Povežite se s nama

U fokusu

Ister otkrio hoće li poskupjeti voda i komentirao pripajanje Ivkom-voda: Varkom nema interesa, ali je to korist svima, najviše ljudima koji tamo žive

Objavljeno:

- dana

Ustavni sud RH prošlog je tjedna objavio Rješenje kojim odbacuje prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH, koje su mu prošle godine uputili Grad Ivanec i još 20-ak gradova, općina, komunalnih poduzeća i udruga širom Hrvatske.

Riječ je o problematici koja je u fokus javnosti došla početkom prošle godine, kada je Vlada na temelju Zakona o vodnim uslugama donijela Uredbu o uslužnim područjima. Ta je Uredba izazvala nezadovoljstvo u Ivancu.

O toj temi razgovarali smo s direktorom Varkoma Brunom Isterom koji nam je objasnio kako Ivančani nemaju nikakvog razloga za brigu. Dapače, okrupnjavanje, odnosno ˝pripajanje˝ Ivkom-voda trebalo bi donijeti najviše koristi upravo korisnicima.

Prošlog je tjedna Ustavni sud odbacio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti. Možete li nam pojasniti to rješenje?

Pokrenuta su dva postupka za ocjenu ustavnosti. Jedan se odnosi na ustavnost Zakona o vodnim uslugama, i to je rješenje prošlog tjedna izašlo. Rješenjem je potvrđeno da su sve odredbe na koje se pozivaju predlagatelji u skladu s Ustavom.

Drugi postupak se odnosi na ustavnost uredbe i ta je odluka važnija, jer će biti definitivna. Postoji određena vjerojatnost, da Ivkom vode ostanu javni isporučitelj, no to bi ipak bilo iznenađenje.

Kad se sagleda cijela priča moramo reći da se ide prema nečemu što je tekovina Europske unije gdje se okrupnjavaju isporučitelji vodnih usluga.

Imamo primjer Poljske koja ima 37 milijuna stanovnika i 40 isporučitelja, te Mađarske koja ima 10 milijuna stanovnika i 30 javnih isporučitelja vodnih usluga.

Nas je manje od 4 milijuna i imamo 180 isporučitelja, što javnih što lokalnih vodovoda. Prema uredbi trenutno je predviđeno da bude 41 isporučitelj, ali ni to nije konačan broj, smatram da će se broj isporučitelja vodnih usluga u budućnosti i dalje smanjivati. Što se tiče lokalnih vodovoda oni su problem jer predstavljaju opasnost za stanovništvo koje se nalazi na tim područjima.

Za postizanje veće učinkovitosti u tehničkom i financijskom smislu veći su sustavi uvijek u prednosti i to je glavni razlog zbog kojeg je taj proces okrupnjavanja važan za građane, lokalnu samoupravu, pa i državu. Veći sustavi garantiraju bolju, sigurniju i kvalitetniju vodoopskrbu u budućnosti.

Imaju li Ivančani, Lepoglavčani i ostali mještani koje sad opskrbljuju Ivkom-vode razloga za brigu?

Naravno da nemaju. Garantiram im da će sustav biti uređeniji i održiviji u konačnosti to će se reflektirati na cijenu usluge. Građani će i dalje piti vodu iz obližnjih izvorišta, jer ne bi imalo smisla raditi skupe transporte vode u oba smjera. No postoji infrastruktura koja povezuje i u slučaju potrebe garantira opskrbu.

Ove godine pojedini lokalni vodovodi imali su problema s nestašicom. O tome se nije puno govorilo jer očito nije bilo političkog interesa. Međutim, moramo napraviti sve da se problemi s opskrbom više ne događaju. Ljeta su sve sušnija i sve je veća mogućnost za nestašice vode. O kvaliteti pitke vode da ne govorimo. Jedno je subjektivni osjećaj, a drugo je zdravstvena ispravnost, što se često zaboravlja. Imamo pozitivne primjere pojedinih načelnika koji dolaze sa zahtjevom Varkomu da ih priključimo na svoj sustav, jer su svjesni te činjenice.

Varkom crpi vodu u zdencima na 50 do 100 metara dubine na tri vodocrpilišta. U pripremi smo izgradnje još dva zdenca iz drugog vodonosnog sloja na dubinama većim od 100 metara. Imamo u rezervi i filtere za denitrifikaciju. Za sad na sreću takvi filteri nisu potrebni, ali redovito pratimo stanje u našem laboratoriju i na zavodu za javno zdravstvo, jer smo svjesni da ima sve više zagađivača u proizvodnim pogonima i poljoprivredi i ne znamo što se može dogoditi za koju godinu.

Ipak su dva izdvojena mišljenja. Koji su bili argumenti tih sudaca?

Jedan argument temelji se na vlasništvu, odnosno o neotuđivosti vlasništva. Smatraju da je infrastruktura vlasništvo lokalne samouprave i da oni trebaju njome raspolagati. No ovo okrupnjavanje nije u koliziji s tim, imovina ostaje i dalje njihova, jer općine i gradovi su suvlasnici Varkoma u odgovarajućem dijelu, ovisno o vrijednosti njihove imovine. Također smatraju da centralna uprava neće dovoljno voditi računa o manjim jedinicama lokalne samouprave. Ne znam za druge, no na području Ivanca i prema zakonu dužni smo osnovati podružnicu koju će voditi isti ljudi kao i dosad, no sad će imati iza sebe snažan sustav Varkoma.

Da budemo jasni na postoji interes Varkoma u tom ˝pripajanju˝ Ivkom voda. Znamo da nas neki tamo ne žele, a mi još moramo izdvojiti za to znatna financijska sredstva. Bilo bi nam jednostavnije da sve bude kako je sada, no svjesni smo činjenice da će to donijeti dugoročno značajnu korist svima.

Kad i ako se donesu konačne odluke Ustavnog suda, koji su daljnji procesi?

Sklapa se ugovor o pripajanju, koji moraju odobriti skupštine oba društva. U ugovor ulazi popis imovine koja prelazi na društvo preuzimatelja. Temeljni kapital se uvećava i radi se nova raspodjela suvlasničkih udjela.

Vezano na to, treba spomenuti da Varaždin možda više neće biti većinski vlasnik Varkoma. Kapital Ivkom-voda znatno je manji od Varkomovog, ali moguće je da će se promijeniti odnos snaga i u suvlasničkoj strukturi.

Rješenje za bale ima rok trajanja i ovo je jedinstvena prilika

Direktor Vakroma Bruno Ister osvrnuo se i na problematiku baliranog otpada. Pritom je istaknuo da je ova gradska uprava po prvi put u 18 godina uspjela ishoditi provedivo rješenje te da je ovo jedinstvena prilika da taj problem konačno postane prošlost. Smatra da će nakon ovih izvanrednih izbora, novi saziv Gradskog vijeća izglasati proračun, a ujedno i donijeti odluku o zaduženju za bale.

– Siguran sam da će biti dovoljno političke mudrosti da se ne propusti ova jedinstvena prilika i da će se nakon 18 godina riješiti problem bala. Vjerujem da će novi saziv Gradskog vijeća izglasati proračun i dati podršku za rješavanje bala, a vjerujem i da je to u interesu svih političkih opcija jer ovo nije stranačko pitanje već se radi o budućnosti svih građana – rekao je Ister. Sve drugo, ističe, je politikanstvo i neobjašnjiva želja za destrukcijom. Očito još postoje oni koji žele da bale ostanu, kako bi i dalje bile sredstvo političkog obračuna. Ova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom ima snage i siguran sam da će se to konačno riješiti – ističe Ister.

– Ovo rješenje ima rok trajanja, natječaj za izvođača je proveden, a rok za ugovaranje je lipanj. Stoga bi se do tog datuma trebao donijeti proračun i osigurati sredstva. Imamo suglasnost Fonda da će projekt sufinancirati, provedena je cjelovita procedura prema hodogramu nadležnog Ministarstva – podsjeća Ister. Kaže i da su zapravo do zadnjeg trenutka gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Marković ostavili otvorenu mogućnost da se održi sjednica Gradskog vijeća i izglasa proračun. Održale su se i tri sjednice Međustranačkog vijeća, odgovoreno je na niz pitanja.

– Nema više nikakvih otvorenih pitanja, struka je odgovorila na sve nekoliko puta i zaista nema ni jednog razloga da se problem ne riješi i zato vjerujem da se ubuduće neće gledati stranačke boje, te da će se napokon maknuti aveti prošlosti i da će politika pokazati svrhu koji bi trebala imati, a to je da bude u službi građana – rekao je Ister.

Cijene vode ostaju iste do kraja godine

Direktor Varkoma rekao je i jednu dobru vijest za sve korisnike, a to je da računi za vodu ostaju isti. Barem do kraja ove godine.

– Imamo likvidnost, osigurana sredstva za projekte i ove godine nećemo podizati cijenu vode za naše korisnike. Međutim, najavljene su nam nove uredbe i nova metodologija za izračun cijene, koje će znatno utjecati na izračun cijene, tako da ne možemo znati što će biti druge godine. Sve je poskupilo i očekivanja su da će i cijene vode morati rasti, ali u ovom trenutku ne možemo znati kad i koliko – kaže Ister.

Pročistač je prioritet da bi se izbjeglo plaćanje penalizacije

Ister kao prioritet izdvaja uređaj za pročišćavanje, koji se mora izgraditi kako bi se izbjegla penalizacija.

– U slučaju da pročistač ne izgradimo u ugovornom roku, čeka nas penalizacija zbog neispunjenja obveza prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava. Ugovor mora biti u cijelosti ispunjen i uzalud smo napravili mrežu, ako ne napravimo pročistač u roku koji je produžen do 2027. godine, penalizacija je neizbježna – kaže Ister.

– Mi uređaj planiramo završiti do 2025. godine, ako sad konačno na javnoj nabavi dobijemo izvođača. U natječajnoj dokumentaciji smo napravili sve da bude maksimalno transparentno i otvoreno prema svim ponuditeljima koji imaju tražene sposobnosti. Činjenica je da na domaćem pa ni na međunarodnom tržištu u ovom dijelu Europe nema puno takvih – objasnio je Ister.

U fokusu

Demograf Stjepan Šterc: Hrvatska demografskim prirodnim putem i iseljavanjem nestaje svom silinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da Hrvatska još uvijek nema migracijsku politiku, kako bi ona uopće trebala izgledati pitali smo demografa Stjepana Šterca, inače predstojnika Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Hrvatskim studijima.

>> Građani se žalili na pijančevanje i bludničenje stranih radnika, PU varaždinska: Nemamo ništa evidentirano

Među ostalim, demograf kaže da treba uzeti u obzir i velike kontinentalne razlike, ali i depopulaciju.

– Demografska i uža migracijska problematika po svim dosadašnjim trendovima i pokazateljima sasvim će sigurno postati ključna problematika hrvatske, europske pa i svjetske budućnosti. Pogotovo jer će svoje izravne odraze imati na društvenu i prostornu uređenost te gospodarski i ukupni razvoj. Velike kontinentalne razlike u populacijskoj reprodukciji s jedne strane i u depopulaciji s druge strane do kraja će stoljeća uvjetovati migracije i to primarno iz afričkih i azijskih reprodukcijski postojanih zemalja prema Europi, koja će po procjenama stručnjaka UN-a izgubiti i do 90 milijuna stanovnika – smatra Šterc.

Dodaje da bi se migracijska politika trebala temeljiti na znanstvenim zakonitostima, procjenama i rješenjima umjesto političkih.

– Posebno to vrijedi za Hrvatsku koja demografski prirodnim putem i iseljavanjem nestaje svom silinom. Hrvatska još nema migracijsku politiku, a to što ju osmišljavaju gotovo isključivo u Ministarstvu unutrašnjih poslova s poslodavcima (po njihovim potrebama za radnom snagom) i javnosti nepoznatim nazovimo stručnjacima samo pokazuje ozbiljnost pristupa – navodi demograf.

Kaže da je veliki problem što iz Hrvatske odlaze mladi i obrazovani, ali i obitelji s djecom.

– Službena hrvatska statistika potvrđuje kako je u Hrvatskoj prije tri godine počela supstitucija stanovništva s oko 40 000 iseljenih i isto toliko useljenih, uz činjenicu da iz Hrvatske iseljava uglavnom mlado i obrazovano stanovništvo i mlade obitelji s djecom, a useljava hrvatskom gospodarstvu potrebna radna snaga koja uglavnom ne sudjeluje u reprodukciji i obnovi stanovništva pomlađivanjem djecom – kaže Šterc.

Vidljivo je kako imamo sve više radnika iz Nepala, Indije, Filipina…, a posebno je to vidljivo na sjeveru Hrvatske.

– Populacija je to prevladavajuće samačka koja se vrlo teško prilagođava načinu života nove sredine pa je njihova funkcionalna prilagodba otežana, usporena ili se uopće ne dostiže. Pritom se ne uvažava osnovna zakonitost migriranja – funkcionalno prilagođavanje načinu života tijekom radnog dana, dok u ostalom dijelu dana mogu upražnjavati svoje vjerske, kulturne, jezične i slične navike. Politički se na problem prvenstveno gleda jednosmjerno, dok se obaveze dolazeće populacije prema novoj društvenoj i prostornoj sredini praktički u političkom djelovanju niti ne spominju. Zatvorenost imigracijske radne populacije ostaje trajan problem pa nije nikakvo čudo pojava zabrinutosti domicilnog stanovništva – smatra demograf.

Demografska situacija u Hrvatskoj općenito nije dobra, blago rečeno, dodaje Šterc.

– Silina prirodnog pada hrvatske domicilne populacije, silina vanjskih odlazaka, procesi starenja, brojni odlasci učenika osnovnih i srednjih škola i slične demografske negativnosti izravno su počele utjecati na neuređenost hrvatskog društva, prostornu prazninu, osnovne sustave u državi i konačno na ukupni razvoj zemlje. Iako se sa svih političkih govornica uvijek po potrebi naglašava strateška važnost demografske problematike, Hrvatska još uvijek nema smislene, funkcionalne i razvojne demografske i migracijske politike, a vidimo kako ju već poduže osmišljavaju primarno s političkog, a ne znanstvenog diskursa. Točno je potvrditi, da Hrvatska još uvijek nije spremna za demografske i migracijske izazove – ističe Šterc.

Kako sačuvati gospodarstvo i zadržati mlade u ovakvim demografskim i političkim negativnostima postaje ključno pitanje.

– Rješavanje tog problema mora se voditi znanstvenom logikom te granskim i regionalnim poticajnim modelima, posebno poreznim. Hrvatska bi odmah trebala početi osmišljavati i provoditi oba revitalizacijska modela: klasični poticajni populacijski (uz standardne demografske poticaje dječjim doplatcima, porodiljskim naknadama, izravnim financijskim davanjima, zaštitom majki i rodilja, a nužno je mlade poticati stupanjem u brak, jer se unatoč modernizmu još uvijek više od 80 % djece rađa iz brakova) i selektivni imigracijski, primarno s identitetskom, uglavnom iseljeničkom populacijom. Prvi je model dugotrajniji, a s drugim selektivnim, planskim i racionalnim, demografska revitalizacija počinje odmah, jer u migracijama uglavnom sudjeluju i mlade obitelji s djecom – kaže Šterc.

Navodi i činjenicu da investicije hrvatskog iseljeništva i dalje premašuju strana ulaganja u Hrvatskoj.

– Posebno treba naglasiti kako selektivna imigracija ne počinje s političkim pozivima na povratak, već s investicijama hrvatskog iseljeništva čiji se investicijski godišnji potencijal procjenjuje prema njihovim godišnjim doznakama svojima u Hrvatskoj čak na preko 50 milijardi kuna. Visina je, naime, doznaka hrvatskog iseljeništva na godišnjoj razini gotovo 20 milijardi kuna prema podacima Svjetske banke i Narodne banke Hrvatske, a to je više od svih stranih ulaganja u Hrvatsku također na godišnjoj razini. Selektivna imigracija ne isključuje identitetsku migraciju, samo što bi ona trebala biti planska i racionalna. Problem nije razine složenosti puta u nepoznatu galaksiju, već je za njegovo provođenje potrebna politička volja – zaključuje Šterc.

Nastavite čitati

U fokusu

Rezultati nadzora u ŽB Čakovec: “Propusta nije bilo, niti je sestra hranila mrtvu pacijenticu. Hoće li se netko sada ispričati Bolnici?”

Objavljeno:

- dana

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U petak, 27. siječnja, u prostorijama ravnateljstva Županijske bolnice Čakovec održana je konferencija za medije na kojoj su izneseni rezultati unutarnjeg nadzora koji je proveden zbog pritužbi Ane Novak, kćeri pacijentice koja je zaprimljena i medicinski obrađivana u čakovečkoj Bolnici.

Naime, Ana Novak podnijela je pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela za gastroenterologiju i opću internu medicinu prema njezinoj majci tijekom njezinog boravka na Odjelu. Svoje je nezadovoljstvo iznijela i na društvenim mrežama, a neprovjerene tvrdnje brzo su se proširile medijskim prostorom.

>>Županijska bolnica Čakovec ispričala se Ani Novak zbog neugodnih situacija koje su doživjele ona i njezina majka

Ondje je, osim nezadovoljstva zbog tretmana njezine majke, tvrdila i da je medicinska sestra hranila preminulu pacijenticu koja je boravila u sobi zajedno s njezinom majkom, čemu je navodno Ana Novak „svjedočila“ jer je tom prilikom bila u posjetu svojoj majci, no to u pisanoj pritužbi Bolnici nije navela. To je izazvalo veliko zanimanje javnosti i to je postao glavni „slučaj“, rekao je ravnatelj ŽB Čakovec Igor Šegović.

Rezultati nadzora pokazali su da to nije točno i da je nanesena velika šteta ugledu Bolnice i povjerenju pacijenata u medicinsko osoblje. Pokazalo se također da nije bilo propusta u tretmanu pacijentice, majke Ane Novak, već da je bilo određenih poteškoća u komunikaciji, što je detaljno objašnjeno na konferenciji za medije.

Rezultati nadzora Povjerenstva za izvanredni nadzor, koje je naveo ravnatelj Šegović, su sljedeći:

1. Pacijentica N.D. zaprimljena je na OHBP, gdje je u najkraćem vremenskom periodu pregledana, postavljena je radna dijagnoza s obzirom na njezino zdravstveno stanje, a o čemu su obaviješteni i sama pacijentica i njezina kćer. S obzirom na to da je gđa Novak javno rekla o čemu se radi, možemo i mi ponoviti da je gđa došla na pregled radi kašlja, a otkriven je tumor trbuha. I sigurno tumor nije otkriven slučajno kao što se piše, nego zahvaljujući stručnosti i kvalitetom pregledu u OHBP-u. S obzirom na potrebu provođenja daljnjih postupaka, pacijentica je smještena na Odjel za gastroenterologiju i opću internu medicinu gdje su napravljeni svi dijagnostičko terapijski postupci koji su bili potrebni za daljnje liječenje i zbrinjavanje pacijentice.

2. Po primitku pritužbe gđe Novak vezano za zbrinjavanje njezine majke na Odjelu za gastroenterologiju, Bolnica je vrlo ozbiljno pristupila rješavanju pritužbe. Gđa Novak je o zdravstvenom stanju svoje majke razgovarala s voditeljicom Jedinice za kvalitetu dr. Renatom Pongrac koja ju je osobno odvela do Voditeljice Odjela za gastroenterologiju dr. Maše Bel te je gđa Ana Novak pozvana na sastanak u bolnicu. Također se sastao Stručni kolegij Odjela i pokrenut je unutarnji nadzor nad postupcima zdravstvenih djelatnika prozvanog Odjela vezano uz tijek boravka na Odjelu pacijentice N.D.

3. Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da NEMA propusta u dijagnostičko terapijskom zbrinjavanju pacijentice N.D. i da je pacijentica liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Utvrdilo se da je njezino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i učinjeno liječenje.

4. Važno je naglasiti da se sama pacijentica nikad nije požalila niti medicinskim sestrama, odnosno tehničarima, niti liječnicima koji su je svakodnevno posjećivali u više navrata.

5. Povjerenstvo se osvrnulo i na tvrdnje gđe Novak koje je iznijela medijima, a to su da je medicinska sestra odjela gastroenterologije hranila „mrtvu pacijenticu“ koja se nalazila u istoj sobi kao i njezina majka, a za koje se utvrdilo da su NETOČNE. Ipak smatramo da školovano medicinsko osoblje zna o tome više od laika.

Ravnatelj Šegović rekao je i da je o svemu obaviješteno Ministarstvo zdravstva te da se nada da će poslati svoju neovisnu inspekciju.

– Ono što želim naglasiti je kako nitko u našoj bolnici ne bježi od preuzimanja odgovornosti vezano za propuste u komunikaciji koji su se desili između zdravstvenih radnika na Odjelu za gastroenterologiju i kćeri pacijentice. Posebno napominjem da su sve pritužbe Ane Novak saslušane, uvažene i provjerene. Na Odjelu za gastroenterologiju i opću internu medicinu poduzeti su koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima kao i u cijeloj bolnici, gdje se kontinuirano radi na edukaciji i unapređenju komunikacijskih vještina u cilju poboljšanja komunikacije između djelatnika, pacijenata i njihovih obitelji – rekao je Šegović i dodao da je pacijent na prvom mjestu te da se Bolnici nije teško ispričati ako je pogriješila, ali da isto očekuje i od drugih kada napadnu osoblje, odjel ili Bolnicu, a napad se pokaže neutemeljenim.

– Mi shvaćamo da su ljudi posebno emotivni kad su njima najmiliji bolesni, pa osoblje Bolnice ponekad i trpi uvrede na svoj račun, što nije lako podnijeti. Medicinske sestre i tehničari su ponekad izloženi napadima jer su stalno uz pacijente. No, i to ima svoje granice, a smatramo da ih je postupanje gđe. Novak daleko prešlo. Ne samo da je dovela u pitanje ugled Bolnice nego i osnovnu stručnost osoblja kad je rekla da je sestra hranila mrtvu ženu. Ne, nije se hranilo mrtvu ženu, ona je preminula kasnije. O tome kako se osjećala medicinska sestra koja je za to optužena ne trebam ni govoriti. Možete zamisliti ili pretpostaviti kako se osjećala kada je u medijima čitala izjavu gđe Novak da je hranila mrtvu pacijenticu, kada su je nazivali kolege i pitali isto pitanje. Svaki profesionalac zna što znači optužiti ga da neodgovorno radi svoj posao – istaknuo je još ravnatelj.

Više informacija o tome rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn.

– Nakon unutarnjeg nadzora utvrđeno je da je medicinska sestra hranila palijativnu pacijenticu koja je bila živa u trenutku hranjenja. Temeljem iskaza djelatnika potkrijepljenih medicinskom dokumentacijom smrt bolesnice je nastupila nakon hranjenja i to za vrijeme prisutnosti medicinske sestre koja je evidentirala postupke u sestrinsku dokumentaciju, a koje je prethodno obavljala kod pacijentice. O smrtnom ishodu obavijestila je kolege i liječnika. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije primala infuzijsku terapiju, što je utvrđeno uvidom u medicinsku dokumentaciju, već je pacijentici nakon hranjenja postavljen gravitacijski sistem za kontinuiranu rehidraciju – rekla je Korent.

Žaljenje zbog svega navedenog izrazio je i pomoćnik za kvalitetu ŽB Čakovec Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije.

