Povežite se s nama

Život i društvo

Počela dugo očekivana rekonstrukcija vodovoda na dionicama Aglomeracije Ivanec

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

Prema informacijama iz Ivkom voda Ivanec, počela je dugo očekivana rekonstrukcija vodovoda na dionicama u naseljima i ulicama u obuhvatu gradnje kanalizacijskog sustava Aglomeracija Ivanec, objavio je Grad Ivanec.

Radovi su počeli proteklog tjedna u Ulici A. Cesarca, gdje će se na dionici od kapelice do Matišića položiti novih 400 metara vodovodnih cijevi. Upravo zbog toga ovaj dio ulice (pokraj groblja) u proteklim modernizacijskim radovima nije bio asfaltiran, kako bi se izbjeglo da se friško položen asfalt ponovno razbija zbog polaganja novog vodovoda.

Nakon Cesarčeve ulice, slijede radovi na rekonstrukciji vodovoda i u ostalim ivanečkim ulicama i prigradskim naseljima, prema terminskom planu Ivkom voda.

Riječ je o onim dionicama na kojima je nova kanalizacija već postavljena u sklopu projekta Aglomeracije. Međutim, te ulice nakon obavljenih radova nisu sanirane ni asfaltirane upravo zato što se očekivalo da će ubrzo nakon kanalizacije krenuti i radovi na vodovodima, čime bi se izbjeglo prekapanje svježeg asfalta.

Međutim, očekivanja da će se u nekom razumnom i prihvatljivom roku preko Hrvatskih voda riješiti financiranje rekonstrukcije 10,5 km vodovoda nisu se ostvarila (niti je bilo dopušteno da se radovi na vodovodima izvode usporedo s radovima na kanalizaciji). A za vrijeme dok su se čekala očitovanja Hrvatskih voda i stav o tome hoće li odobriti financiranje vodovoda, građani su trpjeli (i još trpe) prašinu, blato, šljunak, udarne rupe i štete na vozilima i privatnoj imovini, što s punim pravom izaziva njihov revolt i ogorčenje, istaknuli su iz Grada.

To bi sada, napokon, trebalo biti riješeno. Ugovorom koji je direktor Ivkom voda Ranko Zbodulja potpisao s Hrvatskim vodama, za gradnju spomenutih 10,5 km novih vodovoda u prigradskim naseljima i u ivanečkim ulicama osigurano je oko 1,4 milijuna eura.

Od toga se 80% potrebnih sredstava osigurava iz europskih sredstava (NPOO), dok će po 10% osigurati Hrvatske vode i Ivkom vode.

Rekonstrukcija vodovoda u njima je nužnost, jer sadašnji su stari više od 50 godina, a česta puknuća cijevi dovode do velikih gubitaka vode i poremećaja u vodoopskrbi. Zato je stare cijevi neophodno zamijeniti novima i građanima osigurati normalnu i kvalitetnu vodoopskrbu.

Nakon polaganja vodovoda slijedi sanacija i asfaltiranje svih raskopanih prometnica. Završetak gradnji svih planiranih 14 dionica vodovoda očekuje se do kraja 2024. godine.

Dodajmo ovome da se (izvan projekta Aglomeracije) radovi na gradnji novog vodovoda izvode i na potezu Lančić-Slivari, gdje poduzeće HIS polaže 450 metara vodovodnih cijevi. Radove svotom od 60.000 eura financiraju Ivkom vode.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje