Povežite se s nama

U fokusu

Iz Hrvatske više ljudi otišlo nego ih se doselilo, evo u koje zemlje je otišlo najviše naših građana

Objavljeno:

- dana

U 2021. u Republiku Hrvatsku iz inozemstva se doselilo 35.912 osoba, a u inozemstvo su se odselile 40.424 osobe. Saldo migracije stanovništva RH s inozemstvom bio je negativan i iznosio je -4512, objavio je krajem srpnja Državni zavod za statistiku.

U 2021. iz inozemstva se doselilo 29,6 % hrvatskih državljana i 70,4 % stranaca, a odselilo se 64,2 % hrvatskih državljana i 35,8 % stranaca.

Od ukupnog broja doseljenih u Hrvatsku, 22,4 % osoba doselilo se iz Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja osoba odseljenih iz Hrvatske, najviše osoba odselilo se u Njemačku, njih 32,3 %. Na drugome mjestu su druge zemlje i nepoznato, a na trećem mjestu Austrija.

S obzirom na spolnu strukturu, u ukupnom broju osoba doseljenih iz inozemstva veći je bio udio muškaraca, odnosno gotovo 73 %. U ukupnom broju osoba odseljenih u inozemstvo također je bio veći udio muškaraca, 63,5 %. Najveći broj osoba odseljenih u inozemstvo bio je u dobi od 20 do 39 godina, njih 46 %.

Lani su mjesto stanovanja unutar Hrvatske promijenile 71.864 osobe.

Najveći broj preseljenog stanovništva unutar Hrvatske bio je u dobi od 20 do 39 godina. Žene se sele više, pa je udio žena u ukupnom broju preseljenih bio 54,6 %.

Od ukupnog broja preseljenog stanovništva u 2021., najviše osoba (40,5 %) selilo se između županija, između gradova/općina iste županije selilo se 38,5 % osoba, a između naselja istoga grada/općine selilo se 21 %  osoba.

Pozitivni

Razlika između ukupnog broja doseljenih iz druge županije i inozemstva te ukupnog broja odseljenih u drugu županiju i inozemstvo je saldo migracije.

Najveći pozitivan saldo ukupne migracije stanovništva za prošlu godinu imala je Zagrebačka županija, odnosno 1746 više doseljenih nego odseljenih. Najveći negativan saldo ukupne migracije stanovništva imale su Brodsko-posavska županija (-1268 osoba), Vukovarsko-srijemska županija (-1261 osoba) i Osječko-baranjska županija (-1222 osobe).

Varaždinska županija

U Varaždinsku županiju se lani iz inozemstva doselilo 1356 ljudi, a odselila se 1501 osoba. To znači da nam je migracijski saldo s inozemstvom negativan te iznosi -145. Prema posljednjem popisu stanovništva, Općina Ljubešćica imala je 1699 žitelja, što znači da se u inozemstvo praktički odselila cijela jedna Ljubešćica.

Ako se pogledaju podaci za Varaždinsku županiju kada se radi o preseljenju unutar Hrvatske, i oni su zanimljivi. U našu se županiju lani doselilo 2598 ljudi, od toga 717 iz drugih županija. U istom razdoblju iz Varaždinske županije u druge dijelove Hrvatske odselilo se 2611 ljudi. Među gradovima i općinama Varaždinske županije bila su 1352 preseljenja.

Ukupni saldo migracije, kada se pogleda preseljenje unutar zemlje i izvan nje, je negativan i iznosi -158. Po ovim pokazateljima Varaždinska županija nalazi se negdje u sredini tablice među županijama.

Međimurska županija

Iz Međimurja se lani u inozemstvo odselilo 1195 ljudi, a izvana su se vratile 1123 osobe. To znači da je ova županija u minusu za 72 osobe.

Provjerili smo i podatke o preseljenju unutar Hrvatske za Međimursku županiju. U Međimursku županiju 2021. godine doselilo se 1997 osoba, a u druge dijelove zemlje odselile su 2082 osobe. Od ukupnog broja doseljenih iz naše zemlje, 380 ih stiglo je iz neke druge županije. Između gradova i općina u Međimurju bilo je 1285 preseljenih ljudi.

Ukupni saldo migracije, kada se pogleda preseljenje unutar zemlje i izvan nje, je negativan za Međimursku županiju i iznosi -157.

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje