Povežite se s nama

U fokusu

Ivan Čehok: Kome će Grad dati novac, tko će se preseliti, a tko će biti pod toplijim krovom?

Objavljeno:

- dana

Kolegij gradonačelnika

Važdinski beskućnici će ove zime spavati u toplijem prenoćištu nego dosad, kino Dom postaje Centar kreative, Društvo naša djeca se seli u bivšu zgradu Centra Tomislav Špoljar, sanirati će se krov vrtića u Gortanovoj.

Sve ove radove je Ivan Čehok najavio na prvom Kolegija gradonačelnika, na kojemu će svaka dva tjedna okupiti svoje zamjenike, pročelnike i novinare s ciljem transparentnosti rada gradske uprave. Sastanke je Ivan Čehok prakticirao i za vrijeme svojih prijašnjih mandata.

– Grad počinje s uređenjem svojih prostora i njihovo privođenje svrsi ali i prenamjenama. Rješavamo dokumentaciju za kupovinu bivše Varteksove robne kuće, a dogovoreno je i preseljenje Centra kreativnih industrija u zgradu bivšeg Kina Dom. Na prenoćištu za beskućnike se ugrađuje PVC stolarija, a bivša zgrada Tomislav Špoljara je spremna za rekonstrukciju i adaptaciju – nabrajao je gradonačelnik poslove koji bi trebali biti gotovi oko Nove godine.

Tko kamo i zašto?

Centar kreativnih industrija će se tako preseliti u samo gradsko središte što je, prema riječima dogradonačelnice Sandre Malenice, najpogodniji prostor za tu svrhu. Projektna dokumentacija će koštati 188 tisuća kuna plus PDV, a novac za preuređenje se očekuje od Europe. Riječ je o ulaganju oko osam milijuna kuna za tri kata.

Centar kreative je dosad koristio zgradu bivše vojne pekare, ali tamo će se uskoro seliti varaždinski Arhiv.

Društvo naša djeca će se iz zgrade FOI-ja preseliti u bivšu zgradu Centra Tomislav Špoljar u Graberju. – Zgrada se treba energetski obnoviti. Također, besmisleno je grijati cijelu zgradu, a koristi se samo pola objekta pa će se u prizemlju smjestiti Dnevni centar za osobe s invaliditetom, gdje će moći svakodnevno dolaziti i družiti se s članovima udruga i volonterima – rekao je gradonačelnik te za sljedeću godinu najavio uvođenje lifta. Energetska obnova zgrade će koštati oko pola milijuna kuna, a useljenje se očekuje u veljači.

Sport i klinci

Budući da će Europa platiti uređenje tri gradska vrtića, Grad je osigurao 458 milijuna kuna za sanaciju krovišta na vrtiću u Gortanovoj i za uklanjanje salonitnih ploča, koje sadrže azbest. Novo će krovište dobiti i VI. osnovna škola.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar je izvijestio o završetku prvog djela radova na 5.osnovnoj školi koje je naložila inspekcija. – Inspektori su imali 11 primjedbi , uglavnom oko utičnica i prekidača. To smo promijenili i platiti 15 tisuća kuna, a ne 1,5 milijuna koliko su iznosile procjene – rekao je.

Grad će preko Zajednice sportskih udruga Gimnastičkom klubu Vindija donirati 50 tisuća kuna za uređenje dvorane za treninge u Ulici Dragutina Rakovca, kamo se klub nedavno preselio.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko je prvi uveo sustav zračne pošte – Bolnica u Varaždinu ili Čakovcu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŽB Čakovec/Ivan Agnezović

Nakon što je u Općoj bolnici Varaždin u ponedjeljak, 1. ožujka, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen sustav zračne pošte, prilikom čega je naglašeno da je „Opća bolnica Varaždin kao prva bolnica u Hrvatskoj uvela taj sustav“, oglasili su se iz Županijske bolnice Čakovec.

<<FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata<<

Naime, Županijska bolnica Čakovec objavila je istoga dana na svom Facebook profilu vijest „s obzirom na to da se u medijima i na društvenim mrežama širi vijest da je Opća bolnica Varaždin prva ugradila i pustila u pogon sustav zračne pošte“.

– Drago nam je što i nama prijateljska bolnica uvodi novosti, no moramo demantirati da je OB Varaždin prva u tome, obzirom da takav sustav zračne pošte (plastične tube putem kojih se šalje ‘pošta’ između odjela u bolnici) već godinu dana postoji u našoj bolnici, a o tome smo pravodobno obavijestili javnost. Sustav zračne pošte je u Dnevnoj bolnici ŽB Čakovec pušten u pogon 2020., a učinjene su pripreme na širenju pogona i na cijelu bolnicu – objasnili su iz čakovečke Bolnice.

Dodajmo da je jučer pristiglo priopćenje iz OB Varaždin vezano upravo uz objavu ŽB Čakovec i drugih medija koji su prenijeli tu vijest. Prenosimo ga u cijelosti.

Opća bolnica Varaždin prva je u Republici Hrvatskoj instalirala uređaj za pneumatski transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzroci trebaju biti analizirani proizvođača Sarstedt Tempus600 iz Danske, a nakon toga i Opća bolnica Zadar.

Sustav se također može zvati zračna pošta za laboratorijske uzorke putem cijevi. Sustav Tempus600 transportira uzorke u zatvorenim epruvetama odmah nakon uzorkovanja te isti nema nikakve „kapsule“ već se šalju epruvete. Također smatramo za potrebnim istaknuti da Opća bolnica Varaždin digitalizira dokumentaciju za komunikaciju između službi/odjela te nalaze prosljeđuje intranetom unutar Opće bolnice Varaždin te internetom prema vanjskim korisnicima kao i putem određenih VPN mreža.

U ovom trenutku suvremenog digitalnog doba te doba epidemije SARS-Cov2 virusom smatramo krajnje neprimjerenim distribuirati nalaze u papirnatom obliku i dostavljati ih putem „kapsule“ kako je to navedeno u novinskom članku o uvođenju zračne pošte u Županijskoj bolnici Čakovec od 10.03.2020. godine objavljenom na portalu Župan.hr pod naslovom „Županijska bolnica Čakovec uvodi zračnu poštu – nalazi ili uzorci krvi putovat će plastičnim tubama“.

Vjerujemo da još ima bolnica u Republici Hrvatskoj koje imaju tu određenu vrstu zračne pošte putem kapsule, a Općoj bolnici Varaždin je poznato da takvu zračnu poštu od 2017. godine ima i Opća bolnica Šibenik.

Ponavljamo da sustav Tempus600, koji je instaliran u Općoj bolnici Varaždin je transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta od mjesta uzorkovanja do laboratorija unutar nekoliko sekundi, a u slučaju Opće bolnice Varaždin u vremenu od 25 do 31 sekunde te da taj sustav nema nikakvu kapsulu u koju se stavljaju uzorci već uređaj koji direktno povlači uzorak za uzorkom te uređaj u koji isti stižu.

Do kraja 2020. godine u Općoj bolnici Varaždin prošlo je oko 5000 uzoraka. Pomoću instaliranog sustava, laboratorij dolazi do zgrade Interne čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem, sustav transportira epruvete s uzorcima brzo i sigurno, uzorak po uzorak, direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Zračna pošta kao način kojim se pod pritiskom zraka prosljeđuju pošiljke je izum nastao u 19 stoljeću.

Opća bolnica Varaždin u svojim materijalima te izjavama navodi da je instalirala sustav zračne pošte za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi proizvođača iz Danske Sarstedt Tempus600 kojim se udaljenost od 195 metara (instalirana je u zemlji) između dvije zgrade, zgrade Interne i zgrade medicinsko-biokemijskog laboratorija, odvija u kratkom vremenu, uređajem koji se sastoji od stanice za slanje uzoraka (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi i stanice za prihvat uzoraka u laboratorij (zgrada Medicinsko-biokemijskog laboratorija).

FOTO: ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC

FOTO: OPĆA BOLNICA VARAŽDIN

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!