Povežite se s nama

Život i društvo

Ivica Pepelko dobitnik Velike zlatne plakete UHBDR91.

Objavljeno:

- dana

Poznati hrvatski pjevač i skladatelj Ivica Pepelko dobitnik je Velike zlatne plakete Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.).

Plaketu će primiti za svoj cjelokupni rad, kako na glazbenom, tako i na humanitarnom području, na kojima je uspješno nazočan proteklih 50 godina.

Nagrada će mu biti svečano uručena u utorak, 28. svibnja, u 19 sati u dvorani Knjižnice i čitaonice Metel Ožegović u Varaždinu.

U programu će sudjelovati: Ladislav Prežigalo, književnik, Marijan Varović, direktor VTV televizije, prof. Jana Haluza (HDS) i Mladen Pavković, novinar i predsjednik UHBDR91., dok će glazbeni dio popuniti TS Mejaši i Gabriela Hrženjak uz pratnju na gitari prof. Franje Šoštarića.

Od iznimno bogatog opusa Ivice Pepelka među ostalim treba izdvojiti (što je manje poznato) da je skladao i filmsku glazbu za kanadsku filmsku produkcijsku kuću Crystal, za film Stolen Path, koji je sniman prema romanu Moć zemlje, našeg romanopisca Janka Matka. Za glazbu u tom filmu dobio je niz priznanja, a u Džakarti (Indonezija) – srebrnu plaketu. U istom filmu se pojavljuje i kao izvođač zajedno s mladom studenticom glazbene akademije Gabrielom Hrženjak, gdje pjevaju i u duetu pjesmu Victoria, koja je lajtmotiv filmske priče.

Mnoge Pepelkove pjesme (objavio je 14 cdova za Croatiu Records, skladao oko 500 pjesama i jedini je kajkavac s platinastom pločom) postale su i prihvaćene kao „narodne“. Pjesmu “Kad procvatu jabuke” pjevaju u mnogim državama, a kao skladatelja duhovne glazbe prepoznao je veliki broj crkvenih zborova, koji danas izvode njegove duhovne pjesme. Među njima je najpopularnija “Fala ti Bože za ovaj dan”, koja se nalazi na repertoaru preko 120 crkvenih zborova, a proglašena je i jednom od najljepših crkvenih pjesama.

Svojim mnogobrojnim nastupima u hrvatskom hramu kulture Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, snažno je pokrenuo kajkavsku priču, te u nju uključio mnoge kajkavske glazbenike i umjetnike dajući im priliku za afirmaciju i sebe i kajkavskog kulturnog stvaralaštva.

Izniman obol dao je domoljublju skladajući i pišući domoljubnu poeziju i skladbe koje su postale prepoznatljive najširoj populaciji: “Čuvajte nam uspomene, bit’ će bolje, sveta zemlja, živim…”, a njegova pjesma „Rane 90-e„ postala je himnom mnogih braniteljskih udruga, a može se čuti i u dokumentarnim filmovima o Domovinskome ratu, u kojem je i sam sudjelovao.

Život i društvo

Održan je susret učenika Medicinske škole Varaždin i medicinskih sestara i tehničara OB Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u Općoj bolnici Varaždin održan je susret učenica i učenika Medicinske škole Varaždin i medicinskih sestara i tehničara zaposlenih u Bolnici.

Povodom obilježavanja svog dana, sadašnje i buduće medicinske sestre i tehničari naglasili su svoju važnost i bitnu ulogu u funkcioniranju cijelog zdravstvenog sustava, a koja je još više naglašena sada, u ovim pandemijskim vremenima.

Tom je prilikom Jagica Požgaj, medicinska sestra s dugogodišnjim radnim stažem od čak 43 godine, ispričala svojim mlađim kolegicama i kolegama o svom iskustvu rada s mladim naraštajima kroz teorijsko i praktično znanje.

– Uvijek je lijepo raditi s mladima. Mladi trebaju vremena i treba im se pružiti pomoć. To je znanje koje treba veliku žrtvu, ljubav. Ja da se ponovno rodim opet bih izabrala ovo zanimanje. To zanimanje traži veliku žrtvu, a najljepši osjećaj na svijetu je kada ste zadovoljni svojim poslom i kada vam pacijent ozdravi – rekla je Požgaj.

Mia Martinčević, učenica 5. razreda Medicinske škole Varaždin, opisala je svoje iskustvo s kriznom situacijom u kojoj smo se svi našli pojavom korona virusa.

– Drago nam je da su nam Bolnica i škola dale priliku da naučimo nešto novo i da se susretnemo sa sasvim nepoznatim stvarima. Vjerujem da smo pokazali svoju humanost i ono naučeno u 5 godina obrazovanja – rekla je Martinčević.

Dragica Ciglar, također prvostupnica sestrinstva, kazala je kako mladi u bolnicu dolaze sa znatiželjom, ali i strahom budući da je ovaj poziv izrazito zahtjevan i odgovoran.

– Kada mladi dolaze u bolnicu puni su očekivanja, naravno svi su u strahu. U strahu smo i mi koji ih učimo jer je naš posao izuzetno odgovoran, zahtjevan i mi nemamo pravo na pogreške zbog čega je teško i njima i nama. Njima jer se susreću s novinama, nama jer znamo sve zamke, sve stvari koje nam se mogu, a ne smiju dogoditi – rekla je Ciglar i dodala kako je to vrlo teško, pogotovo u ovim pandemijskim vremenima.

– Naš posao je vrlo zahtjevan, izazovan, težak i odgovoran i naročito stresan jer moramo dati, ne 100%, nego 200% od sebe – poručila je Ciglar.

– Sestrinstvo je oduvijek bio težak i plemenit poziv, a u današnje vrijeme kada se situacija iz sekunde u sekundu mijenja čime se mijenja i organizacija službe to posebno dolazi do izražaja. Učenici zbog kojih smo se danas sastali, u najtežim vremenima su pomagali i volontirali. Tu se iskazuje definicija sestrinstva koja glasi: sestrinstvo je i poziv i život – poručila je Đurđica Brežnjak, prvostupnica sestrinstva koja već 40 godina radi na varaždinskoj kirurgiji.

Nastavite čitati

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!