Povežite se s nama

Sponzorirani

Interes za osnivanje alternativne Waldorfske osnovne škole postoji, prvi razredi možda već iduće jeseni

Objavljeno:

- dana

Na inicijativu roditelja predškolske i osnovnoškolske djece Međimurske županije, Sekcija za waldorfsku pedagogiju pri Centru dr. Rudolfa Steinera održala je u četvrtak, 14. listopada, javnu tribinu vezanu za osnivanje Waldorfske osnovne škole u Čakovcu.

Tribina je održana u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, a zbog velikog interesa mogla se pratiti i putem video poziva.

Otvorenje tribine i moderiranje vodila je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec. Nakon kratkog predstavljanja djelovanja ustanove, upoznavanja sa pojmom i nastankom waldorfske pedagogije, navodeći da u Hrvatskoj već postoje takve škole u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, te su pokrenute inicijative za osnivanje u Splitu i Istri, pa sad i u Međimurju, ravnateljica Centra prepustila je riječ gostima tribine, odnosno predstavnicima institucija, vrtića i škola koji u waldorfskoj pedagogiji imaju dugogodišnje iskustvo.

Kroz svoja znanja, iskustva te brojnih prednosti ove pedagogije, waldorfski predstavnici nastojali su isto prenijeti i na brojne okupljene. Sudionici su svojim dolaskom dokazali kako je inicijativa za osnivanje Waldorfske osnovne škole u Čakovcu intenzivna i zahtjeva reakcije nadležnih tijela.

Tribina je pokrenula jedan veliki korak u školstvu i obrazovanju mladih na području Međimurske županije te bi realizacija ideje o Waldorfskoj osnovnoj školi u Čakovcu bio ogroman doprinos svemu što je dr. Rudolf Steiner ostavio u naslijeđe.

U Republici Sloveniji država financira Waldorfske osnovne škole s 80 %, a grad s 20 %

Gosti tribine bile su osnivačice i ravnateljice privatne osnovne škole i gimnazije s waldorfskim elementima u Zagrebu EPOHA – Lea Brezar i Renata Brekalo, koje su iznijele svoje iskustvo u postupku otvaranja škola, kao i izazove s kojima su se susrele tijekom rada.

Gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividni dala je iznimnu podršku cijeloj ideji i napomenula kako je broj potencijalnih učenika odlučujući u odabiru modela na koji će se način škola formirati i kako će raditi i financirati se u budućnosti.

Goran Lapat s Učiteljskog fakulteta Zagreb i waldorfski učitelj Danijel Grčević, koji radi u okviru poljoprivredno terapijskih zajednica u Republici Irskoj, objasnili su potrebu za involviranjem stručno-edukacijskog kadra koji mora proći dodatnu edukaciju za rad po waldorfskim načelima, kao i spremnost već postojećih izučenih učitelja na podršku inicijativi i rad u novoosnovanoj školi.

Ravnateljica DV „Cipelica“ s waldorfskim programom Gordana Šoltić Siladi i waldorfska odgojiteljica Milana Hozmec ukazale su na potrebu koja se javlja nakon završetka vrtićkog programa u okviru waldorfa u DV Cipelica, te zahtjeve roditelja prema daljnjim kapacitetima u obrazovanju.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat naglasio je sklonost otvaranju barem jedne vrtićke grupe u okviru DV-a „Ftiček“ po principima waldorfske pedagogije i time povećao kapacitete za edukaciju djece od najranije dobi.

Ravnateljica Posavec istaknula je neke od činjenica vezanih za alternativno obrazovanje u Hrvatskoj, elaborirajući deklarativno i stvarno stanje na terenu.

Naime, pravna pozadina slobode obrazovanja utvrđena je međunarodnim i nacionalnim dokumentima čiji potpisnik je i Hrvatska. Stvarni podaci pokazuju da 0,5 % učenika u Hrvatskoj pohađa nedržavne škole, a samo 0,1 % je u školama s alternativnim programima (Dzs.hr, 2017.).

Hrvatska je na 113. mjestu, od 134 zemlje svijeta, prema OIDEL-ovu Indeksu sloboda u obrazovanju iz 2016. (OIDEL, 2017.) Među deset zemalja Europe koje nemaju zakonski regulirano financiranje alternativnih škola, Republika Hrvatska je na 7. mjestu prema slobodama u obrazovanju (OIDEL, 2017.)

Među europskim zemljama koje (su)financiraju waldorfske škole s više od 80 % troškova škole su: Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Danska, Finska, Švedska, Norveška, Estonija, Irska i dr.

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi iz 2008. godine (NN, br. 87/2008) u državnom proračunu su trebala biti osigurana sredstva i za sufinanciranje škola koje provode alternativne odgojno-obrazovne programe u visini od 80 % iznosa potrebnog za ostvarenje odgojno-obrazovnog rada škole.“ (čl. 142. st. 3.7.) No, ovakvo sufinanciranje nikada nije zaživjelo u praksi.

Bez obzira na izazove, ipak se nadamo da je došlo vrijeme, posebice nakon iskustva s pandemijom i u obrazovnom sustavu, za ostvarenje ideje i podršku u realizaciji projekta osnivanja waldorfske osnovne škole u Čakovcu.

Dr. sc. Goran Lapat: kompetentni učitelji čekaju prve osnovnoškolce iz alternativnog načina odgoja i obrazovanja
Gradonačelnica Ljerka Cividini: Grad Čakovec podržava ideju alternativne pedagogije, no treba ići postupno

Sponzorirani

FOTO Poliklinika Kinemed: integracijom ortopedije, fizioterapije i kineziterapije do najboljih rezultata liječenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poliklinika Kinemed d.o.o. nalazi se na adresi Ul. Ognjena Price 47 u Varaždinu.

Nastala je iz želje za stvaranjem interdisciplinarnog tima koji se bavi prevencijom, dijagnostikom i terapijsko-rehabilitacijskim postupcima u liječenju bolnih stanja i ozljeda lokomotornog sustava, odnosno sustava za kretanje, koristeći najsuvremeniju opremu i najnovije postupke liječenja.

Iako je s radom počela prije tek nešto više od dva mjeseca, u polikliniku već dolaze pacijenti iz Varaždinske županije, ali i šire regije.

Vizija tima

Vizija tima je integracijom dijagnostičkih postupaka, manualne medicine, fizioterapije, kineziterapije te brigom za mentalno zdravlje postići najbolje rezultate u liječenju boli i bolnih stanja te povratak u normalan život uz kvalitetno rješenje zdravstvenog problema.

Primarne djelatnosti poliklinike su ortopedija, dječja ortopedija, fizikalna terapija i rehabilitacija odraslih i djece, kineziterapija te ambulanta za bol. Posebnosti, koje ovu polikliniku izdvajaju od drugih, su upravo dječja ortopedija te fizikalna terapija, kineziterapija i rehabilitacija djece, ali i integracija više djelatnosti na jednome mjestu.

– Kod dolaska u našu polikliniku pregled i potrebnu dijagnostiku obavlja liječnik specijalist ortoped. Liječnik u suradnji sa svojim stručnim timom fizioterapeuta i kineziologa donosi plan i program rehabilitacije ovisno o zdravstvenom stanju i dijagnozi pacijenta. Kod nas dolaze pacijenti s različitim problemima lokomotornog sustava, kao što su degenerativne promjene zglobova (artroze kukova, koljena, ramena…) i stanja nakon operativnih zahvata koja zahtijevaju rehabilitaciju (zahvati ugradnje endoproteza zglobova, zahvati nakon sportskih povreda…) – ističe magistar kineziologije Andrej Bušić.

Stručni tim

Stručni tim poliklinike čine Marko Labaš, specijalist ortopedije i traumatologije, Ana Magdalenić, specijalistica ortopedije zadužena za ambulantu dječje ortopedije, Rijalda Ostojić, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine koja radi ambulantu za bol, Andrej Bušić, mag. kineziologije, Petra Blažević, mag. kineziologije za rad s djecom, Danijel Krampek, bacc. physioth., Goran Melnjak, fizioterapeutski tehničar, te Marija Crnko, mag. sestrinstva. Iza svakog člana tima stoji mnogo iskustva, a svoja znanja i vještine unapređuju kontinuiranom edukacijom.

Uz fizikalnu terapiju i rehabilitaciju odraslih, posebnosti ove poliklinike su ambulanta dječje ortopedije, u sklopu koje se obavlja i ultrazvuk dječjih kukova, te ambulanta za bol, u sklopu koje se obavlja medicinska akupunktura.

Iz Kinemeda također ističu da su fizikalna terapija i rehabilitacija individualno prilagođene svakom pacijentu, uz stručni nadzor liječnika ortopeda koji prati napredak te u slučaju potrebe intervenira u dogovoru s fizioterapeutom i kineziologom.

– Svaki član našeg stručnog tima dostupan je u svakom trenutku za sva dodatna pitanja vezana za zdravstveni problem i tijek rehabilitacije. Dosadašnje reakcije naših pacijenata su jako pozitivne – navodi dr. Labaš.

– Fizikalne terapije i rehabilitaciju radimo prema najnovijim trendovima koji se temelje na znanstvenim istraživanjima. Za razliku od klasične fizikalne terapije, u našoj poliklinici u procesu rehabilitacije aktivno sudjeluje pacijent te se po potrebi sama rehabilitacija prilagođava ovisno o stanju pacijenta. To znači da se skraćuje planirano vrijeme rehabilitacije i ubrzava povratak svakodnevnim aktivnostima – otkrio je za kraj kineziolog Bušić.

Dodajmo i da poliklinika surađuje i s psihologom te možete zakazati i termin za psihološko savjetovanje.

Nastavite čitati

Sponzorirani

LTH Alucast traži kadar na rukovodećim pozicijama i u proizvodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog proširenja proizvodnih pogona i rasta opsega poslovanja LTH Alucast traži kadar na rukovodećim pozicijama i u proizvodnji

Pozivamo na suradnju:

  • diplomirane inženjere strojarstva, metalurgije
  • inženjere strojarstva, metalurgije
  • inženjere ostalih srodnih tehničkih struka
  • CNC operatere, strojarsko računalne tehničare
  • mehaničare, automehaničare, bravare, strojobravare
  • ostala srodna 3- i 4- godišnja usmjerenja

Objavljujemo oglase za sljedeća radna mjesta:

CNC PROGRAMER/REGLER (m/ž):

  • priprema alata i strojeva za obradu te pokretanje serije
  • obrada i promjena odljevaka na stroju
  • samostalno uređivanje korekcija kod zamjene alata za obradu
  • redovita kontrola procesa
  • briga za optimalno funkcioniranje stega (pregled stezne naprave nakon serije, briga za manje popravke i status stezne naprave..)
  • praćenje kvalitete odljevaka (u slučaju loše kvalitete pravilno označiti dijelove i popuniti dokumentaciju o neprikladnoj kvaliteti (reakcijski plan)
  • poznavanje, razumijevanje i ispunjavanje dokumentacije na radnom mjestu
  • primopredaja na kraju smjene
  • briga i odgovornost za urednost i čistoću radnog mjesta
  • rad u skladu s propisima zaštite na radu i ekologije
  • izvršavanje drugih poslova u skladu s osposobljenosti djelatnika i nalozima poslodavca

VODITELJ ODJELA TEHNOLOGIJE STROJNE OBRADE (m/ž):

  • operativno vođenje odjela tehnologije strojne obrade
  • nadzor i usklađivanje rada u odjelu
  • oblikovanje i operativna izvedba poslovne politike odjela
  • organizacija, vođenje i planiranje rada čitavog proizvodnog procesa u odjelu
  • praćenje i vođenje odjela u smislu novih iskustava s područja tehnologije strojne obrade, sukladno suvremenim dostignućima
  • briga i odgovornost za primjerenu kadrovsku politiku, edukaciju, disciplinu i sistem nagrađivanja u odjelu
  • izradu godišnjih planova te kontrola izvršavanja istih
  • briga i odgovornost za urednost i čistoću na radnom mjestu
  • rad u skladu s propisima zaštite na radu i ekologije
  • izvršavanje drugih poslova u skladu s osposobljenosti djelatnika i nalozima poslodavca

POMOĆNIK VODITELJA PROIZVODNJE (m/ž):

  • nudimo radna mjesta u odjelu ljevaonice i odjelu strojne obrade
  • pomoć i sudjelovanje kod operativnog vođenje odjela
  • sudjelovanje kod nadzora i usklađivanja rada u odjelu
  • sudjelovanje prilikom oblikovanja i operativne izvedba poslovne politike odjela
  • sudjelovanje kod organizacija, vođenja i planiranje rada čitavog proizvodnog procesa u odjelu
  • mentoriranje i učenje novih djelatnika unutar odjela
  • motiviranje, organiziranje i raspoređivanje zadataka unutar odjela
  • komunikacija i pravodobni prijenos informacija unutar odjela i s njim povezanim odjelima
  • izrada izvještaja prema potrebama poslovanja
  • briga i odgovornost za urednost i čistoću na radnom mjestu
  • rad u skladu s propisima zaštite na radu i ekologije
  • izvršavanje drugih poslova u skladu s osposobljenosti djelatnika i nalozima poslodavca


ALATNIČAR (m/ž):

  1. izrada jednostavnijih dijelova alata
  2. izvođenje radnih operacija prema zahtjevima konstrukcijsko-tehničke dokumentacije
  3. priprema i poliranje sastavnih dijelova alata i priprema
  4. montaža jednostavnih alata i testiranje njihove funkcionalnosti
  5. samo održavanje strojeva prema propisanom planu
  6. briga i odgovornost za urednost i čistoću na radnom mjestu
  7. rad u skladu s propisima zaštite na radu i ekologije
  8. izvršavanje drugih poslova u skladu s osposobljenosti djelatnika i nalozima poslodavca

OD KANDIDATA OČEKUJEMO:

  • odgovarajuće obrazovanje
  • preciznost i motiviranost za rad
  • organizacijske sposobnosti, savjesnost i samostalnost  u radu

NUDIMO VAM:

  • dinamičan, samostalan i fleksibilan posao pun novih izazova,
  • odlične mogućnosti osobnog i stručnog razvoja te gradnje daljnje karijere
  • razmjena znanja među pogonima unutar grupacije
  • fleksibilno radno vrijeme za rukovodeće pozicije
  • naknada za topli obrok
  • troškovi prijevoza plaćeni u potpunosti
  • sigurno radno okruženje

Molbe sa životopisom primaju se na e-mail adresu: [email protected] ili na adresu firme: Republike Austrije 3, 40000 Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje