Povežite se s nama

U fokusu

Izbori tek završili a gradonačelnik Bilić već stavlja potpise na nove projekte

Objavljeno:

- dana

LUDBREG GRABI NAPRIJED

Nakon što je u četvrtak preuzeo dužnost gradonačelnika, SDP-ov Dubravko Bilić zajedno sa svojom zamjenicom Renatom Potočnik, bivšom predsjednicom Gradskog vijeća, nastavlja uspješnu četverogodišnju suradnju.

Nova zamjenica gradonačelnika na konferenciji za medije izjavila je da će dužnost obnašati kao volonter.

– Čast mi je da sam dio gradonačelnikovog tima, riječ je o kontinuitetu naše dosadašnje suradnje. Njeni rezultati itekako su prepoznatljivi u Ludbregu, a započete projekte dopunit ćemo novima. Imam bogato iskustvo u privređivanju i raduje me da u timu imamo ljude koji su spremni raditi za boljitak svih sugrađana – naglasila je Potočnik dodavši kako je pred njima velika obaveza da opravdaju povjerenje koje su birači dali radu čelnicima Grada.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić potvrdio je da svi projekti i programi idu dalje dodavši da će se intenzivirati privlačenje sredstava dostupnih preko EU fondova.

Jedan od njih odnosi se na uređenje vodenih površina Otoka mladosti, dok su ostali u sferi obrazovanja s partnerima iz Bugarske, kulture, uređenja infrastrukture…

– Odmah nakon lokalnih izbora potpisali smo jedan manji socijalni projekt i već u četvrtak u Varaždinu je potpisan Interreg koji se provodi u suradnji sa Slovenijom. Predstoji nam i predaja dokumentacije za projekt koji se odnosi na Dunavsku regiju – rekao je Bilić.

U svojem izlaganju osvrnuo se i na ulaganja koja su provedena u prigradskim naseljima, a nastavak radova na Aglomeraciji Ludbreg koji su vrijedni 170 milijuna kuna, najavio je u 2018. godini.    

– Sve što smo obećali uspješno ostvarujemo i to je najvažnije za kvalitetu života građana. Zahvaljujući suradnji sa ŽUC-om uređuju se Frankopanska ulica te prometnica u Vinogradima. Samo za energetsku obnovu stambenih zgrada od resornog fonda osigurano je 900.000 kuna dok je cijeli projekt vrijedan milijun i pol kuna – naglasio je Ludbreški gradonačelnik, dodavši da je Grad obaviješten i o skorom početku izgradnje reciklažnog dvorišta.

Bilić rezultate SDP-a ostvarene u prvom krugu lokalnih izbora ocjenjuje dobrim, no smatra da su mogli biti bolji.

– U Varaždinskoj županiji više nemamo zamjenika župana već samo jednog vijećnika. Gradska organizacija SDP-a u Ludbregu pokazala je kako se treba raditi i imamo 6 vijećnika. Kandidatima SDP-a koji su ušli u 2. izborni krug, dat ćemo bezrezervnu podršku kako bi ostvarili što bolji rezultat – zaključio je Bilić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje