toliko ćemo više imati bolji grad i županiju – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Lokalni izbori: Varaždinska županija u top tri po izlaznosti, glasalo 17,14 % građana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jutros od 7 sati otvorena su birališta u Hrvatskoj. Glasuje se pod strogim epidemiološkim uvjetima.

U 11:30 Državno izborno povjerenstvo objavio je rezultate izlaznosti. Podjednaka je kao i prije četiri godine, točnije – izlaznost je samo pola posto manja nego u prošlim izborima prije četiri godine.

Najveći odaziv je u Ličko-senjskoj županiji sa 20,67 %, Dubrovačko-neretvanskoj sa 18.95 % i Varaždinskoj županiji sa 17,15 % (2017. godine izlaznost u Varaždinskoj županiji do 11:30 iznosila je 18.23 %). Najmanji odaziv ima Međimurska županija sa 13,52 %.

Glasuje se do 19 sati, a sljedeći rezultati izlaznosti objavit će se u 17 sati.

Dodajmo da je u gradu Ivancu izlaznost 16,69 %, Ludbregu 16,19 %, Varaždinskim Toplicama 18,87 %, Lepoglavi 18,74 % i Novom Marofu 15,18 %. U Gradu Varaždinu je 15,20 %.

Od općina, najveća je izlaznost u Petrijancu – 23,11 %, Klenovniku – 23.2 % i Svetom Iliji – 22,75 %, a najmanja izlaznost u Gornjem Knegincu – 15.09 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!