– Svi djelatnici naše ustanove polažu izrazite napore kako bi svakodnevno zbrinulo nekoliko stotina pacijenata. Vezano uz kvalitetu, nakon pritužbe zaprimljene dana 9. siječnja primili smo gospođu Anu Novak osobno u našoj ustanovi te dogovorili razgovor s voditeljicom Odjela dr. Mašom Bel dana 10. siječnja. Također, sukladno internoj proceduri, zatražena su očitovanja od svih dionika unutar sustava te je gospođi Novak odgovoreno u zakonskom roku. Također, s obzirom na napise na društvenim mrežama, gospođu Novak primio je i ravnatelj na sastanku na kojem su prisustvovali glavna sestra Odjela za gastroenterologije i opće interne medicine, voditeljica odjela, glavna sestra službe internističkih djelatnosti, pročelnik službe internističkih djelatnosti, voditeljica jedinice za kvalitetu, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, pomoćnica ravnatelja za pravne poslove te zamjenik ravnatelja. Gospođu Novak se saslušalo vezano uz njezino nezadovoljstvo te su se ponudila određena rješenja. U 2022. godini primljene su i obrađene 93 pritužbe te 20 pohvala i oko 150 pohvala upisano je u knjigu pohvala. Sve su zaprimljene pritužbe provjerene, obrađene i dogovorene te su u slučaju pronalaska nesukladnosti provedene korektivne mjere – rekao je, među ostalim, dr. Pal i dodao:

– Odstupanja koja postoje najčešće su komunikacijske prirode, ali nikada nisu rezultat zle namjere. Svima nam je u fokusu upravo pacijent i njegovo ozdravljenje, odnosno boljitak.

Na konferenciji za medije navedeno je i da se Bolnica eventualne nesporazume u komunikaciji trudi smanjiti na najmanju moguću razinu, stoga djelatnici polaze tečajeve komunikacijskih vještina i za smanjenje stresa na radnome mjestu.

Ravnatelj se zahvalio medijima koji su se informirali o slučaju i istaknuo da žalosti činjenica da su neki mediji prenijeli osobnu objavu Ane Novak bez prethodnog utvrđivanja svih činjenica.

– Hoće li se neki sada ispričati Županijskoj bolnici Čakovec i svim njezinim djelatnicima za slučaj kojega nema? Hoćete li se ispričati za štetu koja je nanesena Bolnici koja svoj ugleda gradi više od 100 godina, a koji se tako lako može oštetiti zahvaljujući širenju i prenošenju neprovjerenih informacija? – pita se Šegović i dodaje da je način razgovora gđe Ane Novak neprihvatljiv.

– Naravno da razumijemo stres i strah kod pacijenata ili njihovih obitelji u vrijeme kad se bore s bolestima, razumijemo da se u takvim životnim situacijama mnogo toga kaže i u afektu. Pritisak javnosti na zdravstvene djelatnike sve je veći, a ne razmišlja se o mentalnom zdravlju već ionako umornih i preopterećenih djelatnika. No svi zajedno ovaj puta moramo stati u obranu naše Bolnice i naših djelatnika koji svakodnevno daju sve od sebe da ubrzaju oporavak i boravak u bolnici učine što manje stresnim. Pozitivna iskustva naših pacijenata i trud djelatnika zaslužuje da ne budu u sjeni ovog događaja jer njih je ipak puno više nego ovih manje lijepih. Postoje mnogobrojni kanali za pritužbe prema medicinskom osoblju, a društvene mreže i daljnje prenošenje netočnih i neprovjerenih informacija kroz medije izaziva nepovjerenje kod pacijenata, a istovremeno povećava stres zdravstvenih djelatnika. Županijska bolnice Čakovec zajedno s osnivačem kroz sva ulaganja i neprestani trud svih djelatnika je tu zbog svakog Međimurca kako bi imao dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i zaštitu. Zato pozivam sve ljude bez straha koriste usluge naše bolnice i osjećaju se sigurno u bolnici – zaključio je ravnatelj Igor Šegović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje